ASV fiksēts pirmais nāves gadījums no "veipošanas"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

ASV, Ilinoisā pacients miris pēc smagad elpceļu saslimšanas "veipošanas" dēļ. Šis esot pirmais reģistrētais šādas nāves gadījums, atklāj ASV veselības departamenta amatpersonas, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV Ilinoisas štata veselības aģentūra paziņoja, ka mirušais pacients ir vecumā no 17 līdz 38 gadiem. Pēdējā laikā ir novērojams plaušu slimības uzliesmojums visā ASV, ko amatpersonas ir saistījušas ar e-cigarešu lietošanu.

Slimību kontroles un profilakses centri sacīja, ka gandrīz 200 cilvēku ir saslimuši no "veipošanas" visā valstī.

Slimību kontroles un profilakses centra vadītājs Roberts Redfīlds sacīja: "Mums ir skumji dzirdēt par pirmo nāves gadījumu, kas ir saistīts ar smagas plaušu slimības uzliesmojumu e-cigaretes smēķēšanas vai "veipošanas" dēļ."

Viņš piebilda: "Šī traģiskā nāve Ilinoisā apstiprina nopietnos riskus, kas saistīti ar e-cigarešu izstrādājumiem. "Veipošana" pakļauj lietotājus daudzām, dažādām vielām, par kurām mums ir maz informācijas par saistīto kaitējumu, ieskaitot aromatizētājus, nikotīnu, kannabinoīdus un šķīdinātājus."

Viņš sacīja, ka "veipošanas" ierīces nav drošas bērniem, jauniem pieaugušajiem, grūtniecēm vai pat pieaugušajiem, kuri parasti nelieto tabakas izstrādājumus.

Arī piektdien, 23. augustā, profilakses centrs paziņoja, ka ir informēts par 193 iespējamiem smagas plaušu slimības gadījumiem 22 štatos, ko varētu izraisīt "veipošana". 22 gadījumi reģistrēti Ilinoisā.

Tas ir straujš kāpums tikai divās dienās - trešdien, 21. augustā, aģentūra reģistrēja 153 šādus gadījumus 16 štatos. Cietušajiem bija tādi simptomi kā klepus, elpas trūkums un nogurums, kā arī daži vemšanas un caurejas gadījumi.

» ASV divos štatos hospitalizē 14 jauniešus ar elpceļu problēmām. Iespējamais cēlonis - "veipošana"

Centrs sacīja, ka nav skaidrs, vai slimības ir saistītas, taču šķiet, ka tās neizraisa kādas infekcijas slimības.

"Daudzos gadījumos pacienti ir atzinuši neseno tetrahidrokanabinolu (THC) saturoša produkta lietošanu," norādīja profilakses centrs, atsaucoties uz kaņepju sastāvā esošo aktīvo savienojumu.

Amerikas "veipošanas" asociācijas prezidents Gregorijs Konlijs ceturtdienas paziņojumā sacīja, ka ir pārliecināts, ka slimības izraisa ierīces, kas satur kaņepes vai citas sintētiskas narkotikas, nevis nikotīnu.

Vismaz divi cilvēki iepriekš ir miruši ASV pēc tam, kad viņu sejā eksplodēja e-cigarete.

» Elektroniskā cigarete uzsprāgst ASV pusaudža sejā un sadragā viņa žokli

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu