"Tas bija pilnīgs haoss!" Divi ārsti atklāj detaļas par noslēpumaino kodolnegadījumu Arhangeļskā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters / Scanpix

Militārajā poligonā pie Krievijas pilsētas Severodvinskas, Arhangeļskas apgabalā, raķetes izmēģinājuma laikā notika sprādziens, kurā bojā gāja vismaz pieci cilvēki, bet vairāki cietuši. Pēc notikušā amatpersonas ziņoja par īslaicīgu radiācijas līmeņa palielināšanos, bet ārsti par to neesot informēti. Patlaban vietējās slimnīcas ārsti uztraucas par savu un slimnīcas personāla veselību, vēsta BBC.

Divi ārsti, kuri vēlējušies pastāstīt par notikumu BBC, pieprasījuši anonimitāti.

Sarunā ar BBC ārsti stāsta, ka trīs negadījumā cietušie tika nogādāti Arhangeļskas apgabala slimnīcā, bet vēl trīs – Arhangeļskas pilsētas slimnīcā, kurā ir aprīkojums no radiācijas cietušo ārstēšanai.

» Noslēpumainais kodolnegadījums Krievijā. Arhangeļskas slimnīcas ārstus nebrīdināja, ka viņiem būs darīšana ar radiāciju

Trīs no cietušajiem bijuši "stabili smagā stāvoklī" - viņi no poligona atvesti ar sanitārās aviācijas helikopteriem. Apskatot pacientus, ārsti secināja, ka viņi, visticamāk, saņēmuši lielas radiācijas devas.

Kad bija iegūts apstiprinājums, ka pacienti cietuši no radiācijas, neviens no slimnīcas personāla nav atteicies turpināt sniegt palīdzību, bet visi apzinājušies, ka ārsti pakļauj radiācijas riskam arī sevi.

Kā slimnīcā notikušo raksturo viens no ārstiem - tas bija pilnīgs haoss.

Kad Arhangeļskas apgabala slimnīcā sāka ierasties pacienti no "radioaktīvās zonas", mediķi strādājuši ierastā režīmā, bet tad, kad tika konstatēta radiācija, ārsti pieņēma lēmumu pacientus atstāt operāciju zālēs, lai neapdraudētu citu cilvēku veselību. 

9. augusta rītā šie trīs pacienti tika pārvesti uz Maskavu. Par viņu veselības stāvokli Arhangeļskas ārstiem nekas vairāk nav zināms. "Rosatom" vēlāk izplatīja paziņojumu, ka negadījumā cietušie atveseļojoties.

Savukārt pēc pacientu pārvešanas uz Maskavu attiecīgajā slimnīcas daļā tika veikta tīrīšana, ko īstenoja armijas un Krievijas patērētāju aizsardzības dienesta komandas.

Ārsti uzsver, ka slimnīcas personāls šī notikuma dēļ piedzīvojis ļoti lielu stresu, jo netika saņemta nekāda informācija, kas attiecas uz šo cilvēku veselību, amatpersonām aizbildinoties ar valsts noslēpumu.

"Tā ir pilnīga amatpersonu patvaļa," uzskata viens no ārstiem.

Iepriekš "The Moscow Times" vēstīja, ka Krievijas Federālais drošības dienests pēc notikušā pieprasījis Arhangeļskas ārstiem, kas bijuši tiešā kontaktā ar poligonā cietušajiem, parakstīties par informācijas neizpaušanu. To BBC apstiprina arī abi ārsti.

Cietušos evakuējot no militārā poligona, saskarē ar viņiem nonāca glābšanas dienestu darbinieki, helikopteru apkalpes un slimnīcu personāls.

Ārsti norāda, ka šādu cilvēku varētu būt vismaz 90.

» Straujš radiācijas līmeņa pieaugums un piecu kodolinženieru bojāeja. Kas zināms par noslēpumaino kodolnegadījumu Krievijā

Krievijas Veselības ministrija tikai divas nedēļas pēc incidenta paziņoja, ka pārbaudīta visu saskarsmē ar minētajiem pacientiem nonākušo veselība. Saskaņā ar ministrijas paziņojumu, uz veselības pārbaudēm Maskavā uzaicināts kopumā 91 cilvēks.

Ministrija uzsver, ka pārmērīga radiācijas klātbūtne neviena cilvēka organismā nav konstatēta.

Viens no Arhangeļskas ārstiem gan uzsver, ka uz pārbaudēm Maskavā bijuši tikai 21 no kopumā 57 cilvēkiem, kas incidenta dienā dežurējuši slimnīcā. Pārējie esot pārbaudīti turpat Arhangeļskā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs abu Arhangeļskas ārstu anonīmos izteikumus nodēvējis par mēģinājumu uzkarsēt informatīvo fonu un sagrozīt realitāti.

Jau tika ziņots, ka sprādziens poligonā Arhangeļskas apgabalā notika 8. augustā. Incidentā gājuši bojā vismaz pieci valsts uzņēmuma "Rosatom" darbinieki. Krievijas Aizsardzības ministrija nav atklājusi detalizētāku informāciju par notikušo. "Rosatom" uzstāj, ka sprādziens noticis, veicot darbus, kas saistīti ar dzinēja iekārtas izotopu barošanas avotu. 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu