Raidījums: Valdība Inetai Radevičai pieprasa atmaksāt olimpisko prēmiju 30 tūkstošu eiro apmērā (39)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ineta Radēviča
Ineta Radēviča Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdība bijušajai Latvijas tāllēcējai Inetai Radevičai pieprasījusi atmaksāt savulaik piešķirto 30 tūkstošu eiro lielo olimpisko prēmiju. Tas tiek darīts saistībā ar diskvalifikāciju pozitīvā dopinga testa dēļ Londonas vasaras olimpiskajās spēlēs 2012. gadā, kur sportiste ieņēma ceturto vietu, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Raidījumam "LNT Ziņas" Izglītības un Zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs skaidro, ka ceturtā vieta Inetai Radevičai ir anulēta, līdz ar to, tā esot nodokļu maksātāju nauda.

"Mūsu gadījumā tā ir nodokļu maksātāju nauda, kas piešķirta ar administratīvu aktu jeb valdības lēmumu par konkrētu sasniegumu. Un naudas balvu piešķīra tikai tāpēc, ka bija šī ceturtā vieta. Šobrīd  vietas nav, ir oficiāli anulēta, ir konsekvences, kas mums kā nodokļu maksātāju naudas uzraugiem šī norma ir jāpiemēro, diemžēl."

Bijušajai vieglatlētei Inetai Radevičai jāatmaksā 30 734 eiro. Ja sportiste šo summu neatmaksās, tad pienākums naudas balvu atmaksāt, tiks uzlikts ar valdības lēmumu.

"Tas nav nekas patīkams, mēs cienām Inetu kā sportisti līdz šai publiskai informācijai, viņa bija augsti vērtēts tēls arī sporta sabiedrībā, bet fakts ir fakts un ir ļoti slikta lieta dopings," uzsver Severs.

Savukārt Latvijas Olimpiskā vienība nevēlas vērsties pret Radeviču, lai prasītu atgriezt viņai piešķirto prēmiju, jo olimpiskai vienībai līgumattiecības ar sportisti beidzās 2012. gada 31. decembrī.

"Mēs varam pārtraukt finansējumu, mēs varam piemērot dažādas citas sankcijas tajā gadījumā, ja līguma darbības laikā sportists ir pieķerts neatļautu vielu lietošanā jeb veic virkni pārkāpumu. Šajā gadījumā juridiski mums sen jau ir iestājies noilgums," norāda Latvijas Olimpiskās vienības valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis.

Radēvičas gadījumā ir pagājuši seši gadi pēc šī sportiskā sasnieguma, kad tika veiktas atkārtotas dopinga pārbaudes.

Sportiste savas sporta gaitas pārtrauca 2012. gadā uzreiz pēc Londonas olimpiskajām spēlēm. Spēļu laikā veiktās dopinga analīzes viņai bija negatīvas. Kā vēsta raidījums, Radēvičas dopinga skandāls ir juridiski jauna situācija.

"Mūsu līdzšinējā prakse bijusi tāda un tā ir pozitīva prakse, ja mūsu sportisti paceļas par vienu vai divām vietām jeb kādas citas valsts sportisti tiek diskvalificēti, tad Latvijas valsts šo naudas balvas starpību izmaksā, jo ir jauni apstākļi, un sportists iegūst augstāku vietu, šajā gadījumā ir otrādi – vieta ir anulēta," pauž Severs.

Savukārt Latvijas Olimpiskā vienība sola pieņemt stingrākus mērus nākotnē. "Attiecībā uz sportistu servisa nodrošināšanu, ir nopietni jāpārdomā, kādi varētu būt šie sadarbības līgumu nosacījumi," spriež Fogelis.

Raidījumam "LNT Ziņas" ar Inetu Radeviču sazināties neizdevās, taču neoficiāla informācija liecina, ka bijusī sportiste negrasās atmaksāt valsts piešķirto naudas balvu.

Komentāri (39)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu