Pagaidu noregulējuma laikā rīdziniekiem varētu pieaugt maksa par atkritumu izvešanu (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs
Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai novērstu ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā, Rīgas dome izsludinās sarunu procedūru, kurā tiks uzaicināti piedalīties visi pašreizējie atkritumu apsaimniekotāji, taču pakalpojums, visticamāk, tiks nodrošināts par jaunām cenām, pirmdien, 10. septembrī, pēc tikšanās ar pašreizējiem galvaspilsētas atkritumu apsaimniekošanas operatoru pārstāvjiem sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Rīgas mērs skaidroja, ka jaunais atkritumu apsaimniekošanas tarifs būs skaidrs tikai pēc sarunu procedūras, kurā katrs dalībnieks iesniegs savu piedāvājumu un izcenojumu. Vienlaikus Burovs noliedza iespēju, ka tarifs varētu pieaugt atbilstoši AS "Tīrīga" piedāvājumam, jo uz pagaidu noregulējuma laiku operatoriem nebūs jāveic nekādas investīcijas.

Runājot par Konkurences padomes (KP) ierosinājumu vienkārši atcelt atkritumu apsaimniekošanas līgumu uzteikumus, Burovs norādīja, ka gan domes, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji norādījuši, ka tas ir pretēji visiem normatīvajiem aktiem. 

Patlaban Rīgas dome par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ir noslēgusi sadarbības līgumus ar četriem uzņēmumiem - SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide", SIA "Pilsētvides serviss" un SIA "Lautus". Pēc Burova teiktā, sarunu procedūrā, iespējams, tiks aicināta piedalīties arī "Tīrīga".

Klātesošie "Clean R" un "Eco Baltia vide" pārstāvji žurnālistiem apliecināja, ka ir gatavi turpināt nodrošināt atkritumu apsaimniekošanu un viņiem tam pietiek gan kapacitātes, gan aprīkojuma. Abi šie uzņēmumi jau tagad nodrošina aptuveni 88% atkritumu izvešanu Rīgā.

Runājot par gaidāmajām cenu izmaiņām, abu uzņēmumu pārstāvji sacīja, ka iesniegs tās atbilstoši sarunu procedūrā piedāvātajam, proti, tiks vērtēts uz kādiem nosacījumiem operatoriem piedāvā sadarbību un uz cik ilgu laiku. 

Pēc Burova teiktā, dome tiesā apstrīdēs KP piemēroto pagaidu noregulējumu un sadarbības līgumus operatoriem piedāvās slēgt līdz brīdim, kad stāsies spēkā tiesas spriedums, taču ne ilgāk kā uz diviem gadiem.

Sarunu procedūras uzvarētāji varētu būt zināmi ceturtdien vai piektdien un tā kā iedzīvotājiem fiziski nebūs iespējams līdz pirmdienai pārslēgt līgumus ar jaunajiem apsaimniekotājiem, dome dos iedzīvotājiem papildus laiku jaunu līgumu pārslēgšanai. 

"Jautājums ir vai bez līguma parakstīšanas mēs varam turpināt atkritumu apsaimniekošanu vai no valsts puses vajag kādu papildu regulējumu. Par šo diskutējām ar VARAM, taču uzdevums no mūsu puses šobrīd ir sagatavoties sarunu procedūrai," sacīja Burovs.

Vienlaikus domes vadība galvoja, ka iedzīvotājiem arī pēc 15. septembra tiks izvesti atkritumi un rīdziniekiem nav pamata satraukties par to, ka nākamnedēļ viņu mājās neviens atkritumus nesavāks. 

Dome iesaka rīdziniekiem patlaban gaidīt sarunu procedūras rezultātus un pēc tam, atbilstoši rezultātiem, tiks dots laiks jaunu līgumu pārslēgšanai.

Patlaban gan domes vadība neprognozēja vai sarunu procedūrā varētu uzvarēt viens vai varbūt visi četri pašreizējie atkritumu apsaimniekotāji.

Kā ziņots, KP piemērojusi pagaidu noregulējumu, kas aizliedz AS "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15. septembra. 

Aģentūras LETA rīcībā esošajā KP sēdes protokola lēmumā teikts, ka Rīgas pilsētas pašvaldībai un SIA "Getliņi Eko" uzlikts pienākums nekavējoties apturēt šā gada 14.jūnija koncesijas līguma izpildi par atkritumu savākšanu. Tāpat Rīgas pašvaldībai uzlikts pienākums nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz ceturtdienai, 12.septembrim, atsaukt atkritumu apsaimniekošanas līgumu uzteikumus, kuri nosūtīti apsaimniekotājiem.

Tāpat Rīgas pašvaldībai uzdots pienākums ne vēlāk kā līdz 12.septembrim informēt atkritumu radītājus tās administratīvajā teritorijā par sadzīves atkritumu apsaimniekotājiem, ar kuriem Rīgas pašvaldībai bija noslēgti līgumi pirms šā gada 14.jūnijā noslēgtā koncesijas līguma.

Rīgas pašvaldībai un "Getliņi Eko" arī uzlikts pienākums ne vēlāk kā līdz 12.septembrim iesniegt KP plānu, kādā Rīgas pašvaldība un "Getliņi Eko" nodrošinās konkurences noteikumu ietveršanu atkritumu apsaimniekošanas tirgū. 

Lēmums par pagaidu noregulējumu būs spēkā līdz brīdim, kad stāsies spēkā KP galīgais lēmums šajā lietā. Vienlaikus KP lēmumu par pagaidu noregulējumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā desmit dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) otrdien nolēmis aicināt valdību izsludināt ārkārtējo situāciju Rīgas pašvaldībā saistībā ar izveidojušos krīzi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas jomā, vienlaikus Rīgas domei plānojot uzdot līdz piektdienai īstenot sarunu procedūru ar atkritumu apsaimniekotājiem par iespējām nodrošināt pakalpojumu pēc 15.septembra.

Ārkārtējā situācija ir īpašs tiesiskais režīms, kura laikā valdībai ir tiesības ierobežot arī pašvaldību institūciju tiesības un brīvības, kā arī uzlikt tām papildus pienākumus, skaidroja ministrijā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu