Atliek jautājumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Arī pēc Tieslietu ministrijas, Valsts kancelejas un citu iesaistīto pušu papildu sniegtajiem atzinumiem, valdība tomēr nespēja vienoties un atlika jautājumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā, vēsta LETA.

Ministri šo jautājumu šodien skatīja divreiz, jo sēdes sākumā vairākiem ministriem, uzklausot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), Konkurences padomes un Rīgas domes vadību, radās jautājumi par šī lēmuma juridisko pamatojumu.

Pēc Tieslietu ministrijas, Valsts kancelejas un citu pušu papildu sniegtajiem atzinumiem, izskatot lēmumu atkārtoti sēdes beigās ministru viedokļi dalījās un jautājuma skatīšana tika atlikta.

» Konkurences padome neļauj "Tīrīga" slēgt līgumus ar Rīgas iedzīvotājiem

Kā ziņots, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūces (AP) šodien rosināja izsludināt ārkārtējo situāciju Rīgas pašvaldībā saistībā ar izveidojušos krīzi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas jomā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) gan vairākkārt uzsvēra, ka viņš jau ir saņēmis apliecinājumu no vismaz viena līdzšinējā operatora, kurš norādījis, ka savu darbību Rīgā neturpinās. "Mēs zaudējam laiku, mēs varam diskutēt vēl rīt, bet svētdiena nāk tuvāk. KP lēmums nav izpildāms un mēs nepaspēsim visu izdarīt vēl vairāk kavējoties," sacīja Burovs, kura teikto atbalstīja arī VARAM ministrs Juris Pūce (AP).

Ministri šo jautājumu šodien skatīja divreiz, jo sēdes sākumā vairākiem ministriem, uzklausot VARAM, Konkurences padomes un Rīgas domes vadību, radās jautājumi par šī lēmuma juridisko pamatojumu.

Rīkojums paredzētu uzdot Rīgas domei līdz piektdienai, 13. septembrim, iepriekš ar VARAM saskaņojot prasības pretendentiem, bet pēc tam arī rezultātus, īstenot sarunu procedūru, atbilstoši Publisko iepirkumu līguma regulējumam neparedzamu ārkārtas apstākļu gadījumos.

Rīgas domei būtu arī jānodrošina, ka sarunu procedūras rezultātā izvēlētie atkritumu apsaimniekotāji ar 15. septembri, kad līdzšinējo apsaimniekotāju līgumi zaudē spēku, nodrošina atkritumu izvešanu visā pašvaldības administratīvajā teritorijā, neatkarīgi no tā, vai iedzīvotājiem jeb atkritumu radītājiem ir noslēgts līgums ar sarunu procedūras rezultātā izvēlētajiem atkritumu apsaimniekotājiem. Savukārt iedzīvotājiem būtu jādod pārejas termiņš līdz 10. oktobrim līgumu noslēgšanai ar jaunajiem pakalpojuma sniedzējiem, paredz VARAM sagatavotais rīkojuma projekts.

» Tiešraides arhīvs: KP informē par pieņemto lēmumu saistībā ar Rīgas atkritumu apsaimniekošanu

Tāpat domei jānodrošina, ka līdz līguma noslēgšanai ar sarunu procedūras rezultātā izvēlētajiem sadzīves atkritumu apsaimniekotājiem maksa par atkritumu apsaimniekošanu tiek piemērota atbilstoši faktiski apsaimniekotajam sadzīves atkritumu apjomam, tarifs par atkritumu izvešanu jāapstiprina Rīgas domei.

Tāpat pārejas periodā līdz līguma noslēgšanai galvaspilsētas pašvaldība nedrīkstētu piemērot administratīvo atbildību par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līguma nenoslēgšanu.

Foto: Konkurences Padome informē par noregulējumu attiecībā uz RD līgumu ar "Tīrīga"

Tāpat ziņots, ka KP piemērojusi pagaidu noregulējumu, kas aizliedz AS "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15. septembra. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu