No nākamās nedēļas garantētās atlīdzības "PNB bankas" klientiem izmaksās tikai "Citadele" filiālēs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste / LETA

No pirmdienas, 16. septembra,  valsts garantētās atlīdzības AS "PNB banka" klientiem izmaksās tikai bankas "Citadele" filiālēs, informē "Citadele".

Pēc 13. septembra valsts garantētās atlīdzības izmaksas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) maksājumiem tiks veiktas divās "PNB bankas" filiālēs Daugavpilī vai jebkurā bankas "Citadele" filiālē.

Klienti, kuri ir VSAA maksājumu (pabalstu/pensiju) saņēmēji bez konta bankā "Citadele", ir aicināti doties vai nu uz divām "PNB bankas" filiālēm Daugavpilī vai jebkuru "Citadele" filiāli, dokumentu parakstīšanai līdzi ņemot pasi vai ID karti. Šiem klientiem tiks automātiski atvērts konts bankā "Citadele" un ieskaitīta garantētā atlīdzība uz kontu jebkurā finanšu iestādē.

"Esam gandarīti par veiksmīgo valsts garantēto atlīdzību izmaksu gaitu un sadarbību ar publiskā sektora pārstāvjiem. Līdz šim brīdim valsts garantētajās atlīdzībās izmaksāti 165 miljoni eiro jeb 61% no visas izmaksājamās summas. Atlīdzības jau tagad saņēma vairāk kā puse - 31 791 - "PNB banka" klientu. Visās "Citadele" filiālēs un attālinātajos apkalpošanas centros ir piesaistīti papildus darbinieki, lai klientiem sniegtu pēc iespējas ātrāku un labāku apkalpošanu," sacīja bankas "Citadele" valdes loceklis Vladislavs Mironovs.

Pēc 13. septembra klientu konsultācijām būs pieejamas visas "PNB bankas" filiāles, bet valsts garantēto atlīdzību izmaksai VSAA pensiju un pabalstu saņēmējiem - divas filiāles Daugavpilī, Rīgas ielā 59 un Valkas ielā 3.

"Citadele" atgādināja, ka 99,2% "PNB bankas" klientu garantētās atlīdzības veidā saņems savus noguldījumus pilnībā. Visas atlīdzības summas līdz 100 000 eiro tiks segtas no Noguldījumu garantiju fonda un tiks izmaksātas īpašniekiem. Garantētā atlīdzība attiecas uz algām, pensijām, bankas klientu noguldījumiem un to procentiem, kas uzkrāti līdz 2019. gada 15. augustam.

22. augustā, sākās garantēto atlīdzību izmaksu process AS "PNB banka" klientiem, ko FKTK uzticēja veikt bankai "Citadele". 

Kā ziņots, 15. augusta ir apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 15. augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

Šogad jūnija beigās bankas pārstāvji informēja, ka ASV un Eiropas investoru grupa iegādājusies 60% "PNB bankas" akciju, jauno akcionāru neatklājot. Viens no jaunajiem bankas īpašniekiem ir miljardieris Rodžers Tamrazs.

1940. gadā Ēģiptē dzimušais Tamrazs ir ASV pilsonis. Viņa biznesa aktivitātes visvairāk saistītas ar naftas un gāzes sektoru un banku jomu Tuvajos Austrumos, taču viņš darbojies arī citur pasaulē.

Bankas darbības apturēšanas dēļ ierobežoti ir vairāki Liepājas pilsētas pašvaldības nodrošinātie pakalpojumi iedzīvotājiem, tai skaitā sociālo pabalstu izmaksa, nekustamā īpašuma nodokļa apmaksa un skolēnu elektronisko braukšanas karšu izmantošana sabiedriskajā transportā, noskaidroja aģentūra LETA.

Savukārt vairāk nekā 1,34 miljonus eiro šajā bankā noguldījusi Daugavpils pašvaldība. Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (S) aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka tādējādi pilsētas un tās kapitālsabiedrību budžeti var zaudēt 1,34 miljonus eiro. "Situācija pašvaldība ir nopietna - pilsētas budžets var zaudēt 672 000 eiro, savukārt pašvaldības kapitālsabiedrību budžeti - 665 000 eiro. Garantijas fonds nenodrošinās šo summu izmaksu," norādīja Elksniņš.

Tikmēr Rīgas domes atbildīgie departamenti nav informēti par savu kapitālsabiedrību noguldījumiem "PNB Bankā", aģentūrai LETA norādīja pašvaldībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu