Salaspilī atklāta pirmā lielizmēra saules siltumenerģijas stacija Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saules stari koku zaros.
Saules stari koku zaros. Foto: Ieva Čīka/LETA

SIA "Salaspils siltums" atklājis pirmo lielizmēra saules siltumenerģijas staciju Latvijā, informēja uzņēmuma pārstāve Ginta Zeberga.

Projekta laikā izveidots 21 672 kvadrātmetrus liels aktīvais laukums ar 1720 saules kolektoriem, kas ar 2020. gadu nodrošinās centralizēto siltumapgādi Salaspils novada iedzīvotājiem.

Projekta realizācijā ieguldīti 7,259 miljoni eiro, no kuriem 2,732 miljoni eiro ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums, savukārt 2,8 miljoni eiro - "SEB bankas" aizdevums.

Uzstādot saules kolektoru lauku ar akumulācijas tvertni, "Salaspils siltums" ir pirmais uzņēmums Latvijā, kas ir izveidojis centralizēto siltumapgādes sistēmu, kas izmanto saules enerģiju, apgalvoja Zeberga.

Plānots, ka tvertne akumulēs dienā saņemto saules siltumu, kas pēc vajadzības tiks iepludināts pilsētas maģistrālajos tīklos, tādējādi saražojot 12 000 megavatstundas siltuma gadā, kas ir 20% no uzņēmuma kopējā nodotā siltumenerģijas daudzuma. Līdz ar šādas sistēmas izveidi tiek prognozēts, ka Salaspils novada iedzīvotājiem ar 2020.gada apkures sezonu siltuma tarifi samazināšoties vismaz par 5%.

Kā norādījusi "Salaspils siltuma" vadītāja Ina Bērziņa, siltumapgādē arvien vairāk ir jādomā par ilgtspējīgiem risinājumiem, lai nodrošinātu ikviena cilvēka ikdienas vajadzības, vienlaikus samazinot negatīvo ietekmi uz vidi. "Ar šī vērienīgā projekta realizāciju mēs esam pierādījuši, ka spējam no ierindas postpadomju katlumājas izaugt par pasaules līmeņa uzņēmumu. Ceru, ka kalposim arī citiem uzņēmumiem kā piemērs, ka drosmīgiem, mūsdienīgiem projektiem ir vieta Latvijas ekonomikā, it īpaši, ja ieguvēji ir ne tikai klienti-galalietotāji, bet gan visa sabiedrība kopumā," teikusi Bērziņa.

Projekta realizācija tika sākta šī gada februārī un darbus veica SIA "Filter".

"Pirms uzsākt projekta realizāciju "Salaspils siltums" vairākus gadus pētīja saules enerģijas izmantošanu visā pasaulē, krāja pieredzi un kompetenci, kā vienu no piemēriem izvēloties Dāniju," informēja Geberga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu