Dzīve gadu pēc ekoloģiskās katastrofas Krimā. Iedzīvotāji atkal sūdzas par gaisa piesārņojumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ekoloģiskā katastrofa Krimā
Ekoloģiskā katastrofa Krimā Foto: AFP / Scanpix

Pirms gada Krimas pilsētā Armjanskā notika vērienīga ekoloģiskā katastrofa - no pilsētā esošās titāna rūpnīcas radusies gāzes noplūde, kuras rezultātā kokiem nobira lapas, metāla virsmas pārklāja lipīga, rūsai līdzīga substance un daudziem, galvenokārt, bērniem, sākās smaga alerģiska reakcija. Pēc pāris dienām bez valdības iesaistes, pilsētā notika 4000 bērnu evakuācija. Kāda situācija ir šobrīd?

Nu gadu pēc notikušā, pilsētas iedzīvotāji ir uztraukti par to, ka notikušais var atkārtoties - no titāna rūpnīcas, kas vēljoprojām nav slēgta, nākot spēcīga naftas produktu smaka, kuras rezultātā daudziem izsauktas alerģiskas reakcijas, galvassāpes un hronisku elpvadu slimību saasinājumi.

Krimieši vērsušies pie Krimas premjerministra Sergeja Aksjonova ar lūgumu izskatīt Semikolodezijas naftas noliktavas emisijas Ļeņino ciematā. Iepriekš viņi šajā jautājumā uzrunāja Valdības deputātu Konstantīnu Bakharevu. Tomēr bīstamās izplūdes gāzes joprojām iedzīvotājic jūtot.

"Jau vairāk nekā gadu ciematā esošā Semikolodezijas naftas noliktavas īpašnieks, kas darbojas izkraušanas un iekraušanas statīvā, ir nodarījis neatgriezenisku kaitējumu ciemata iedzīvotāju veselībai," teikts paziņojumā premjerministram.

"Pieaugušie un bērni, kas dzīvo netālu no cisternu fermas, cieš no smacējošas naftas produktu smakas. Viņiem ir biežas galvassāpes, hronisku elpošanas ceļu slimību saasināšanās. "

Pagājušajā gadā iedzīvotāji vērsās pie Valdības deputāta Konstantīna Bakhareva par problēmu saistībā ar emisijām. Taču situācija ar emisijām nav mainījusies.

"Ir satraucoši signāli, ka nav iespējams elpot, sāp galva, kuņģis, rūgtums mutē," ziņoja Krimas sabiedrība.

"Sākumā daudzi ieradās pie mums, meklējot labu vidi, bet tagad arvien vairāk cilvēku vēlas pārvākties tālu prom no tanku fermas."

Pēc Bakhareva teiktā, pagājušajā vasarā kopā ar objekta īpašniekiem, kā arī rajona pārvaldes amatpersonām tika nolemts ieviest papildu pasākumus, kas vērsti uz vides stāvokļa uzlabošanu.

Portāls "Apollo" pirms gada vēstīja par katastrofu, ka Krievija ir evakuējusi vairāk nekā 4000 bērnu no Krimas pilsētas Armjanskas, kur pēc nelaimes gadījumā titāna rūpnīcā, gaisā nonākusi sēra dioksīda gāze, vēstīja raidsabiedrība BBC.

» Ekoloģiskā katastrofa Krimā: dzīve līdzinās fantastikas filmai

Pēc gāzes noplūdes  gaisā iedzīvotāji esot sākuši sūdzēties par veselības problēmām - problēmām ar elpošanu, temperatūru un izsitumiem. Lai gan atbildīgās iestādes apgalvoja, ka notikušais negadījums neapdraudot sabiedrības veselību, nezināmu iemeslu dēļ pilsētā dzīvojošie bērni tika evakuēti.

Visi augi nokaltuši, lapas sačokurojušās un nokritušas dažu stundu laikā. Metāliski priekšmeti, kā, piemēram, vārti un automašīnu durvis noklājušies ar sviestam līdzīgu vielu. Sociālajos tīklos iedzīvotāji dalās ar fotogrāfijām, kurās var redzēt, ka zaļas kļuvušas pat tabletes, kas satur sērskābi.

Visiem, kas vērsušies pie ārsta, tika uzstādīta viena diagnoze - akūta elpceļu infekcija.

Foto: 2018. gada 11. septembra ekoloģiskā katastrofa Krimā

 Video: Piesārņojums Krimā pēc katastrofas Armjanskā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu