Svarīgākie faktori, kas ietekmē OCTA polises cenu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Viens no svarīgākajiem jautājumiem, par ko jādomā ikviena motorizētā transporta līdzekļa īpašniekam, ir prasībām atbilstoša auto apdrošināšana. Kā zināms, OCTA ir obligātā transportlīdzekļu civiltiesiskā apdrošināšana, kas nepieciešama ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē.

Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ir svarīga, iegādājoties OCTA polisi, ir tās cena. OCTA polisi var iegādāties pie dažādām apdrošināšanas kompānijām, un, aplūkojot piedāvājumu, var secināt, ka cenas mēdz atšķirties. Kādi ir būtiskākie kritēriji, kas ietekmē OCTA polises cenu? Par to turpinājumā!

Autovadītāja Bonus – Malus klase

Bonus –Malus klase ir sistēma, ar kuras palīdzību visi autovadītāji tiek klasificēti pēc riska pakāpes. Kopumā ir 17 klases: 1.-5. ir paaugstinātā riska klases, kurās ierindojas autovadītāji ar mazāku braukšanas pieredzi, kā arī tie, kuri izraisa ceļu satiksmes negadījumus. 7. – 17. ir samazināta riska klases – tajās ietilpst tie, kuru braukšana tiek novērtēta kā droša – iepriekšējā gadā ceļu satiksmes negadījumi nav izraisīti.

Svarīgi ņemt vērā – Bonus- Malus klasi piešķir autovadītājam, nevis transporta līdzeklim. Tātad – ja ar Tavu automašīnu brauc un izraisa negadījumu kāds cits, tas ietekmēs Tavu, nevis viņa Bonus-Malus klasi. Bonus –Malus klase no jauna tiek pārrēķināta ik gadu 15. septembrī.

Kādēļ ir tik svarīgi neizraisīt ceļu satiksmes negadījumus un ierindoties pēc iespējas augstākā Bonus – Malus klasē? Tādēļ, ka no tā atkarīga OCTA polises cena. 1. – 5. Bonus –Malus klase paredz piemaksas, savukārt augstākās klasēs ierindotie autovadītāji saņem atlaides.

OCTA polises darbības termiņš

Būtisks faktors, kas nosaka OCTA polises cenu, ir tās darbības termiņš. Polisi iespējams iegādāties uz dažādiem termiņiem – 3, 6, 9 un 12 mēnešiem. Jo garāks termiņš, jo izdevīgāka polise. Tātad – noformēt polisi uz 12 mēnešiem būs izdevīgāk, nekā uz 3 vai 6 mēnešiem.

Tajā pašā laikā būtu jāņem vērā arī gadalaiks, kad polise tiek iegādāta. Piemēram, ziemas periodā ir lielāks risks iekļūt ceļu satiksmes negadījumā, tādēļ, pavasarī nereti izdevīgi iegādāties OCTA polisi uz 3 mēnešiem vai pusgadu.

Transporta līdzekļa parametri

Aprēķinot OCTA polises cenu, vērā tiek ņemti arī transporta līdzekļa parametri – modelis, marka, vecums, pilnā masa, krāsa. Jaunākām automašīnām parasti apdrošināšana izmaksā mazāk – tas skaidrojams ar to, ka parasti tās aprīkotas ar dažādām tehnoloģijām, kas būtiski samazina negadījumu risku. OCTA polises cenu var ietekmēt arī tādi faktori kā transporta līdzekļa reģistrācijas vieta (pilsētās ar intensīvāku satiksmi riski ir daudz lielāki, tādēļ arī auto apdrošināšana izmaksā vairāk), nobraukums un tās pielietošanas mērķis (piemēram, apdrošināšana taksometram būs dārgāka kā automašīnai, kas tiek izmantota tikai personīgiem mērķiem).

Transporta līdzekļa īpašnieka vai turētāja juridiskais statuss

Apdrošināšanas kompānijas izvērtē arī to, vai autovadītājs ir fiziska vai juridiska persona. Juridiskām personām polise izmaksās vairāk, jo darba vajadzībām izmantotie transporta līdzekli tiek izmantoti intensīvāk.

Transporta līdzekļa īpašnieka vecums

Gados jauniem autovadītājiem parasti tiek aprēķinātas piemaksas – viņiem ir mazāka pieredze un pastāv lielāks risks iekļūt ceļu satiksmes negadījumā. Arī gados vecākie autovadītāji par polisi maksās vairāk, jo viņu reakcija uz ceļa vairs nav tik ātra.

OCTA polisi ērti un izdevīgi iegādājies internetā

Ņemot vērā, ka auto apdrošināšanas iegāde nav vienīgās izmaksas, ar ko jārēķinās auto īpašniekiem, ikviens vēlas ietaupīt un iegādāties izdevīgāko apdrošināšanas polisi. Viens no veidiem, kā samazināt izmaksas, ir braukt atbildīgi, lai nodrošinātu sev augstu pozīciju Bonus – Malus klasē.

Otra iespēja ir salīdzināt vairāku apdrošināšanas kompāniju piedāvājumus un iegādāties izdevīgāko. Der atcerēties, ka OCTA polises noteikumi ir vienādi, bet izmaksu atšķirības mēdz būt ievērojamas. Ātrākai un ērtākai polišu salīdzināšanai un iegādei ir noderīgs OCTA kalkulators – norādot prasītos parametrus, tiks atlasīti Tev aktuālie piedāvājumi. Varēsi tos savstarpēji salīdzināt un izvēlēties piemērotāko.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu