Kā ērti iekārtot koplietošanas telpas nelielā dzīvoklī?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Kurš gan nevēlētos savā īpašumā iegūt gana plašu dzīvokli, kurā piepildīt visas savas dizaina idejas? Tomēr realitātē bieži vien mājoklis ir tāds, kāds ir un atsevišķu telpu izmērs ir daudz mazāks, nekā saimnieki to vēlētos.

Nereti problēmas sagādā virtuves, vannas istabas vai labierīcību telpu izmēri un specifika. Piemēram, vannas istabas izmērs neatļauj tajā izvietot vannu vai veļas mašīnu. Šajā gadījumā mājokļa saimniekiem nākas izmantot ne mazums izdomas, lai iekārtotu šīs telpas tā, lai tās būtu maksimāli funkcionālas un ērtas lietošanā. Raksta turpinājumā tad arī pastāstīsim par to, kā iekārtot atsevišķas mājokļa telpas tā, lai tās kalpotu visām ģimenes vajadzībām un tajās atrastos vieta visam nepieciešamajam.

Virtuves iekārtošana

Virtuve bieži vien ir tā telpa, ko ģimenes locekļi izmanto visintensīvāk. Tajā tiek ne tikai gatavots, tajā nereti pulcējas visa ģimene ne tikai maltīšu ieturēšanai, bet arī lai apspriestu dienas notikumus un pat uzņemtu viesus. Nereti virtuvei atvēlētā telpa ir neliela un tajā optimāli jāizmanto katrs telpas sprīdis.

Pirms iegādāties sadzīves tehniku un virtuves mēbeles, jānolemj vai labāks risinājums šai telpai ir iebūvēta virtuves tehnika vai tomēr mēbeles un sadzīves tehniku jāpasūta atsevišķi. Nelielā telpā, protams, vislabākais risinājums būs iebūvējamā sadzīves tehnika, kur katram tās elementam paredzēta sava, ierobežota vieta. Šādā veidā nebūs lieki jālauza galva par to, kā atrast vietu, piemēram, ledusskapim vai cepeškrāsnij.

Mēbeļu projektētāji mūsdienās ir ņēmuši vērtā dažādu izmēru dzīvojamās platības specifiku, tāpēc iespējams atrast iebūvējamās virtuves sistēmas pat vissarežģītākajai un specifiskākajai telpai. Parasti šajos komplektos atsevišķa vieta atvēlēta arī izlietnes ierīkošanai, tomēr izlietnes virtuvei var pasūtīt arī atsevišķi, piemēram, gadījumos, kad plānots to uzstādīt virs veļas mašīnas.

Ja virtuve ir izmērā neliela, tad ieteicams lietderīgi izmantot visas tās sienas un stūrus, piemēram, izvietojot dažādus plauktus un āķīšus sadzīves priekšmetu un trauku glabāšanai.

Lai norobežotu virtuvi no pārējām telpām un vienlaikus ietaupītu vietu, lielisks risinājums ir bīdāmo durvju ierīkošana. Bīdāmās durvis var izvēlēties ar stikla vai spoguļa elementiem, tādējādi tās pildīs vienlaikus vairākas funkcijas.

Labierīcību iekārtošana

Ja labierīcības mājoklī ir atsevišķi no vannas istabas, tad parasti telpa ir sevišķi neliela izmēra. Šajā gadījumā jāpievērš uzmanība visām telpas nišām un jāizmanto katra iespēja kā to izmantot pēc iespējas funkcionālāk. Tualetes podu izvēle ir atkarīga no telpas specifikas, tomēr nelielā telpā, kur no svara ir katrs centimetrs, ieteicams izvēlēties tualetes podu modeļus, kas stiprināmi pie sienas un atstāj brīvu vietu zem tiem.

Ja telpa ir neliela, tad tās iekārtošanā nevajadzētu izvēlēties tumšas krāsas vai tapetes ar lieliem rakstiem, priekšroka tā vietā būtu jādod gaišiem toņiem un pasteļtoņiem. Kā biežs risinājums labierīcību sienu apdarē nereti redzamas flīzes, un ne velti - pirmkārt, tas ir viegli kopjams materiāls, otrkārt, tas atstaro gaismu un vizuāli paplašina telpu.

Lieti izmantojamas arī labierīcību durvis, uz tām var ierīkot āķīšus, piemēram, dvieļu uzkāršanai un virs tām var ierīkot plauktu dažādu sadzīves priekšmetu glabāšanai.

Vannas istabas iekārtošana

Pirmais jautājums, ko sev nākas uzdod mājokļa īpašniekiem, iekārtojot vannas istabu, ir - duškabīne vai vanna? Protams, visi vēlas savā miteklī iekārtot vannu, kurā relaksēties pēc grūtas darba dienas, tomēr dažreiz telpas plānojums vai izmērs to neļauj. Protams, tirdzniecībā ir pieejami visdažādākie vannu varianti, piemēram, stūra vanna, kas var būt labs risinājums nelielā vannas istabā. Tomēr mūsdienās bieži vien priekšroka tiek dota dušas kabīnēm - pirmkārt, tās ir ekonomisks risinājums nelielā telpā, otrkārt, var ietaupīt arī uz ūdens patēriņa rēķina, jo, salīdzinot ar vannu, tas ir daudz mazāks.

Tāpat ar duškabīnes palīdzību ērti norobežojama mazgāšanās zona un dušas kabīnes sienas var izmantot arī ļoti praktiski, izvietojot uz tām dažādus pieliekamus plastmasas vai metāla plauktiņus higiēnas piederumu glabāšanā.

Parasti vannas istabā tek izvietots arī spogulis, lai ietaupītu vietu, labs risinājums ir vannas istabas skapīši ar spoguļa virsmu. Iekšpusē atradīsies vieta dažādu sadzīves priekšmetu un higiēnas preču glabāšanai, bet skapīšu sānos ērti var ierīkot lampiņas, lai izgaismotu telpu un spoguļa virsmu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu