Kā iegādāties mājokli? Pieci soļi, kas jāzina nekustamā īpašuma pircējam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Raksta turpinājums
Foto: Pixabay

Nekustamā īpašuma iegāde mēdz būt garš un komplicēts process, kas aizņem daudz laika un prasa prāvus ieguldījumus. Tomēr tas nav tik sarežģīti, ja topošais saimnieks izprot procesa posmus.

Mājokļa iegādi var sadalīt piecos soļos, kas jāsper, lai pēc nekustamā īpašuma noskatīšanas saņemtu aizdevumu nekustamā īpašuma iegādei un kļūtu par zemes vai dzīvokļa īpašnieku:

  • Jāiegūst apstiprinājums no bankas par aizdevuma piešķiršanu nekustamā īpašuma iegādei. Visticamāk, šajā solī būs vajadzīgs nekustamā īpašuma novērtējums, kuru sagatavo sertificēts nekustamo īpašumu vērtētājs vai arī bankas iekšējs vērtētājs. 
  • Īpašuma pircējs un pārdevējs paraksta rokas naudas līgumu, kam seko pirkuma līguma parakstīšana. Vienlaikus ar pirkuma līgumu, banka ar īpašuma pircēju paraksta aizdevuma līgumu un hipotēkas līgumu. 
  • Puses visbiežāk pirkuma samaksai izmanto darījuma kontu, līdz ar ko tiek noslēgts darījuma konta līgums.
  • Pircējs ar pārdevēju dodas pie notāra, kur paraksta nostiprinājuma lūgumus zemesgrāmatai.
  • Kad zemesgrāmatas tiesnesis ir pieņēmis lēmumu un ir reģistrējis pircēju par īpašuma īpašnieku un ir nostiprinājis hipotēku par labu pircēja bankai, tikai tad var uzskatīt, ka pircējs ir kļuvis par īpašnieku. Pārdevējs saņem pirkuma samaksu, un darījums ir noslēgts. 

Tomēr, kas ir šajos soļos minētie līgumi un ar kādām izmaksām jārēķinās?

Raksta turpinājums
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu