Memoriāls ar 440 augstpapēžu kurpju pāriem... Tik sievietes pagājušajā gadā nogalināja viņu vīri Turcijā

Foto: Yankoseprojesi
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Mēdz teikt, ka vājumam ir noteikts skaistums un spēks. Bet bieži dzimumu nevienlīdzība sagādā tikai skumjas. Kā tas noteikti ir ģimenēs, kurās valda vardarbība. Kādam māksliniekam Turcijā tas šķita tik sirdi plosošs un nozīmīgs temats, ka viņam izdevās atrast veidu, kā par to atgādināt saviem tautiešiem, kā arī cēli pieminēt tos, kuri kļuva par šīs briesmīgās vardarbības upuriem, lai vēlreiz godinātu šīs izšķērdētās dzīves.

Foto: Yankoseprojesi

Mēs dzirdam diezgan daudz stāstu par vardarbību ģimenē pret sievietēm no visām pasaules malām, un tas ir viens no biežākajiem sieviešu vardarbīgas nāves iemesliem, vēsta portāls "Bored panda".

Kas attiecas uz Turciju, šie skaitļi norāda uz faktu, ka aptuveni 40 procenti sieviešu tur ir cietušas no vardarbības ģimenē, un daudzos gadījumos iznākums šai vardarbībai izvērties traģisks.

Viens mākslinieks nāca klajā ar ideju par pieminekli, kuram neviens nevarētu paiet garām.

Foto: Yankoseprojesi

Pats mākslinieks sacīja, ka iedvesma kam tādam radusies, redzot pieaugošo ziņu skaitu par sievietēm, kuras gājušas bojā no vardarbības ģimenē. Viņš apzinājās, ka šie stāsti mēdz pazust tikpat ātri, cik ātri tie pievērš sabiedrības uzmanību, un redzēja nepieciešamību pēc atgādinājuma, kas ilgu laiku nevarētu palikt nepamanīts.

Mākslinieks par izvēli izmantot augstpapēžu kurpes, nevis jebkāda cita veida apavus, saka, ka, no vienas puses, to nevajadzētu uzskatīt par tiešu vēstījumu, jo viņš izvēlējās papēžus galvenokārt estētisku iemeslu dēļ. Galu galā tas ir mākslas darbs, tāpēc viņam bija jādomā šādi.

Foto: Yankoseprojesi

No otras puses, viņš nonāk pretrunā ar sevi, sakot, ka augstpapēžu kurpes varētu uzskatīt par simbolu nodarbinātām sievietēm, kuras spēj sevi aprūpēt, nevis ir atkarīgas no saviem laulātajiem, tādēļ arī pakļautas viņiem.

Mākslinieks uzskata, ka zināšanas ir spēks un tāpēc ir svarīgi apzināties problēmu un kā to risināt. Sistēmas maiņa prasa daudz atsevišķu kustību. Arī citi mākslinieka projekti saistīti ar sociālajiem un ekonomiskajiem jautājumiem, kas ir aktuāli viņa dzimtenē - Turcijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu