Somijas robežsargi prāmja "Estonia" nogrimšanas vietā pamana vācu kuģi ar zemūdens robotu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Somijā atrod glābšanas riņķi no pirms 23 gadiem nogrimušā prāmja "Estonia"
Somijā atrod glābšanas riņķi no pirms 23 gadiem nogrimušā prāmja "Estonia" Foto: facebook.com/Tvarminne

Somijas robežsargi un krasta apsardzes darbinieki dažas dienas pirms 25.gadskārtas kopš prāmja "Estonia" katastrofas pamanījuši tā nogrimšanas vietā Vācijas kuģi, kas, domājams, nolaidis jūrā zemūdens robotu.

Incidents noticis pirmdienas vakarā. Somijas robežapsardzes dienesta kuģis sazinājies ar Vācijas kuģi "Fritz Reuter" un aicinājis to netraucēt prāmja upuru atdusas vietu, par ko saskaņā ar starptautisku vienošanos pasludināts nogrimušais "Estonia" vraks, taču kuģa apkalpe šo aicinājumu nav uzklausījusi. Robots no ūdens izcelts tikai naktī.

Somu robežsargi ziņojuši par notikušo Vācijas pusei. Pēc viņu rīcībā esošajām ziņām, kuģī atradušies arī Zviedrijas pilsoņi.

"Estonia" vraks guļ Baltijas jūras starptautiskajos ūdeņos, Somijas ekonomiskajā zonā. Par upuru atdusas vietas miera traucēšanu draud naudassods vai brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam. Tiesa gan, Vācija nav slēgusi minēto starptautisko vienošanos par upuru atdusas vietas neaizskaramību.

Kā Somijas laikrakstam "Ilta-Sanomat" sacījis Rietumsomijas krasta apsardzes dienesta priekšnieks Peteri Partanens, domājams, ka jūrā nolaistais robots veicis zemūdens filmēšanu, lai gan saskaņā ar krasta apsardzes rīcībā esošo informāciju tāda atļauja nav dota un, pēc Partanena teiktā, nav skaidrs, vai tā vispār iespējama.

Pasažieru prāmis "Estonia" nogrima 1994.gada 28.septembrī Baltijas jūrā netālu no Somijas piekrastes vētras laikā, aizraujot dzelmē 852 cilvēku dzīvības. Kad katastrofas vietu sasniedza glābēji, ledainajā ūdenī bija izdzīvojuši tikai 137 cilvēki.

Pasažieru vidū bija 29 Latvijas iedzīvotāji, no kuriem izglābās tikai seši. Prāmja "Estonia" nogrimšana bija Eiropā traģiskākā mierlaika jūras katastrofa.

Foto: Prāmja "Estonia" katastrofas piemiņas vietas Igaunijā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu