Iespējams, LTRK izkrāpusi naudu fiktīvos darījuma braucienos (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizdomas par izkrāptu Eiropas Savienības (ES) naudu Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) organizētajos darījuma braucienos, trešdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze", atsaucoties uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) sniegto informāciju.

"Esmu pārsteigts, cik liels ir iesaistīto personu loks lielu ES naudas summu izkrāpšanā, un arī par to, ka LTRK organizējusi šo procesu," laikrakstam sacījis LIAA direktors Andris Ozols, norādot, ka ir notikusi salīdzinoši vienkārša ES naudas izkrāpšana, braucot fiktīvos darījuma braucienos, kurus organizēja LTRK. Runa ir par 80% līdzfinansējumu tirdzniecības misijām ārzemēs, ko no valsts budžeta izlobēja LTRK.

Savukārt LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš norādījis, ka tas ir "pagalam nepatīkams pārsteigums", un viņš neesot zinājis par krāpšanu šādos apmēros.

Lai sasniegtu mērķi "palielināt augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu eksporta proporciju", 2016.gada sākumā LIAA sāka programmu "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana", kuras ietvaros uzņēmēji varēja saņemt grantus dalībai starptautiskās izstādēs, konferencēs, semināros, tirdzniecības misijās utt., tostarp tirdzniecības misija varēja būt arī individuāls kontaktu dibināšanas brauciens uz paša uzņēmēja izvēlētu valsti.

Kriminālprocesā par aizdomām par krāpšanos nodotas 32 LTRK organizētās tirdzniecības misijas ar kopējo Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējumu 626 030 eiro. To jau vairāk nekā gadu izmeklē Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP).

"LTRK organizētajām tirdzniecības misijām projekta "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana" ietvaros (sākot no 2016.gada marta) kopējais uzņēmumu pieprasītais atbalsta apmērs par tirdzniecības misijām ir 1,737 miljoni eiro, no kura uzņēmumiem izmaksāti 1,6 miljoni. Šobrīd kriminālprocesa dēļ ieturēts un neizmaksāts 151 tūkstotis eiro, kas ir ceturtā daļa no iespējami izkrāptās summas," skaidrots LIAA. Aizdomīga un attiecīgi izmeklēšanā ir katra trešā LTRK organizētā misija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu