Jauna sērga Igaunijā - ērču kodumi varot izraisīt alerģiju pret gaļu (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Erik Prozes

Igaunijā papildus vairākām zināmām slimībām, ko izraisa ērces kodums, nu ir parādījusies mazzināmāka - "alfa-gal" sindroms, kas varot izraisīt cilvēkam alerģiju pret gaļu, vēsta portāls "Postimees".

Slimība izpaužas kā alerģija pret sarkano gaļu. Gan maigākā, gan smagākā formā - daži pacienti var turpināt ēst sarkano gaļu, bet ierobežotā daudzumā, bet citiem no tās pilnībā jāatsakās, lai izvairītos no alerģiskām reakcijām.

Pirmais "alfa-gal" sindroma gadījums pasaulē tika reģistrēts 2007. gadā, un pēdējos gados tas tiek aizvien biežāk diagnosticēts arī Igaunijā.

Ir grūti iegūt statistiku par slimniekiem, jo tā nav lipīga slimība, taču pēdējos gados Tallinas Centrālās slimnīcas Alergoloģijas un imunoloģijas centrā ir reģistrēti pieci vai seši smagi šī sindroma gadījumi.

Kā izpaužas alerģija pret sarkano gaļu?

Kad cilvēkam ir iekodusi ērce, "alfa-gal" infekcija iekļūst upura asinsritē kopā ar ērču siekalām. Ķermenis to uztver kā spēcīgāko alergēnu un imūnsistēma tiek novājināta, uzbrūko svešajam "kaitēklim" ikreiz, ikreiz kad sarkanā gaļa nonāk cilvēka ķermenī.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu