Marokā notiesāta žurnāliste par nodarbošanos ar seksu pirms kāzām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Hadžarai Raisuni
Hadžarai Raisuni Foto: Mosa'ab Elshamy / AP

Pirmdien, 30. septembrī, Marokāņu žurnālistei Hadžarai Raisuni tiesa Rabatā piesprieda viena gada cietumsodu par "nelikumīgu abortu" un seksu pirms laulībām, vēsta aģentūra AFP.

Piespiedu ginekoloģisko pārbaudi piedzīvojusī žurnāliste noliedz, ka būtu veikusi abortu. Viņa un cilvēktiesību aizstāvju grupas uzskata, ka piespriestais sods ir izrēķināšanās par Raisuni kritisko attieksmi pret Marokas valdību.

Raisuni augustā tika aizturēta kopā ar savu līgavaini, kad abi iznāca no ginekoloģiskās klīnikas Rabatā. 28 gadus vecā žurnāliste apgalvo, ka klīnikā viņai esot veikta ārkārtas procedūra, jo viņai esot izveidojies trombs. Šo versiju apstiprina arī ginekologs.

Raisuni ginekologam Mohammedam Džamalam Belkezizam, kurš apsūdzēts aborta veikšanā, piespriests divu gadu cietumsods. Žurnālistes sudāniešu izcelsmes līgavainim piespriests gadu ilgs cietumsods.

Raisuni norāda, ka viņai piespiedu kārtā veikta ginekoloģiskā apskate.

Arābu valodā rakstošā laikraksta "Akhbar Al-Yaoum" žurnāliste tika atzīta par vainīgu krimināllikuma 490.panta pārkāpšanā - par seksu pirms kāzām, kā arī aborta veikšanu gadījumā, ja grūtniecība neapdraud mātes dzīvību.

Lietā nosacīti sodi tika piespriesti anesteziologam un ārsta asistentam.

Raisuni to nodēvējusi par "politisku prāvu", sakot, ka policija viņu esot iztaujājusi par ģimeni un darba ietvaros veidotajiem rakstiem.

Cilvēktiesību aizstāvji nosodījuši Raisuni tiesāšanu. Tas ir "milzīgs trieciens sieviešu tiesībām Marokā", uzsver organizācija "Amnesty International".

"Human Rights Watch" pārstāvis raksturoja Raisuni un viņas līgavaiņa notiesāšanu par "drūmu dienu brīvībai Marokā".

Marokāņu vēsturnieks Māti Mondžibs, kurš bija klāt tiesas zālē, nopēla lietu. "Tas ir politisku represiju gadījums. Tiek apspiests indivīda viedoklis, un atriebība tiek vērsta pret ģimeni," viņš norāda.

Raisuni advokāti uzsver, ka sievietei bez viņas piekrišanas tika veikta ginekoloģiskā apskate, kas sagādājusi "spīdzināšanai pielīdzināmu pazemojumu". Advokāti arī norādīja uz "policijas juridiskajām kļūdām" un "safabricētiem pierādījumiem".

Organizācija "Reporters Without Borders" paziņojusi, ka Raisuni pārdzīvotais uzskatāms par "jaukšanos žurnālistu privātajā dzīvē un personiskas informācijas izmantošana" nomelnošanas nolūkos.

Tikmēr prokuratūra uzstāj, ka prāvai neesot "nekāda sakara ar viņas žurnālistes profesiju".

Pagājušogad Marokā tūkstošiem cilvēku tika tiesāti par seksu ārpus laulības, 170 cilvēki stājās tiesas priekšā par homoseksuālismu un 73 par grūtniecības pārtraukšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu