Ar ko nodarbojas Latvijas bijušās sporta zvaigznes?

Sandis Ozoliņš Foto: Sintija Zandersone/LETA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvija ir maza valsts, bet ar sportistu sasniegumiem mēs varam lepoties. Daudzu gadu laikā Latvijā ir bijušas dažādas sporta zvaigznes, kuras ar saviem panākumiem priecējušas savus līdzjutējus. Ar ko šīs zvaigznes nodarbojas tagad? Portāls "Apollo" piedāvā ielūkoties Latvijas sporta slavenību esošajās karjerās. 

Anete Jēkabsone-Žogota

Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas sieviešu basketbola leģenda Anete Jēkabsone-Žogota spēlētājas gaitas noslēdza 2016. gadā. Savas karjeras gaitā Jēkabsone-Žogota spēlēja tādos Eiropas basketbola grandos, kā Maskavas "Dynamo", Istanbulas "Fenerbahçe" un Jekaterinburgas "UGMK".

2007. gadā Jēkabsone-Žogota tika nosaukta par "FIBA Eiropas gada labāko basketbolisti". 78 spēles izdevās nospēlēt arī Nacionālajā Sieviešu Basketbola asociācijā (WNBA).

Šī gada februāri slavenā basketboliste kļuva par māti meitiņai Patrīcijai. Kļūšana par vecāku nav apslāpējusi Jēkabsones-Žogotas profesionālās ambīcijas, jo bijusī spēlētāja ir nolēmusi kandidēt nākamā gada Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidenta vēlēšanās.

Kristaps Valters 

Foto: Edijs Pālens/LETA

Kristaps Valters savas karjeras laikā bija viens no vadošajiem latviešu saspēles vadītājiem. Basketbolists ilgus gadus spēlēja Spānijas augstākajā basketbola līgā, pārstāvot tādus klubus kā "Fuenlabrada", "Joventut" un "Unicaja".

Savu statistiski veiksmīgāko sezonu Valters aizvadīja 2008.-2009. gadā, kad "Fuenlabrada" rindās saspēles vadītājs izcēlās ar vidēji spēlē gūtiem 11,1 punktiem, 4,8 rezultatīvām piespēlēm un 3,2 atlēkušajām bumbām. Minētajā sezonā Valters bija arī viens no precīzākajiem tālmetienu izpildītājiem Eiropā - vidēji spēlē ar 48% precizitāti tika realizēti 2,6 trīspunktu metieni.

Karjeru talantīgais saspēles vadītājs noslēdza 2017. gadā, pārstāvot "Valmiera/Ordo".

Pēc spēlētāja karjeras beigām Valters palika "Valmiera/Ordo" sistēmā, izmēģinot savas spējas galvenā trenera postenī. Šobrīd bijušais saspēles vadītājs ir pievērsies jauniešu trenēšanai, kā arī cer kādu dienu atvērt savu basketbola akadēmiju.

Lai kļūtu par pilntiesīgu jaunatnes treneri, Valters pat ir uzsācis studijas Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oficiāli esmu iestājies LSPA! ??️?️

A post shared by Kristaps Valters (@kristaps_valters) on

Sandis Ozoliņš

Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

Sandis Ozoliņš ir vienīgais latviešu hokejists, kuram savas karjeras laikā ir izdevies izcīnīt Nacionālās Hokeja līgas (NHL) augstāko trofeju - Stenlija kausu. Leģendārais aizsargs Pasaules slavenākajā hokeja līgā nospēlēja 15 sezonas, pārstāvot tādus klubus kā "Sharks", "Avalanche", "Hurricanes", "Ducks", "Panthers" un "Rangers". Statistiski labāko sezonu Ozoliņš aizvadīja 1996.-1997. gadā, kad "Avalanche" rindās izdevās sakrāt 68 punktus (23+45).

Ozoliņam izdevās aizvadīt arī veiksmīgu karjeru KHL, pārstāvot Rīgas "Dinamo" un Maskavas apgabala "Atlant". Spēlētāja gaitas leģendārais hokejists noslēdza 2013.-2014. gada sezonā, pārstāvot Rīgas "Dinamo".

Pēc spēlētāja gaitu noslēgšanas Ozoliņš izmēģināja savus spēkus arī galvenā trenera amatā, vadot Rīgas "Dinamo". Mēģinājums bija neveiksmīgs un leģendārais aizsargs krasi nomainīja profesiju, kļūstot par uzņēmuma "Lido" mārketinga nodaļas vadītāja vietnieku.

Tagad Ozoliņš ir daļa no Ņižņijnovgorodas "Torpedo" treneru štāba, asistējot galvenajam trenerim Deividam Nemirovskim.

Kaspars Kambala  

Kaspars Kambala
Kaspars Kambala Foto: FIBA Europe

Latviešu centra spēlētājs aizvadīja veiksmīgu, bet skandalozu karjeru. Spēlētāja gaitas 2007. gadā uz laiku nācās pārtraukt diskvalifikācijas dēļ, kas basketbolistam tika piespriesta par kokaīna lietošanu. Jau tad spēlētājs uzsāka savas gaitas boksā.

Par veiksmīgāko sportista karjeras sezonu var uzskatīt 2003.-2004. gadu, kad vidēji spēlē tika gūti 17,1 punkti un izcīnītas 6,8 atlēkušās bumbas.

Basketbola karjerai ardievas Kambala teica šī gada janvāri, kad pēdējo reizi izgāja laukumā "Jūrmala"/"Betsafe" sastāvā. Lai gan pēdējā spēle basketbola laukumā ir aizvadīta, leģendārais centra spēlētājs aktīvi turpina savu boksera karjeru. Šogad bijušais basketbolists ir aizvadījis jau trīs cīņas boksa ringā, no kurām divas izdevās uzvarēt. 

Gunta Baško

Foto: Ieva Makare/LETA

Visu laiku trešā rezultatīvākā Latvijas izlases basketboliste Gunta Baško savas spēlētājas gaitas noslēdza šī gada aprīlī. Karjeras gaitā gaitā kļuva par pieckārtēju Latvijas Sieviešu basketbola līgas uzvarētāju, kā arī pie čempiones titula izdevās tikt Francijā un Polijā.

Lai gan spēlētāja savu basketbolistes karjeru ir noslēgusi, bijusī uzbrucēja nekur tālu no sava sporta nespēja aiziet. Baško šobrīd aktīvi darbojas Latvijas sieviešu basketbola izlases ģenerālmenedžera amatā.

Papildus ieņemtajam amatam sieviešu basketbola izlases vadībā, nākamos četrus gadus bijusī basketboliste būs Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Tehniskās komisijas priekšsēdētāja vietniece.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu