Bekingemas pilij karalienes Elizabetes II nāves gadījumam ir paredzēts slepens segvārds (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lielbritānijas karaliene Elizabete II
Lielbritānijas karaliene Elizabete II Foto: AFP / Scanpix

Bekingemas pilij ir slepens segvārds, kas tiks izmantots, lai informētu valsts ierēdņus Lielbritānijas karalienes Elizabetes II nāves gadījumā. Iespējams, tas jau tika atklāts 2017. gadā, tomēr neesot pamata uzskatīt, ka segvārds ticis mainīts, vēsta "Insider".

93 gadus vecā karaliene Elizabete II ir pasaulē visilgāk tronī sēdošais monarhs. Tomēr ir neizbēgami, ka kādu dienu arī viņa dosies viņsaulē.

Kad tas notiks, Bekingemas pilij strikti noteikumi, kā jārīkojas, par notikušo informējot valsts amatpersonas. Viens no šiem noteikumiem nosaka, ka, runājot par karalienes nāvi, jālieto slepenais segvārds "Londonas tilts ir sabrucis" ("London bridge is down").

Tomēr segvārdu sabiedrībai zināmu jau 2017. gadā padarīja "The Guardian" žurnālists Sems Naits. Viņš arī paziņoja, ka frāze tiks lietota, par karalienes nāvi informējot premjerministru un citas amatpersonas.

"Premjerministre tiks pamodināta, ja jau nebūs nomodā, un pa drošiem kanāliem informēta, ka "Londonas tilts ir sabrucis"," rakstīja Naits.

Ārlietu ministrija par karalienes nāvi paziņos 15 valstīm, kur Elizabete II ir augstākā amatpersona, tāpat tiks informētas arī pārējās 36 Sadraudzības valstis, apgalvoja Naits.

Tiesa, ja karalienes nāve būs pēkšņa un negaidīta (kā, piemēram, princese Diānas gadījumā), ziņas varētu izplatīties neplānotā veidā. Jāņem arī vērā, ka kopš pēdējās monarha nāves, kad 1952. gadā nomira Džordžs VI, ir pagājuši 67 gadi, un tolaik nebija sociālie tīkli, kuros ziņas mēdz izplatīties zibenīgi.

Neatkarīgi no tā, kā ziņas tiks izplatītas, lielākā daļa pils darbinieku un citas karaliskās institūcijas tiks instruētas doties mājās. Karaliskās ģimenes galmam ir karstā līnija, kas paredzēta informācijas un instrukciju izplatīšanai.

Tā kā slepenais segvārds tika atklāts jau 2017. gadā, pastāv iespēja, ka tas ir mainīts, tomēr nav publiskota oficiāla informācija, kas par to liecinātu.

"Segvārdam nevajadzēja kļūt publiskam. Bet to nopludināja žurnālists pēc pils preses brīfinga," sacīja "Majesty magazine" redaktors Džo Litls. "Es šaubos, ka ir plānots pārdēvēt projektu."

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu