Jauns pētījums liecina, ka zivis jūt sāpes tāpat kā zīdītāji

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Jaunā pētījumā atspēkots populārais mīts, ka zivis nespēj just sāpes. Gluži otrādi – sāpes tās spēj just tādā pašā līmenī kā zīdītāji.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Philosophical Transactions of the Royal Society B", zinātniece Linne Snedona izanalizēja iepriekšējos pētījumus, kas pievērsušies zivju un sāpju tēmai.

Ūdens dzīvnieku bioloģijas eksperte kopumā aplūkoja 98 pētījumus, atklājot to, cik līdzīgi ir zivju un zīdītāju receptori. Pētījumi daļēji bija balstīti uz to, kā sajūtas ietekmē dzīvnieku uzvedību un vai tās iespējams nomērdēt ar pretsāpju līdzekļiem. Rezultātā Snedona nonāca pie vairāk vai mazāk šokējoša secinājuma, proti, zivis jūt sāpes.

"Pētījumā gēnu, psiholoģijas un kopējās dzīvnieku uzmanības līmenī zivīm sāpju sistēma un reakcija uz tām ir līdzīga kā zīdītājiem," Snedona stāstīja izdevumam "Newsweek".

2002. gadā Snedona varavīksnes forelei identificēja receptorus, kas uztver sāpes, parādot, ka zivs patiešām jūt sāpes.

"Eksistē pārliecinoši zinātniski pierādījumi ne tikai no manas laboratorijas, bet arī no citu zinātnieku veikumiem, kas apstiprina manu atklājumu. Zivis jūt sāpes, tāpēc mīts par pretējo ir sagrauts," piebilda Snedona.

Lai arī sāpes ir nepatīkama sajūta, tomēr tās ir svarīgs izdzīvošanas rīks, jo palīdz dzīvniekam izvairīties no savainojumiem. Atceroties sāpju cēloņa avotu, dzīvnieks nākamreiz var veiksmīgi no tā izbēgt.

"Ja zivīm nebūtu sāpju sistēmas, tad tās vienā laidā sevi pakļautu briesmām un ievainojumiem, beigās izmirstot pavisam," skaidroja Snedona.

Ņemot vērā, ka dzīvnieki nespēj verbāli komunicēt ar cilvēkiem, zinātniekiem nākas novērot to uzvedību, kad tie jūt sāpes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu