Pētījums atklāj apkaunojošus faktus par "krāniņbilžu" sūtītājiem (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Nosūtīt kādam sava "draudziņa" bildi bez viņu piekrišanas ir pielīdzināma plikumu rādīšanai vilcienā. Vienīgā atšķirība ir tāda, ka, sūtot bildi, tu atstāj neizdzēšamus pierādījumus par to, kāds dīvainis tu esi. Veikts pētījums, kādēļ daļa vīriešu to turpina darīt, vēsta portāls "Vice".

Pētījums par nevēlamo "krāniņbilžu" sūtīšanu saucas "Es tev parādīšu savu, tāpēc tu man parādi savu: motivācija un personības īpatnības fotogrāfiskā ekshibicionismā". Pētnieku komanda pētījumā izmantoja tiešsaistes aptauju, kurā 1307 respondenti atbildēja uz jautājumiem par tādām personības iezīmēm kā narcisms un seksisms.

"Mēs noskaidrojām, ka ir vairāki svarīgi iemesli, kāpēc vīrieši to dara. Dominējošais no tiem ir "darījuma psiholoģija". Vīrieši sūta šīs bildes ar cerību, ka līdzīga rakstura attēlus saņems arī atpakaļ," atklāj pētījuma vadītāja Kvantlenas Politehniskās universitātes pētniece Korija Pedersena.

Otrs izplatītākais iemesls esot partnera medību perspektīva.

"Tajā ietilpa tādas atbildes kā "tas ir veids, kā izrādīt kādam savu ieinteresētību" vai "tas ir normāls flirtēšanas veids". Tas pat būtu uzjautrinoši, ja tai pat laikā nebūtu tik nomācoši," paskaidroja pētniece.

22 gadus vecā studente Sofija atzina, ka ir saņēmusi aptuveni piecas nevēlamas "krāniņbildes" lietotnē "Snapchat".

"Esmu novērojusi, ka tie parasti ir gados jaunāki puiši. Viņi cenšas tevi pievienot lietotnes kontaktu sarakstā ballītē vai vienkārši uz ielas. Vēlāk viņi atgādina par sevi ar "krāniņbildi"," norāda jauniete.

Tas viņā izraisa dalītas sajūtas: "Es domāju – pie velna viņus! Lai gan tajā pašā laikā man viņu ir žēl, jo viņiem ir nepieciešamība nosūtīt cilvēkiem sava draudziņa bildi."

27 gadus vecais bankas darbinieks Eds atzina, ka ir nosūtījis veselu lērumu ar "krāniņbildēm" – kopumā krietni pāri 1000.

"Es ne reizi neesmu sūtījis tās pilnīgi nejauši, taču dažas ir bijušas visai riskantas. Man ir bijušas neķītras sarakstes, un tad es to izdarīju. Ir bijušas negatīvas reakcijas – sarakste pārtrūkst un mani nobloķē. Viena meitene patiešām noskaitās. Man likās, ka saruna ievirzās tajā gultnē, tāpēc es aizsūtīju vienu šādu bildi, taču viņa piedraudēja to publicēt sociālajos medijos," norādīja Eds.

32 gadus vecais Dens, kurš nevēlējās atklāt savu profesiju, atzina, ka ir sūtījis "krāniņbildes" bez citu cilvēku piekrišanas – kopumā aptuveni 30. Tomēr viņš apjauta, ka nerada labu iespaidu. Tā netiek respektēts otrs cilvēks, tas ir biedējoši, var nodarīt postu un kopumā ir traģiski. Viņš to ir darījis, lai uzgrūstu citiem savas problēmas.

"Lielākoties tas bija saistīts ar pašvērtējuma trūkumu," viņš atzina.

"Ja kāda meitene pēc notikušā vēlētos ar mani runāt, es pieņemtu, ka viņa sevi zemu vērtē un es būtu viņai piemērots. Savukārt jebkura cita meitene, kura mani aiztriektu prom, acīmredzot ir pārāk laba man. Tāds man bija domāšanas veids, es sevi augstu nevērtēju."

Anna, kura ir 40 gadus veca psiholoģijas praktikante, nodeva sev atsūtīto "krāniņbildi" policijai.

"Mēs satikāmies iepazīšanās portālā un devāmies pusdienās. Viņš bija ļoti pievilcīgs, tomēr saiknes starp mums nebija. Sešu mēnešu vēlāk negaidīti saņēmu "krāniņbildi". Es piezvanīju policijai un teicu, ka viņiem droši vien ir svarīgākais lietas darāmas, taču viņiem vajadzētu zināt, par šo čali."

Policija izturējās ar sapratni un uztvēra to, kā ģimenes vardarbības gadījumu, tomēr tas Annu neapturēja justies dusmīgai un traucētai.

Kādi vīrieši uzskata, ka tas ir pieņemami nejauši ielauzties sievietes personīgajā telpā un aizsūtīt viņai sava locekļa bildi? Visiem aptaujas dalībniekiem bija jāatbild uz jautājumiem, kas izmēra tādas viņu personības iezīmes kā narcisisms un divu veidu seksisms:

  • naidīgais (atklāti aizspriedumi pret sievietēm),
  • labestīgais (vīriešiem ir jāaizstāv sievietes).

"Vīrieši, kuri ir sūtījuši "krāniņbildes", uzrādīja augstākus rezultātus narcisismā un abu seksisma veidu rādītājos," skaidroja Pedersena.

Vai viņa par pētījuma rezultātiem bija pārsteigta?

"Daži rādītāji ir pārsteidzoši. Kāds no diskursiem, kas saistīts ar šo tematu, liek domāt, ka vīrieši ienīst sievietes. Savukārt kāds feministu diskurss var citas idejas. Piemēram, ka vīrieši izmanto šo stratēģiju, lai saglabātu patriarhātu. Taču mūsu pētījums parāda to, ka vīrieši, kuri sūta sava dzimumlocekļa bildes citiem, uzrāda augstākus rezultātus naidīgā un labestīgā seksisma īpašībā. Uz jautājumu, kādēļ viņi to dara, seksisma motīvi nebija izplatīti," norāda pētniece. 

Pētījumā tika secināts, ka daudzi "krāniņbilžu" sūtītāji ir nepareizu motīvu vadīti, bet ne naidīgi noskaņoti. Tikai sešiem procentiem no sūtītājiem ir spēcīgi aizspriedumi pret sievietēm.

"Jāatceras, ka piekrišana ir seksīga," intervijas beigās atzina Pedersena.

"Ja sieviete vēlas redzēt tavu dzimumlocekli, tad viņa to pajautās."

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu