Tallinā populāras kompānijas taksists slepeni filmē pasažierus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Kliente, kura nesen izmantoja taksometru pakalpojumus, brauciena laikā konstatēja, ka automašīnā ir uzstādīta kamera, kas filmē automašīnas salonā notiekošo, vēsta laikraksts "Postimees".

"Braucot ar taksometru, kādā brīdī es pamanīju, ka automašīnā ir uzstādīts ekrāns, kura vienā pusē tika parādīts attēls no DVR, bet otrā - kas notiek automašīnas salonā. Bija nepatīkami sevi redzēt kameras ekrānā," sūdzējās sieviete, kura ar taksometru devusies uz darbu

Ja cilvēki jau ir pieraduši pie kamerām, kas uzstādītas uz ielas, tirdzniecības centros vai autobusos, tad taksometrā esošās kameras gadījumā situācija ir nedaudz atšķirīga.

Piemēram, kameras īpašniekam ir klienta personas dati, viņš zina, kur sākās un beidzas brauciens. Viņam ir arī personas kontaktinformācija. Var gadīties tā, ka kāds var ļaunprātīgi izmantot pieejamos datus pret pasažieri.

Pēc taksometru kompānijas "Bolt" Igaunijas filiāles pārstāves Karīnas Keisas teiktā, uzņēmums nefiksē pasažierus un neapkopo šāda veida informāciju.

"Tajā pašā laikā mēs neaizliedzam autovadītājiem filmēt, ja tas tiek darīts, nepārkāpjot likumu," sacīja Keisa un piebilda, ka, ja vadītājs vēlas nofilmēt to, kas notiek automašīnā, viņam par to ir jāinformē klients, lai netiktu pārkāpta personas datu regula.

Piemēram, saskaņā ar Vispārīgo datu aizsardzības regulu (GDPR) šādā situācijā mašīnai jābūt norādei uz notiekošo video ierakstīšanu, un klientam jāspēj iepazīties ar konfidencialitātes un pamattiesību saglabāšanas noteikumiem. Piemēram, par iespēju aizliegt fotografēšanu vai pieprasīt video kopiju. Ja pasažieris iebilst pret filmēšanu, viņam ir tiesības atcelt braucienu.

Saskaņā ar pasažieres ziņojumu par filmēšanu automašīnā, šoferis viņu neinformēja, ka salonā ir kamera.

Kā izrādās, pirms trim gadiem arī Igaunijas taksometru firmu savienības biedri vēlējās, lai varētu filmēt, kas notiek taksometros, bet, uzliekot sabiedrības spiedienu, viņi bija spiesti atteikties no šīs apņemšanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu