Priestera Zeiļas lieta - pretdabiska dzimumtieksmes apmierināšana grupā un cilvēktirdzniecība (11)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu divu personu apsūdzībā par seksuālu vardarbību personu grupā. Viena no personām apsūdzēta arī par cilvēku tirdzniecību, portālam "Apollo" paziņoja Latvijas Republikas Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

» Seksuāla vardarbība, katoļu priesteris un apcietinājums - ne filma, bet realitāte

Krimināllietā par seksuāla rakstura noziegumiem apsūdzēti divi vīrieši, tai skaitā Rēzeknes -Aglonas diecēzes priesteris Pāvels Zeiļa, savukārt vēl viens apsūdzētais šogad miris.

Saskaņā ar apsūdzību noziedzīgie nodarījumi izdarīti laika posmā no 2017. līdz 2018. gadam. Viens no apsūdzētajiem veica dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, izmantojot nepilngadīgā cietušā uzticību un atkarību, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kas notika 2017. gada martā.

Savukārt laika periodā no 2017. gada beigām līdz 2018. gada augustam šī persona veica dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli un uzticību, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Persona apsūdzēta sevišķi smagu noziegumu, kas paredzēti Krimināllikuma 160. panta piektajā daļā, izdarīšanā.

Savukārt otra persona apsūdzēta par cilvēku tirdzniecību un dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā personu grupā, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli. Viņš apsūdzēts sevišķi smagu noziegumu, kas paredzēti Krimināllikuma 154.1 panta pirmajā daļā un Krimināllikuma 160. panta piektajā daļā, izdarīšanā.

Sākotnēji krimināllietā tika apsūdzētas trīs personas, taču 2019. gada 7. jūnijā kriminālprocess izbeigts pret vienu apsūdzēto sakarā ar viņa nāvi.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

Tiesā aģentūra LETA noskaidroja, ka pirmā tiesas sēde paredzēta 11. decembrī plkst. 13.

» Par seksuālo izmantošanu pērn aizturētais priesteris turpina darbu baznīcā un pieņem grēksūdzes

Jau ziņots, ka Zeiļa kādu laiku pavadīja apcietinājumā, taču vēlāk tika atbrīvots pret 5000 eiro lielu drošības naudu. Izmeklēšanas laikā gan Rīgā, gan Rēzeknē tika veiktas vairākas kratīšanas, kā rezultātā izņemti dažādi video un foto faili, kuros tika konstatēti pornogrāfiska rakstura materiāli. Kriminālprocesā uzlikts arests naudai virs 20 000 eiro un zelta monētām gandrīz 10 000 eiro vērtībā.

Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja, ka viens no cietušajiem, kurš tagad sasniedzis pilngadību, uzaudzis bērnunamu sistēmā, teju visu savu mūžu pavadot bērnunamos un pansionātos. Viņam ir konstatēta garīga atpalicība, bet rīcībspēja nav atņemta, tādēļ viņš dienas laikā drīkstējis brīvi atstāt pansionāta teritoriju, lai dotos savās darīšanās. Tieši šādā veidā puisis Rīgas autoostā iepazinies ar saviem pāridarītājiem - diviem padzīvojušiem vīriešiem virs 60 gadu vecuma, kurus saukuši Pēteris un Aivars.

Cietušais stāstīja, ka sākumā pat īsti nav sapratis, ka ar viņu tiek darīts kas pretlikumīgs. Nolaupītāji pat nokārtojuši, ka viņš tiek izrakstīts no pansionāta un pārceļas pie viņiem uz pastāvīgu dzīvi, tad sākuši viņu vadāt apkārt un "tirgot" citām personām, tostarp arī pie mācītāja, kura vārdu cietušais nav zinājis, bet pēc attēla atpazina, ka tas bijis Zeiļa. Puisis uz Latgali vests ar vilcienu. Vīrietis ticis fiziski iespaidots, kā arī viņam tikusi maksāta nauda - kādreiz viņam samaksāti pieci eiro, citkārt viņš saņēmis cigaretes. 

» "Šie iesvētītie krāpnieki nodevuši un apvainojuši Dievu." pāvests nosoda pedofiliju baznīcā

No gūsta puisim izdevies atbrīvoties tikai pēc tam, kad viņš par notikušo pastāstījis savam bērnunama laika draugam, kurš uzsācis patstāvīgu dzīvi ārpus sistēmas. Draugs par notiekošo informējis kādu nevalstisko organizāciju, kas savukārt vērsās policijā.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu