Seksuāla vardarbība, katoļu priesteris un apcietinājums - ne filma, bet realitāte (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Augusta beigās Valsts policija aizdomās par bezpalīdzības stāvoklī esoša vīrieša seksuālu izmantošanu aizturējusi trīs personas, tostarp garīgās konfesijas pārstāvi Pāvelu Zeiļu. Piedāvājam ielūkoties notikumu hronoloģijā.

29. augusts

Aizdomās par cilvēku tirdzniecību un seksuālu vardarbību pret kādu pilngadīgu vīrieti, izmantojot tā bezpalīdzības stāvokli, Valsts policija aiztur trīs personas - 60 līdz 73 gadus vecus vīriešus. Likumsargi veic divas kratīšanas Rīgā un Rēzeknē, izņemot dažādus video un foto failus, lai pārbaudītu, vai tajos ir saskatāmas kādas noziedzīgas darbības.

30. - 31. augusts

Diviem aizturētājiem tiesa piemēro drošības līdzekli - apcietinājumu, trešajam piemēro ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Cietušajam vīrietim tiek sniegta palīdzība un nodrošināts rehabilitācijas kurss cilvēktirdzniecības upuriem. Izmeklēšana turpinās.

4. septembris

Medijos nonāk informācija, ka apcietinājums piemērots katoļu baznīcas mariāņu kongregācijas mūkam un priesterim Pāvelam Zeiļam. Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs sacīja, ka viņa rīcībā nav nekādas oficiālas informācijas par notikušo. Arī Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis no komentāriem atturas.

Foto: Evija Trifanova/LETA

5. septembris

Valsts policija informē, ka garīgās konfesijas pārstāvim tiek inkriminēta vairāk nekā viena epizode. Tiek veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai iepriekšminētā shēma pielietota ilgstošā laika periodā.

Saskaņā ar izmeklēšanā iegūto informāciju viens aizdomās turētais piegādājis cietušo vīrieti garīgās konfesijas pārstāvim seksuālu vajadzību apmierināšanai. Garīgās konfesijas pārstāvis par to maksājis vienam no aizdomās turētājiem.

Zeiļas advokāts Kārlis Zunde atklāj, ka viņa aizstāvamais noliedz inkriminētos noziegumos. Viņš uzsvēra, ka Zeiļa vēl aizvien atrodas "nelielā šoka stāvoklī" saistībā ar notikušo.

6. septembris

Vissvētākās Jaunavas Marijas Bezvainīgas ieņemšanas priesteru mariāņu kongregācijas priesteri un klostera brāļi atklātā vēstulē Latvijas Romas katoļu baznīcai un Latvijas sabiedrībai lūdz pārskatīt klostera brālim Pāvelam Zeiļam piemēroto drošības līdzekli apcietinājumu saistībā ar viņa veselības stāvokli. Klostera pārstāvji ziņu par Zeiļas aizturēšanu un apcietināšanu uztvēruši ar "dziļu nemieru, sašutumu un patiesām sāpēm". Arī biedrība "Latgalīši" nosūta atklātu vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) un iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (V), nodēvējot Zeiļas aizturēšanu saistībā ar cilvēku tirdzniecību par provokāciju pret Latgali. Vēstulē minēts, ka provokācijas mērķis ir "pazemot Latgali pirms pāvesta vizītes".

7. septembris

Latvijas Romas katoļu baznīcas Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis vērsies pie ticīgajiem, atgādinot Zeiļas dzīvesgājumu un labās atsauksmes viņa kalpošanas vietās, velkot paralēles ar "čekas laikiem" un tolaik praktizēto vēršanos pret garīdzniekiem, kā arī norādot, ka pats personīgi netic apcietinātā prāvesta vainai.

8. septembris

Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs atzīst, ka noziegumi, kurus inkriminē Zeiļam ir šaušalīgi. Ja tie apstiprināsies, tad viņam jāsaņem pelnītais sods gan no Krimināllikuma viedokļa, gan baznīcas iekšējiem noteikumiem.

Foto: Edijs Pālens / LETA

9. septembris

Rēzeknē, Festivāla parkā notiek pikets, lai paustu atbalstu un aizstāvētu katoļu draudzes priesteri. Piketu rīko priestera pārstāvētā Sāpju Dievmātes katoļu draudze, aicinot uz godīgu un taisnīgu tiesu. Pikets pulcēja aptuveni četrus simtus rēzekniešu un Sāpju Dievmātes draudzes locekļus. Sanākušie dziedāja garīga rakstura dziesmas un skaitīja lūgšanas, piketētājiem rokās bija arī vairāki plakāti ar saukļiem "nē politiskajām spēlēm", "atbrīvot priesteri" un "priestera arests - provokācija pret Latgali".

2005. gadā Zeiļam piešķirts Rēzeknes goda pilsoņa statuss.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu