Foto: Latvijā viesojas Ukrainas prezidents Zelenskis ar kundzi (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgā ieradies Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Rīgā ieradies Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Trešdien, 16. oktobrī, Latvijā oficiālā vizītē ieradās Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ar kundzi Olenu Zelensku, aģentūru LETA informēja Latvijas Valsts prezidenta kancelejā.

Vizītes laikā plānota oficiālā Ukrainas prezidenta un viņa kundzes sagaidīšanas ceremonija laukumā pie Rīgas pils, tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, abu valstu delegāciju sarunas, kā arī Levita un Zelenska paziņojums presei.

Prezidenti pārrunās abu valstu attiecības, Eiropas Savienības un Ukrainas attiecības, kā arī apspriedīsies par Triju jūru iniciatīvu.

Vizītes laikā notiks ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa, tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK), kā arī saruna ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV).

Vizītes turpinājumā Zelenskis apmeklēs Rīgas Ukraiņu vidusskolu, Latvijas Okupācijas muzeju, aplūkos pieminekli, kas veltīts ukraiņu dzejniekam un māksliniekam Tarasam Ševčenko, un tiksies ar ukraiņu diasporas pārstāvjiem.

Vizītes noslēgumā Zelenskis Rīgā, Antonijas iela 6, atklās piemiņas plāksni, godinot pirmās Ukrainas Tautas Republikas diplomātiskās misijas Rīgā izveidi 1920. gadā.

Kā vēstīts, Levits pagājušajā nedēļā pēc tikšanās ar Kariņu žurnālistiem sacīja, ka gaidāmās Ukrainas prezidenta vizītes laikā Latvijā cer ar kolēģi pārrunāt abu valstu divpusējās attiecības, kuras, pēc Valsts prezidenta domām, ir vērtējamas kā labas gan tirdzniecības, gan politiskās sadarbības jomās.

"Ar Ukrainas prezidentu es labprāt pārrunāšu viņa redzējumu par iekšpolitiku un ārpolitiku, kādas reformas prezidents iecerējis. Mēs varēsim viens otru tuvāk informēt par mūsu nostāju dažādos jautājumos," piebilda Valsts prezidents.

Pēc Levita teiktā, ekonomikas jomā Latviju un Ukrainu vieno pēdējos gados aktualizētā tā dēvētā triju jūru - Baltijas, Melnās un Adrijas jūru - iniciatīva, kuras ietvaros šo reģionu valstis kopīgi attīsta infrastruktūras projektus, lai veicinātu šo Eiropas reģionu ekonomiku.

Levits piebilda, ka Latvija konsekventi aizstāv Ukrainas teritoriālo integritāti. "ANO ģenerālajā asamblejā pieminēju to, ka Latvija neakceptē Ukrainas teritoriālās integritātes aizskārumu, un aicināju to atbalstīt arī citas valstis. Tam ir jāizskan starptautiski, lai ilgstoši noturētu aneksijas neatzīšanas politiku. Mēs latvieši ļoti labi saprotam, ko tas nozīmē, jo mūsu gadījumā šāda Rietumvalstu politika ilga 50 gadus līdz Baltijas valstis atguva neatkarību. Patlaban tas ir svarīgi arī Ukrainai," uzsvēra Valsts prezidents.

Foto: Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ierodas Rīgā

Video: Levita un Zelenska preses konference Rīgas pilī

Foto: Ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu