Zem Londonas Tauera atrasti sievietes un bērna skeleti (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Arheologi zem Londonas Tauera atklāja divus 500 gadus vecus sievietes un bērna skeletus, paziņoja vēsturisko karalisko pilu kurators, vēsta raidsabiedrība CNN.

Karaliskā kapela ir pazīstama kā gūstekņu apbedīšanas vieta, kurā guldītas arī trīs Anglijas karalienes. Mirušo kauli tur ir no 16. gadsimta, un viņu bezgalvainie ķermeņi zem kapelas ir aprakti bez piemiņas vietas.

Šā gada pavasarī, veicot kapelas izrakumus, tika atklāti divi pilnīgi skeleti, kas atklāja jaunu pavērsienu Londonas Tauera vēsturē.

"Šie indivīdi ir pirmie pilnie skeleti, ko osteoarheologs (kaulu speciālists) novērtējis no Londonas torņa," sacīja Alfrēds Havkins, Vēsturisko ēku kurators.

Karaļnams vēlējās padarīt kapelu pieejamāku sabiedrībai, un tai bija jānovērtē tās stāvoklis. Pirmajās divās izrakšanas dienās Havkins un viņa kolēģi saskārās ar sadrumstalotām kaulu atliekām, kuras vēlāk viņi identificēja, kā suņa.

"Šis apbedījums atradās zem javas virsmas, kas bija saistīta ar ēku, kas uzcelta pirms 1681. gada, tāpēc mēs zinām, ka suns nomira pirms šīs ēkas celtniecības," sacīja Havkins.

Turpinot rakšanu, komanda sastapās ar citu javas virsmu, kas bija 22 centimetru bieza, kas norāda, ka tā bija grīdas pamatne.

"Tas apvienojumā ar dokumentārajiem pierādījumiem un viduslaiku stikloto flīžu šķembām radīja iespēju, ka mēs atradām Edvarda I pazaudētās kapelas grīdu, kas nodega 1513. gadā," norādīja Havkins.

Zem šīs virsmas tika atklāti pieaugušas sievietes un bērna skeleti. Pēc Havkina teiktā, abi atrasti guļus uz muguras ar kājām uz austrumiem. Tiek uzskatīts, ka pieaugušais ir apglabāts zārkā, jo nagi atradās kopā ar mirstīgajām atliekām, savukārt bērns, iespējams, pirms apbedīšanas bija iesaiņots sega.

Havkins atzīmēja, ka precīzu apbedīšanas datumu nevar noteikt, bet tas, visticamāk, bija no 1450. līdz 1550. gadam. Ar mirstīgajām atliekām netika atrasti apbedījumu piederumi, kas bija raksturīgi laikmetiem, bet fragmenti no romiešu strūklas aproces bija palikuši.

"Meklējot zīmes, kas saistītas ar augšanu, bojājumiem, nodilumu un slimībām, mēs varam radīt priekšstatu par to, kā šie indivīdi dzīvoja un nomira," par kauliem sacīja Havkins.

Pēc skeletu ekshumēšanas tos analizēja speciālists, un tika noteikts, ka pieaugušais ir vecumā no 35 līdz 45 gadiem, bet bērns - līdz 7 gadu vecumam. Kauli zinātniekiem daudz pastāstīja par atrasto pāri.

Abiem parādījās slimības pazīmes, un pieaugušajam bija hronisku muguras sāpju pazīmes. Nevienam no tiem nebija vardarbīgas nāves pazīmju, kas norāda, ka cilvēki, visticamāk, dzīvoja un strādāja Londonas tornī, teikts paziņojumā.

"Viņu augumi parāda nevis ērtu dzīvi, bet gan tādu, kas ir raksturīga periodam, kurā viņi dzīvoja," sacīja Havkins.

Abi tika pārapbedīti kapelā 10. septembrī īpašas ceremonijas laikā. Havkins sacīja, ka Lielbritānijā katru dienu tiek ekshumēti simtiem skeletu, taču šie divi izceļas no visiem, jo, visticamāk, bija torņa darbinieki.

"Šis cietoksnis tika apdzīvots gandrīz 1000 gadus, taču mums jāatceras, ka tā ir ne tikai pils, cietoksnis un cietums, bet arī tā ir bijusi mājvieta tiem, kas strādāja tās sienu robežās."

Izrakumi tika demonstrēti filmas "Inside the Tower of London" epizodē, kuras pirmizrāde notika otrdien, 22. oktobrī.

"Šī ir labākā arheoloģisko novērtējumu veikšanas un karaļa cietokšņa kurēšanas prieka daļa: izpētot pagātnes fiziskās paliekas, mēs spējam reģistrēt, saprast un dalīties ar to, kā dzīvoja un mira mūsu senči."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu