Kāpēc gada nogalē nebūs 11 brīvu dienu? (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

2019. gada nogale ir samērā neparasta, jo svētku dienas iekrīt ļoti tuvu nedēļas nogalēm, kas varēja nozīmēt ilgstošas brīvdienas. Par to, kādēļ starp svētkiem tomēr nāksies strādāt, ziņo raidījums "4.studija".

Šogad 23. decembrī, kas ir pirmdiena, būs jāstrādā. Sekos trīs brīvdienas, piektdien - jāstrādā, kam sekos divas brīvdienas. Pēc tam atkal pirmdienā - jāstrādā un otrdien, trešdien - atkal ir brīvs. Kāpēc nevarēja Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanu izplānot tā, lai būtu 11 brīvas dienas pēc kārtas?

Labklājības ministrijas (LM) sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš skaidro, ka aptaujā portālā "visidati.lv" esot noskaidrots, ka cilvēki nevēlas sestdienās atstrādāt sešas brīvās dienas, tāpēc brīvdienu grafiks šogad būs saraustīts. 

» Vai beigas zelta rudenim? Nākamnedēļ sals un sniegs izraisīs strauju lapkriti

Jau ziņots, ka šogad gada nogalē Ziemassvētku nedēļā darba dienas iekrīt gan pirmdienā, gan piektdienā. Zariņš skaidro, ka šogad netiks pārcelta neviena darba diena.

Rīkojums par darba dienu pārcelšanu jāizdod saskaņā ar Darba likuma 133. panta ceturto daļu, kas paredz: ja darba nedēļas ietvaros viena darba diena iekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas laiku, darba devējs šo darba dienu var noteikt par brīvdienu un pārcelt to uz sestdienu tajā pašā nedēļā vai citā nedēļā tā paša mēneša ietvaros. Vienlaikus šī norma paredz, ka no valsts budžeta finansēto institūciju darbiniekiem, kuriem noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai, Ministru kabinets (MK) rīkojumu par darba dienas pārcelšanu nākamajā gadā izdod ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 1. jūlijam. Pērn MK rīkojums par šogad pārceltām darbadienām netika izdots.

Lai nodrošinātu sabiedrības līdzdalību, Valsts kanceleja un visas ministrijas tiek aicinātas paust oficiālu iestādes viedokli (pēc iespējas veicot ministrijas amatpersonu un darbinieku, kā arī ministriju padotības iestāžu amatpersonu un darbinieku viedokļu apzināšanu), vai ir lietderīgi pārcelt šādu darba dienu. Pārceltās darba dienas attiecas tikai uz iestādēm, kas tiek finansētas no valsts budžeta, tāpēc arī aptauja tiek veikta šajās struktūrās. Visiem pārējiem darba devējiem šāds MK lēmums par darba dienu pārcelšanu ir rekomendējošs.

Video: Sižets par šī gada brīvdienu grafiku

Taču papildus visiem interesentiem, arī nevalstiskajām organizācijām, tiek nodrošināta iespēja izteikt savu viedokli Labklājības ministrijas mājaslapā par darba dienu pārcelšanu.

Atgādinām, ka Darba likuma 133. panta piektajā daļā ir paredzēta iespēja pārcelto darba dienu uzskatīt par darbinieka ikgadējā atvaļinājuma dienu vai, vienojoties ar darba devēju, atstrādāt to citā laikā, ja darbinieks savas reliģiskās pārliecības vai citu pamatotu iemeslu dēļ nevar ierasties darbā pārceltajā dienā.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu