Igaunija ar ASV plānojot parakstīt memorandu, kas izslēgs "Huawei" no 5G tīklu attīstīšanas (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Huawei" logotips.
"Huawei" logotips. Foto: AFP / Scanpix

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass šonedēļ Vašingtonā plāno parakstīt memorandu, kas paredzēs izslēgt Ķīnas kompānijas "Huawei" ražotā aprīkojuma izmantošanu 5G mobilo sakaru tīkla ieviešanā Igaunijā, vēsta laikraksts "Postimees". 

Tiek gatavots memorands, kurā Igaunija un ASV solās savos sakaru tīklos izmantot tikai uzticamus piegādātājus. 

Vienošanās neattieksies uz mobilā tālruņa zvaniem un īsziņām, bet gan uz nākotnes tīkliem, kas nodrošinās lietu internetu un sakarus ar pašvadības automobiļiem, raksta "Postimees". 

Pasaulē ir tikai trīs kompānijas, kas spēj attīstīt plašus 5G tīklus - Zviedrijas "Ericsson", Somijas "Nokia" un pasaulē lielākā telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija Ķīnas "Huawei". 

Lai gan memoranda teksts vēl tiek izstrādāts, visticamāk, tajā tieši netiks minēta "Huawei" un bažas par Ķīnas īstenotu spiegošanu, vēsta "Postimees". 

Laikrakstā sacīts, ka Igaunija memorandā solīs rūpīgi izvērtēt, vai 5G tehnoloģijas piegādātājs neatrodas kādas valdības ietekmē. Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests pavasarī secināja, ka "Huawei" neatbilst šim kritērijam. 

Ja Ratass un ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo šīs nedēļas otrajā pusē parakstīs memorandu, Igaunija kļūs par otro Eiropas valsti pēc Polijas, kas ar Vašingtonu ir parakstījusi šādu dokumentu. 

"Memorands būs nepārprotams apliecinājums, ka Igaunija atbalsta droša 5G risinājuma atrašanu. Sadarbība 5G jomās, telekomunikācijās un jaunās tehnoloģijās arī bija ietverta ASV un Somijas kopīgajā paziņojumā oktobrī," norādīja Igaunijas valdības preses padomniece Līzi Polla. 

Oficiāli paustās ASV  lielākās bažas ir par drošību savās militārajās bāzēs sabiedrotajās valstīs, kur tiek izmantoti vietējie sakaru tīkli, izņemot jūtīgas informācijas pārraidi. 

Lai gan memorands nav juridiski saistošs, tas ietver solījumu ietekmīgākajai Igaunijas militārajai sabiedrotajai.  Pirms tam Ekonomikas un sakaru ministrija izstrādāja jaunu regulējuma projektu par šo tēmu, raksta "Postimees". 

Regulējuma projektā valstij nozīmīgo interneta pakalpojumu sniedzējiem paredzēts noteikt par pienākumu jauno tīkla tehnoloģiju ieviešanu koordinēt ar valsti. Tas nozīmē, ka interneta pakalpojuma sniedzējam pirms jaunu ierīču vai programmatūru instalēšanas ir jāvēršas ar iesniegumu Igaunijas Patērētāju aizsardzības un tehniskā regulējuma pārvaldē (TTJA). Šo iesniegumu izvērtēs Ārējās izlūkošanas dienests, Igaunijas Drošības policija un Informācijas sistēmu pārvalde. 

Ja kaut viena no institūcijām neapstiprinās jauno tehnoloģiju, iesniegums tiks nosūtīts valdības nacionālas aizsardzības komitejas kiberdrošības padomei. Polija kļuva par pirmo valsti, kas ar ASV parakstīja līdzīgu memorandu un arī izmanto līdzīgu individuālu pieeju katrai lietai.

Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrijas darba grupas vadītājs Rauls Riks paziņojis, ka Igaunija pati nespēj pārbaudīt aprīkojuma drošību, un ražotāja uzticamībai ir izšķiroša nozīme, jo tādas tehnoloģijas tiek lietotas gadiem ilgi. 

Riks sacījis, ka iecerētā procedūra tieši neizslēdz "Huawei" ierīču izmantojumu. 

"Procedūra ir universāla, un tā nav vērsta pret kādu konkrētu ražotāju," viņš teica. "Ja runājam par 5G tehnoloģiju, mēs balstāmies uz risku izvērtējumu, nacionālo drošību un ekonomikas interesēm, vitāli nozīmīgo pakalpojumu nepārtrauktības principu un citiem atbilstošiem aspektiem," piebilda ministrijas pārstāvis. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu