Vai mājdzīvnieku nepieciešams attārpot arī gada aukstajā laikā? Kas jāņem vērā mīluļa saimniekam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pexels

Suņa vai kaķa profilaktiska attārpošana ir svarīga mājdzīvnieka īpašnieku dzīves sastāvdaļa, kas īpaši aktuāla vasarā. Tomēr jāņem vērā, ka parazīti ir aktīvi arī aukstā laikā, tādēļ par vienu no saimnieka svarīgākajiem uzdevumiem, uzņemoties rūpes par četrkājaino draugu, jāuztver regulāra mīluļa attārpošana visos gadalaikos.

Kā norāda "PetCity" veterinārās klīnikas veterinārārste Liene Aveniņa, arī rudenī parazīti ir īpaši aktīvi. Lai gan daudzi domā, ka parazītus mīlulis var noķert tikai vasarā, tieši aukstā laikā dzīvniekiem mēdz novērot lielas blusu invāzijas, jo blusas cenšas patverties siltumā un tiek ienēsātas mājās. 

Cik bieži ir jāveic attārpošana? 

Attārpošanu vēlams veikt katru ceturksni, apmēram četras reizes gadā, jo parazītus un to oliņas dzīvnieks var iegūt ne vien no pastaigām mežā un parkos, bet arī, piemēram, no saimnieka vai ciemiņu apaviem. Tas īpaši aktuāli ir mājas kaķu saimniekiem, kuru mīluļi var dabūt dažādus parazītus jebkurā saskarsmē ar ārpasauli, mīlulim pat neizejot no mājas.

Maziem kaķēniem un kucēniem attārpošanu veic biežāk. Pirmajā gadā tā tiek veikta pāris nedēļas pēc dzimšanas - sākotnēji ik pēc divām nedēļām, pēc tam reizi mēnesī. 

Attārpošanas veidi

Attārpošanai ir gan bezrecepšu, gan recepšu zāles. Parasti visvienkāršāk ir veterinārajās aptiekās nopirkt bezrecepšu medikamentus tablešu veidā, kuri tiek aprēķināti un dozēti atkarībā no mīluļa svara. 

Attārpošanas preparāti ir pieejami pastu un tablešu veidā, arī kā pilieni skaustā.

Tas, kuru no veidiem attārpošanai izvēlēties, ir atkarīgs no katra konkrētā dzīvnieka, ņemot vērā, ko tieši viņam ir ērtāk ievadīt vai iedot apēst. Piemēram, tiem dzīvniekiem, kurus piedabūt kaut ko aizdomīgu apēst ir grūti, visērtākais risinājums ir skaustā pilināmais attārpošanas līdzeklis. Efektivitāte visiem līdzekļiem ir vienlīdzīga.

Taču gadījumos, kad saimnieks vēlas profilaktiski attārpot savu mīluli ik pēc trim mēnešiem, vislabākais un vienkāršākais veids ir iegādāties tieši tabletes, kuras tiek mīlulim iebarotas atkarībā no dzīvnieka svara. 

Īpaši aktuāla ir tablešu ievadīšana mīluļa mutē ar speciālu aplikatoru. Tablete tiek ievietota speciālā šļircītē, kura tiek ievietota rīklē un ievadīta mīlulim - dzīvnieks to uzreiz arī apēd. Dažādas tabletes ir paredzētas gan suņiem, gan kaķiem, lai gan kaķu saimnieki šo attārpošanas veidu var pat uzskatīt par ērtāku.

Tas tādēļ, ka suņi lielākoties jau ir pieradināti apēst to, ko viņiem piedāvā, turpretī kaķi to dara nelabprāt, tādēļ tabletes ievadīšana mutē ir ērtākais un efektīvākais risinājums, lai mīlulis neiekostu saimniekam pirkstā.

Jāpiemin, ka šis attārpošanas veids ir visvieglāk pieejamais, kā arī izmaksu ziņā vislētākais. Eksperte norāda, ka šādi iebarot tableti ir arī visdrošāk jo, ja, piemēram, suspensiju dzīvnieks var izsiekalot ārā, tad rīklē ievadīto tableti pilnīgi noteikti norīs.

Kāpēc veikt attārpošanu?

Attārpošana jāveic, lai pašam dzīvniekam nenāktos saskarties ar veselības problēmām, it īpaši jaunākiem dzīvniekiem, kuriem parazītu invāzija var atstāt nopietnas sekas.

Tāpat ir svarīgi veikt mīluļa attārpošanu, jo dzīvnieki var būt infekcijas avots saimniekiem. Gadījumos, ja sunim ir piemetusies infekcija, mīlulis var to nodot cilvēkiem, it īpaši bērniem. Parazītus gan pieaugušie, gan bērni var iegūt, nonākot kontaktā ar dzīvniekiem, piemēram, spēlējoties smilšu kastēs vai pastaigu laukumos, kur tiek vadāti dzīvnieki, tādēļ ir svarīgi mīluli attārpot, lai problēmas neskartu arī cilvēkus.

Kā pēc attārpošanas jutīsies mīlulis? 

Ja saimnieki mīlulim regulāri veic attārpošanu, ne cilvēks, ne dzīvnieks nekā uz procedūru nereaģē. Mēdz gadīties, ka pēc attārpošanas mīlulim ir šķidrāka vēdera izeja, bet tā ir pilnīgi normāla reakcija.

Kaķēni un kucēni no ielas, kuri nekad dzīvē iepriekš nav bijuši attārpoti, pēc procedūras varētu justies sliktāk - tiem var būt liela tārpu invāzija, ar ko medikaments cīnās.

Šādos smagākos gadījumos vēlams mīluli vest pie veterinārārsta, kurš novērtēs dzīvnieka stāvokli un nepieciešamības gadījumā sniegs medicīnisko palīdzību.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu