Latvijas uzņēmējam Gombergam Igaunijā piespriests cietumsods (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SIA "Teikas nami" valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Gombergs ar saņemto "Rīgas balvu" nominācijā "Rīgas mecenāts".
SIA "Teikas nami" valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Gombergs ar saņemto "Rīgas balvu" nominācijā "Rīgas mecenāts". Foto: Lita Krone/LETA

Latvijas uzņēmējam Jevgenijam Gombergam Igaunijā piespriests cietumsods par nodokļu mahinācijām darījumos ar zeltu, ziņo Igaunijas mediji.

Laikraksts "Postimees", atsaucoties uz avīzi "Aripaev", vēsta, ka Harju apriņķa tiesa atzinusi Gombergu un viņa Igaunijas uzņēmumu "Deoro Trade" par vainīgu liela apmēra nodokļu mahinācijās darījumos ar zeltu.

Gombergam piespriests četru gadu cietumsods, taču reāli viņam ieslodzījumā būs jāpavada divi mēneši. Pārējais soda termiņš ir nosacīts, un Gombergs to varēs pavadīt brīvībā, ja vien četru gadu pārbaudes laikā nepastrādās citu noziegumu.

Savukārt uzņēmumam "Deoro Trade" tiesa nolēmusi noteikt 3,2 miljonu eiro naudassodu, kas jāsamaksā pa daļām 12 mēnešu laikā.

Spriedumu var pārsūdzēt.

TV3 raidījums "Nekā personīga" 2016.gadā skaidroja, ka šajā lietā izmantota krāpšanas shēma, kurā sākumā persona legāli nopērk investīciju zeltu, ko ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) neapliek, jo 99,9.proves zelts ir naudas ekvivalents. Zelta stieņus pārkausē par zemākas proves zeltu un par darījumiem ar tādu dārgmetālu PVN jau ir jāmaksā. Pārkausēto zeltu pārdod kādai firmai, tā nākamajai, tā vēl tālāk, katrā darījumā pievienojot PVN. Ķēdes pēdējā firma parasti izskatās pavisam normāla, tai ir apgrozījums, birojs un darbinieki. Tā zeltu eksportē uz legāli strādājošu rūpnīcu, piemēram Lielbritānijā. Galvenais šajā ķēdē esot ātrums, jo, kamēr sākumposmā valstij PVN vēl nav samaksāts, pēdējā firma to jau ir atprasījusi. Valsts samaksā PVN, bet ķēdes sākums izirst un pazūd.

Lai iegūtu zelta izcelsmi apliecinošus dokumentus, krāpnieki zeltu nes uz valsts proves biroju. Lai neizskatītos neticami, lūžņu zeltam pievieno arī no privātpersonām iepirktas zeltlietas.

Igaunijas nodokļu iekasētāju uzmanības lokā nonāca firma "Unico Gold", kuras meitas kompānija darbojās arī Latvijā. Igaunijā "Unico Gold" zeltu pārdevusi firmai "Deoro Trade", kurai  arestēti aptuveni divi miljoni eiro un aprēķināts 700 000 eiro uzrēķins, informēja "Nekā personīga".

Latvijā ar zelta tirdzniecību nodarbojās Gombergam piederoša firma "B221". Tās darbība Latvijā līdzinājusies "Deoro Trade" darbībai Igaunijā. Abas iepirkušas zeltu no "Unico Gold" un tālāk eksportējušas uz BASF rūpnīcu Lielbritānijā. Abas firmas prasījušas PVN atmaksu no valsts. Abos gadījumos ķēdes sākumā esošās firmas PVN valstij nesamaksāja, norādīja raidījums.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu