"Saka, ka slimo, bet atpūšas ārzemēs." Darba devēji arvien biežāk lūdz pārbaudīt darba nespējas lapas (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Arvien aktuālāks kļūt darbaspēka jautājums, taču cik objektīvas patiesībā ir izsniegtās darba nespējas lapas, un kā darba devējam uzzināt sava darbinieka patieso veselības situāciju, vēsta "Latvijas Radio". 

Valmieras metālapstrādes uzņēmuma "Valpro" valdes priekšsēdētājs Aivars Flemings, pārstāvot uzņēmēju viedokli, uzsver, ka šajā laikā, kad trūkst darbinieku, svarīgs ir katrs strādnieks. Firmā šobrīd katru mēnesi slimojot vairāk nekā 30 cilvēku, kas viennozīmīgi ietekmē darba ražību. 

''Ir šādi negodprātīgie gadījumi, kad pazvana, ka ir ''zilā lapa'', bet beigās viņam nav iedota, un ir arī tie otri gadījumi, kad patiesībā nepiezvana un izrādās, ka ir. 

Uzņēmēji kā vēl vienu problēmu diskusijā min arī to, ka paiet ilgs laiks, lai slimnieks saņemtu precīzu diagnozi.

Ārste Guna Poikāne, kura diskusijā pārstāv ģimenes ārstus, vērtē, ka šī situācija nav viennozīmīga, jo pieaugošās prasības darba vidē atsaucas arī uz veselību:

''Viņi ir izdeguši, pārstrādājušies, noguruši, paliek vecāki, turklāt normas, kuras viņiem liek izpildīt, tikai aug, paliek lielākas un, protams, ka cilvēkiem ir gan morāli, gan fiziski grūti, to mēs kā ārsti nevaram noliegt.''

Guna Poikāne arī atzīst, ka ģimenes ārsti nevar pārbaudīt katru cilvēku, kuram tiek atvērta darba nespējas lapa. "Protams, ka mums ir algoritms, pēc kura cilvēkam jānāk atrādīties, man ir bijusi dzīvē situācija, ka tas cilvēks pasaka - dakter, bet es būšu pie meitas Īrijā,'' viņa norāda. 

Aivars Flemings norāda, ka lielākā problēma ir tā, ka elektroniskās deklarēšanās sistēmā nav iespējams nekavējoties ieraudzīt to, ir vai nav darbiniekam izsniegta darba nespējas lapa. Savukārt ģimenes ārste Guna Poikāne atzīst, ka vispirms ļoti svarīga ir pašu darbinieku komunikācija ar savu darba devēju, laikus to informējot.

"Es domāju, ka tas ir darbinieka godaprāts darba devējam pateikt, ka tev ir darba nespējas lapa. Un mēs tagad jau atkārtoti brīdinām to darbinieku par to, vai jūsu darba devējs zina, ka jūs esat slims,'' stāsta Poikāne.

Ārsts par nepamatotu darba nespējas lapas izsniegšanu var saņemt administratīvo pārkāpumu sodu, bet lapas ņēmējs var palikt bez pabalsta. Šādu gadījumu, kad darba devēji lūdz pārbaudīt lapu izsniegšanas objektivitāti, ir arvien vairāk, apliecina Veselības inspekcijas Vidzemes kontroles nodaļas vadītājs Kalvis Latsons.

''Izskatām sūdzības vai iesniegumus, ko raksta darba devēji, kuriem radušās kaut kādas šaubas par to, vai viņa darba ņēmējs patiešām ir darba nespējīgs. Ja mēs skatāmies uz visu darba nespējas lapu fona, tad tas nav daudz, bet tas, ko es gribu uzsvērt, ka pieaug šo iesniegumu skaits, pieaug,'' saka Latsons.

Uzņēmēju priekšlikumus Valmieras pašvaldības speciālisti apkopos un nosūtīs Veselības inspekcijai, Nacionālajam veselības dienestam un arī nozares ministrijai.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu