"Pēc otrā kritiena un operācijas ir ļoti grūti pat piecelties." Gleznotājai Džemmai Skulmei nepieciešama sabiedrības palīdzība (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Māksliniece Džemma Skulme izstādes "Ubāna Pārdaugava" atklāšanas pasākuma laikā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.
Māksliniece Džemma Skulme izstādes "Ubāna Pārdaugava" atklāšanas pasākuma laikā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Foto: Ieva Lūka/LETA

Ceturtdienas, 31. oktobra, vakarpusē ar ierakstu pēc palīdzības pie sabiedrības vērsās 94 gadus vecā gleznotāja Džemma Skulme. Pēc gūžas kaula operācijas Skulme atgriežas no slimnīcas mājās, līdz ar to ir nepieciešama profesionāla palīdzība - ģimene meklē medmāsu, sanitāri un fizioterapeiti. "Cilvēkam jābūt ar labiem nodomiem," portālam "Apollo" par vēlamo aprūpētāju norādīja gleznotājas mazdēls Jānis Skulme.

Gleznotājas mazdēls Jānis stāsta, ka ir vajadzīga pilna aprūpe: "Pēc pirmā kritiena viņu izoperēja un viņa varēja pastaigāt ar staigāšanas rāmi, bet pēc otrā kritiena un operācijas Džemmai ļoti grūti ir pat apsēsties un piecelties."

Skulme norāda, ka, iespējams, būtu vajadzīgi pat vairāki cilvēki, kas gribētu palīdzēt 94 gadus vecajai māksliniecei - gan māsiņa vai sanitāre, kas palīdzētu ikdienā, gan arī ergoterapeite vai fizioterapeite.

"Mēs ļoti ceram, ka būs kāda fizioterapeite, kas palīdzēs ar treniņiem, lai atjaunotu kaut mazliet kustības," sarunā ar "Apollo" norāda Jānis.

Par to, cik bieži būtu jāaprūpē māksliniece, Jānis pauž, ka "visu laiku nebūtu jāpaliek, bet ik pa brīdim gan". Gaidot Skulmi mājās, ģimene ir sakārtojusi vidi, lai viņa justos komfortabli.

"Derētu arī, ja būtu labi ārsti, kas varētu palīdzēt ar konsultāciju. Tas būtu jau ļoti daudz," norāda mākslinieces mazdēls.

Galvenais - aprūpētājai jābūt ar medicīnisko izglītību un ar labiem nodomiem.

Jānis Skulme atklāj, ka viņi arī sazināsies ar sociālo dienestu, lai pieteiktos pakalpojumam "Aprūpe mājā", kas arī varētu nodrošināt aprūpētājus.

Gleznotāja Džemma Skulme dzīvo Mežaparkā. Cilvēkus, kas būtu gatavi palīdzēt, lūdzam sazināties ar cienījamās mākslinieces ģimeni, rakstot uz viņas mazdēla Jāņa Skulmes e-pasta adresi: mentepromos@gmail.com.

Pilnā vārdā Džemma Lija Skulme ir latviešu gleznotāja, viena no nozīmīgākajām un aktīvākajām padomju laika Latvijas kultūras dzīves veidotājām. Māksliniece veicinājusi Trešās atmodas kustību. Džemmai Skulmei ir nepārvērtējama loma 20. gadsimta otrās puses Latvijas mākslas attīstībā un sabiedriskajā dzīvē.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu