Raidījums: Maligina mantinieces cenšas pārdot "Olainfarm" akcijas (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zāļu ražotāja "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meita Nika Saveļjeva (no kreisās) un zāļu ražotāja "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze
Zāļu ražotāja "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meita Nika Saveļjeva (no kreisās) un zāļu ražotāja "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze Foto: Ieva Leiniša/LETA

Cīņas starp pirms diviem gadiem mūžībā aizgājušā uzņēmēja Valērija Maligina mantiniecēm pārvērtušās cīņā starp "Olainfarm" akciju kārotājiem. Šobrīd tajā uzvar ar sankciju sarakstos esošu Krievijas politiķi saistīts uzņēmums, savukārt tiesas lēmums liegt akcionāriem balsstiesības novērsis cita potenciālā pircēja nākšanu pie varas uzņēmumā, 3. novembrī ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga.

Par mantiniecēm pirms gada oficiāli kļuva Maligina meitas Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina. Vērtīgākā mantojuma daļa ir farmācijas milža "Olainfarm" akcijas. Kontroli pār uzņēmumu sākumā pārņēma Irina Maligina, pret kuru apvienojās Nika Saveļjeva un nepilngadīgās Annas Emīlijas māte Signe Baldere-Sildedze.

Šopavasar kontroli pār "Olainfarm" ieguva Baldere-Sildedze, izstumjot Saveļjevu un Maliginu. 

Potenciālie pircēji runā ar visām akcionārēm. Ar Niku un Irinu - aptieku ķēdes un vairumtirgotāja "Recipe Plus" īpašnieki, bet Balderi-Sildedzi pierunāt uz darījumu cenšas Latvijā dzīvojošais Krievijas uzņēmējs Eduards Janakovs, kas it kā pārstāv krievu politiķa Aleksandra Šiškina kapitālu.

Pēdējos mēnešos parādījies vēl viens akciju kārotājs - čehu miljardieris, "Škoda Transportation" īpašnieks Tomass Kršeks, ko uzrunājusi "Olainfarm" vadība.

"Es zinu, ka tie ir Ukrainas pārstāvji, mūsu vietējie pārstāvji un arī no Čehijas. Tā ir informācija, kuru es esmu dzirdējis, ka šie pārstāvji tādi ir," raidījumam pastāstīja "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Gundars Bērziņš. "Es būtu ļoti priecīgs, ja īpašnieki koncentrētos uz uzņēmuma vērtības pieaugumu un uzņēmuma attīstību, nevis personīgo ambīciju apmierināšanu."

Potenciālie "Olainfarm" pircēji vēlas iegūt kontrolpaketi, tādēļ jāpārliecina visas mantinieces vai arī jātiek vaļā no tām, kas nesadarbojas. 

Divās šonedēļ sasauktās akcionāru sapulcēs Saveļjeva un Maligina gatavojās pārņemt "Olainfarm" kontroli un tikt vaļā no Balderes-Sildedzes. 

Lai varētu piedalīties slēgtajās akcionāru sapulcēs, "Nekā personīga" nopirka piecas "Olainfarm" akcijas. Tagad to cena ir 34 eiro, bet pirms diviem gadiem par piecām akcijām būtu bijis jāmaksā 57 eiro. Valērija Maligina pēdējā griba liedz mantiniecēm vismaz piecus gadus "Olainfarm" akcijas pārdot. Tomēr tas strīdnieces neattur. 

"Tas ir nosacījums testamentā, tas nav aizliegums, drīkstēt laikam drīkstētu. Es darbojos Annas interesēs, un man visas darbības notiek tikai ar bāriņtiesas atļauju," "Nekā personīga" skaidroja "Olainfarm" akcionāres māte, "Olainfarm" valdes locekle Signe Baldere-Sildedze. "Es vēlreiz atkārtošu, ka Annai šīs akcijas pieder, un viņa var brīvi ar tām rīkoties. Tās nav atsavinātas, nekādā veidā apgrūtinātas."

"Olainfarm" lielākais akcionārs ir firma "Olmafarm". Tās īpašnieces vienādās daļās ir visas trīs Maligina meitas. Vēl katrai mantiniecei pieder pa nepilniem 8% "Olainfarm" akciju. Tagad firmu "Olmafarm" kontrolē Nika un Irina, tātad abām kopā ir vairākums. Taču tiesa "Olmafarm" aizliegusi balsot akcionāru sapulcē. Aizliegumu panākusi Baldere-Sildedze.

Par tiesas lēmumu pārsteigts bijis SIA "Olmafarm" valdes priekšsēdētājs Pēteris Rubenis.

"Lēmumu vērtēju kā ļoti lielu pārsteigumu patiesībā, ņemot vērā to, ka Augstākās tiesas Senāts ir jau vairākkārtīgi lēmis, ka nevar ierobežot, pat tiesa nevar ierobežot akcionāru balsstiesības, it īpaši jautājumos, kas saistīti… kā prasības nodrošinājums, pirms lēmuma izskatīšanas," raidījumam stāstījis Rubenis.

Zemgales rajona tiesas tiesnese Maira Griķe "Nekā personīga" pastāstīja, ka "tiesas aizsardzību meklē bērns, nepilngadīga persona, [..] kuras vārdā rīkojas likumiskais pārstāvis". Taču esot "arī īpaši apstākļi, jo valsts garantē bērnu tiesību aizsardzību augstākā līmenī, pārbaude notiek bērna interesēs."

Griķe sevi no lietas atstatījusi, tādēļ tagad tā nozīmēta citai tiesnesei. Tā klasificēta kā reiderisma lieta, ko skata paātrinātā kārtībā un tikai divās instancēs.

Šīs nedēļas akcionāru sapulcē arī bez "Olmafarm" piederošajām akcijām Saveļjevai un Maliginai būtu vairāk balsu nekā Balderei-Sildedzei. Taču līdz balsošanai sapulce netika. 

Šovasar "Olainfarm" statūtos tika iekļauta prasība, ka, lai lemtu, klāt ir jābūt akcionāriem, kam pieder vismaz puse no uzņēmuma. Piektdien vajadzīgais skaits neieradās. Bija akcionāri, kas uzskatīja, ka kvorums "norauts" nelikumīgi. 

Līdz vajadzīgajam akciju skaitam pietrūka divu procentu. Būtu pieticis, ja ļautu Saveļjevai un Maliginai balsot ar 3,5% "Olainfarm" akciju, kas aizvien skaitās Valērija Maligina īpašums. 

Nikas un Irinas advokāti starp divām piektdienas sapulcēm uzmanīja mazos akcionārus, lai tie neizklīst. Viņi mēģināja noturēt alternatīvu akcionāru sapulci, bet tas neizdevās. 

"Tālākā rīcība droši vien ir cīnīties tiesā attiecībā uz "Olmafarm" iespējām piedalīties akcionāru sapulcēs un sabiedrības pārvaldē un aicināt akcionārus jaunām sapulcēm," raidījumam sacīja "Olmafarm" advokāts Sandis Petrovičs.

Ja "Olainfarm" iegūs Janakovs un Šiškins, uzņēmuma nākotne varot būt apdraudēta. Šiškinam Ukrainā pieder zāļu ražotne "Zdorovje" un interesējot tikai zīmols, nevis ražošanas attīstība. "Olainfarm" pārstāvji šoruden viesojās Ukrainas fabrikā, savukārt "Zdorovje" vadītājs Vladimirs Novikovs vasarā piedalījās "Olainfarm" akcionāru sapulcē.

"Man arī tīri personīgi radās tāda doma tanī visā, kas tika no "Recipe" puses uz mani raidīts spiediens, vēlme parādīt arī "Recipe" pārstāvjiem, ka ir arī citas ieinteresētas personas draudzēties, drusku viņus pakaitināt," raidījumam stāstīja Baldere-Sildedze.

Ukrainas ražotnes īpašnieki paslēpti ofšoru tīklā. Taču līdz pat 2014. gadam mediji par ražotnes saimnieku sauca Aleksandru Šiškinu, kurš bija Krievijas parlamenta deputāts no Putina partijas "Vienotā Krievija". Šiškins balsoja par Krimas aneksiju, un iekļauts ASV un Ukrainas sankciju sarakstos. 

Viņa vārdā runā Latvijā dzīvojošais bijušais Krievijas deputāts Eduards Janakovs. Baldere-Sildedze "Nekā personīga" apstiprināja, ka Janakovu pazīst, taču noliedza, ka viņš kaut ko būtu piedāvājis.

Baldere-Sildedze tiesā cēlusi prasību sadalīt Maligina mantojumu. Tādā gadījumā tiesa varētu piespiedu kārtā izbeigt mantinieču kopīpašumu, tā atrisinot strīdus vai arī radot jaunus strīdus.

Pašlaik darbu "Olainfarm" turpina līdzšinējā valde. Valdē strādā viens farmācijas biznesā pieredzējis profesionālis Raimonds Terentjevs, pārējie ir finansisti un juristi.

"Olainfarm" lielākais eksporta tirgus ir Krievija. Tur nesen ir mainījušās prasības zāļu reģistrācijai. Lai izpildītu jaunās prasības, "Olainfarm" jāveic klīniskie pētījumi par katru medikamentu, un to cena mērāma desmitos miljonu eiro.

Uzņēmuma bijušie vadošie darbinieki apgalvo, ka "Olainfarm" to dara nepietiekami ātri un neiegulda gana naudas. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Lauris Macijevskis raidījuma šīs bažas noraidīja, apgalvojot, ka vajadzīgie līdzekļi ir rezervēti un darbs notiek.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu