No bijušajiem RS valdes locekļiem varētu piedzīt konsultantu līgumos izšķērdēto

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SIA "Rīgas Satiksme" administratīvā ēka Vestienas ielā.
SIA "Rīgas Satiksme" administratīvā ēka Vestienas ielā. Foto: Ieva Makare/LETA

Konsultantu līgumos izšķērdēto pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" (RS) varētu piedzīt no bijušajiem valdes locekļiem, šāda nostāja pausta advokātu biroja "Novius" atzinumā par RS valdes darbību un atbildību, kas nonācis Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" rīcībā.

RS kapitāldaļu turētājs, Rīgas vicemērs Vadims Baraņņiks (NDF) par vēršanos tiesā joprojām ir atturīgs, tomēr sola, ka tuvākajā laikā dos RS uzdevumu aprēķināt iespējamos zaudējumus: "Es nekad neteicu, ka nē, nekādā veidā, nekad mūžā ne pret vienu valdes locekli nekāds process netiks uzsākts."

Politiķis gan atkārtoti pavēstījis, ka viņam esot "jāuztraucas par to, ka, ja šis process tiks uzsākts, tad lai rezultējas ar kaut kādiem rezultātiem un vismaz nenes uzņēmumam papildu zaudējumus".

Atzinumā norādīts, ka RS bijušo valdes locekļu darbā saskatāmi iespējami pārkāpumi, kurus krietns un rūpīgs saimnieks nedrīkstētu pieļaut, taču precīza RS nodarīto zaudējumu apmēra noteikšanai būtu vēlams īstenot speciālu revīziju, tajā izpētot, piemēram, daudzo "politkonsultantu" lietderību un izmaksas.

Šis atzinums jau vairākus mēnešus ir pie Baraņņika, taču prasība pret bijušajiem valdes locekļiem nav celta, par ko Baraņņiku kritizē gan Rīgas domes opozīcija, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Pēc ministrijas iesnieguma pārbaudi par šo faktu sākusi Ģenerālprokuratūra.

Atzinumā secināts, ka RS agrāko valdes locekļu darbā saskatāmas pazīmes, kas liecina par vairāku pārkāpumu pieļaušanu. Tomēr, ceļot prasību tiesā, jāpierāda nodarīto zaudējumu apmērs. Tā noteikšanai RS būtu vēlams īstenot speciālu revīziju vai auditu.

"Zaudējumi ir specifiska lieta, kas ir jāaprēķina, ko, pieņemsim, kāda konkrēta darbība, cik lielus zaudējumus būtu radījusi. Un šādā situācijā tas nav tik vienkārši pasakāms. To mēs esam arī norādījuši, ka ir nepieciešama papildus diezgan rūpīga un, es pat teiktu, pamatīga izpēte, lai konstatētu, cik un kāda darbība, ja ir, cik daudz tā ir radījusi zaudējumus," izteicies "Novius" vadošais partneris, advokāts Kaspars Novicāns.

Kā piemērs "Novius" atzinumā ir minētas augstās konsultāciju izmaksas. Lai noskaidrotu, vai šajā aspektā RS ir nodarīti zaudējumi, būtu jāvērtē gan tas, vai šādi pakalpojumi bija objektīvi nepieciešami, gan to cenas atbilstība tirgus cenām un samērojamība ar uzņēmuma finansiālo stāvokli. Šie konsultanti bija saistīti ar "Saskaņu" vai bijušo Rīgas mēru Nilu Ušakovu. Policija šobrīd kriminālprocesā izmeklē, vai fiktīvi konsultāciju līgumi RS nav nodarījuši kaitējumu.

"Novius" atzinumā norādīts uz valdes locekļu solidāro atbildību, tāpēc RS prasības celšanas gadījumā lietderīgāk esot pretenzijas izvirzīt pret visiem valdes locekļiem. "Ja kāds valdes loceklis spēj pierādīt, ka, pieņemsim, viņa vainas konkrētajā etapā vai par konkrēto lietu nav, ka viņš par to nav vainojams, tad tas ir attiecīgā valdes locekļa pierādīšanas pienākums, ka viņu par to nevajadzētu saukt pie atbildības. Bet prasītājam ir likums devis šo prezumpciju, ka visi valdes locekļi ir solidāri atbildīgi, un viņš ar šādu prasību visbiežāk arī vēršas," skaidrojis Novicāns.

Neviens uzvārds "Novius" atzinumā nav nosaukts. Neviens no RS valdē strādājušajiem Rīgas domniekiem neuzskata, ka būtu uzņēmumam nodarījuši zaudējumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu