Ir atklāts visu laiku mazākais melnais caurums (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pexels

Astronomi, kuri pēta melnos caurumus Piena ceļa galaktikā, ir atklājuši jaunu melno caurumu, kas varētu būt visu laiku mazākais melnais caurums, ziņo ārzemju medijs CNN.

Astronomu atklājums un jaunais veids kā atpazīt melnos caurumus tika publicēts žurnālā "Science".

Vadošais pētījuma autors un Ohaio štata universitātes profesors Tods Tompsons sacījis, ka šis pavediens uz jaunu melno caurumu populāciju vēl ir kārtīgi jāpārbauda. 

» Sieviete, kura iemūžināja melno caurumu pirmo reizi pasaules vēsturē

Melnie caurumi rodas zvaigznēm mirstot, sabrūkot un eksplodējot, kā rezultātā rodas tik spēcīgi gravitācijas virpuļi, ka pat gaisma no tiem nevar izbēgt. Melnos caurumus var atrast galaktiku centros, darbojoties kā masīvus motorus. Taču reizēm zvaigznēm mirstot, rodas mazas un neticami blīvas neitronu zvaigznes.

"Cilvēki mēģina izprast to, kā eksplodē supermasīvas melnās zvaigznes. Ja mēs varētu atklāt jaunu melno caurumu populāciju, tas mums atklātu vairāk par to, kuras zvaigznes eksplodē, bet kuras ne, " stāsta Tompsons.

Melnie caurumi bieži tiek atrasti binārajās sistēmās, kur divas zvaigznes riņķo apkārt viena otrai, ja viena no zvaigznēm mirst, otra turpina riņķot ap to vietu, kur tā pastāvēja, pat, ja šo vietu tagad aizpilda melnais caurums vai neitronu zvaigzne.

Līdz šim pētījumam astronomi atrada melnos caurumus, kuru masa piecas līdz pat piecpadsmit reizes ir lielāka par mūsu Saules masu. 

Viss mainījās pēc tam, kad observatorija ar nosaukumu "Ligo" pamanīja divus melnos caurumus, kas saplūda vienā galaktikā 1.8 miljonus gaismas gadu attālumā. Abi melnie caurumi bija 31 reizi lielāki par saules masu. Tas pavēra jaunu skatu uz melnajiem caurumiem, liekot noprast, ka tie var būt lielāki, kā līdz šim domāts.

Taču kā ir ar mazajiem, kuri atrodas starp robežu starp neitronu zvaigzni un melno caurumu? 

Tompsons un viņa kolēģi pievērsās "APOGEE" datiem, kas ir eksperiments, kurš Piena ceļā ir novērojis 100 000 zvaigžņu. Viņi vēroja vai zvaigžņu viļņu garuma pārmaiņas ietekmē zvaigznes līdzgaitnieku. Ja parādās izmaiņas viļņu garumā, pārejot no zila uz sarkanu, tad varētu domāt, ka zvaigznes pavadonis ir pārvērties melnajā caurumā. 

Tompsona komanda atrada milzu sarkano zvaigzni, kas riņķo ap kaut ko mazāku par līdz sim zināmo mazāko melno caurumu un kaut ko lielāku par neitronu zvaigzni. 

Šobrīd tiek uzskatīts, ka potenciālais mazākais melnais caurums ir 3,3 reizes lielāks par mūsu saules masu. Līdz šim mazākais atklātais melnais caurums bija 3,8 reizes lielāks par Saules masu. 

"Mēs esam atklājuši jaunu veidu kā meklēt melnos caurumus, kā arī identificējuši vienu no pirmajiem jaunās klases mazajiem melnajiem caurumiem, par kuriem astronomi līdz šim nebija zinājuši, " sacīja Tompsons.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu