ASV pieķerts rasistisks vīrietis, kurš plānojis sinagogas spridzināšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: David Zalubowski / AP

Amerikāņu baltajam rasistam Ričardam Holceram ir izvirzītas apsūdzības sinagogas spridzināšanas plānošanā ASV Kolorādo štatā, pirmdien, 4. novembrī, paziņoja prokurori.

Holceru piektdienas vakarā aizturēja Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) slepenie aģenti, kas viņam bija sagādājuši neīstas sprāgstvielas pēc tam, kad viņš bija izstāstījis sava plāna detaļas.

"Holcers vairākkārt pauda savu naidu pret ebrejiem un savu atbalstu (..) rasu svētajam karam," paziņoja ASV prokuratūra Kolorādo štatā.

Paziņojumā piebilsts, ka viņa darbības "atbilst federālajai pašmāju terorisma definīcijai" un viņš tiek apsūdzēts federālā naida noziegumā.

27 gadus vecais Holcers, kurš pašidentificējas kā skinheds un balto pārākuma piekritējs, vienam no slepenajiem aģentiem pateica, ka iepriekš bijis Kukluksklana (KKK) dalībnieks.

Aģentiem, kas ar Holceru sazinājās sociālajā tīklā "Facebook", viņš pastāstīja, ka gribot iznīcināt Emanuela tempļa sinagogu Pueblo pilsētā un "noslaucīt šo vietu no kartes".

Aģenti sagādāja viņam neīstas sprāgstvielas, tai skaitā divas cauruļbumbas un dinamīta stienīšus, dažas stundas pirms plānotā sprādziena.

Holcers arī ierakstīja "Facebook" vairākus antisemītiskus paziņojumus. "Es vēlos, kaut holokausts tiešām būtu noticis (..) viņiem ir jāmirst," bija teikts vienā no tiem.

Apsūdzētais atrodas federālajā apcietinājumā. Viņam var draudēt cietumsods līdz 20 gadiem, ja viņš tiks atzīts par vainīgu.

FIB ilgu laiku uzskatīja neonacistus, baltos rasistus un antisemītus par sekundāru draudu, bet pēdējā laikā ir pastiprinājis šādu grupu novērošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu