Ģirģens uzrunā Krievijas repa zvaigzni Timati pirms koncerta Rīgā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Reperis Timati
Reperis Timati Foto: publicitātes

Latvijas iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) aicina Latvijā pretrunīgi vērtēto krievu reperi Timati cienīt Latviju, izdarīt pareizos secinājumus un atgādina par sankcijām, propagandējot agresiju.

Timati Latvijā 21. novembrī "Arēnā Rīga" paredzēts koncerts. Šogad septembrī Timati vārds izskanēja medijos saistībā ar to, ka Rīgā, tirdzniecības centra "Alfa" veikalā "Black star wear", no sortimenta tika lūgts izņemt apģērbu kolekciju ar Krievijas prezidenta Vldimira Putina seju, Krievijas karogu apdarē un Krievijas armijnieku tematiku. Veikalā liela daļa nopērkamo drēbju ir Timati apģērbu līnija.

Savukārt Valsts drošības dienests (VDD) apģērbu kolekcijā ar Kremļa tematiku tirgošanā saskatīja Krievijas centienus propagandēt tās ģeopolitisko kursu, tāpēc veica šī gadījuma izvērtēšanu. Vēlāk dienests paziņoja, ka ir veicis preventīvus pasākumus, lai novērstu iespēju, ka "Alfa" veikala sortimentā atkārtoti parādās apģērbs, kas ir apdrukāts ar Krievijas ģeopolitisko kursu slavinošu simboliku vai rada iespaidu par tā valkātāja piederību Krievijas bruņotajiem spēkiem.

Lūgts komentēt, vai plāno lemt par mūziķa iekļaušanu Latvijai nevēlamo personu jeb tā sauktajā melnajā sarakstā, Ģirģens aģentūrai LETA teica, ka nevēlas "liet ūdeni" uz Krievijas propagandas mašinērijas dzirnavām, turklāt prioritāri viņš koncentrējas uz vietējo pretvalstisko subjektu aktivitāšu ierobežošanu Latvijas teritorijā. "Mums pietiek pašiem savu Pavļiku Marozovu, kuri gatavi pārdoties Krievijas interesēs," uzsvēra ministrs.

Viņš skaidroja, ka atbilstoši esošajai realitātei un Krievijas maigās varas politikai, abstrakti runājot, liela daļa Krievijas estrādes mākslinieku būtu jāiekļauj "melnajā" sarakstā, kas, viņaprāt, nav racionāls un sapratīgs lēmums. Ministram nekad neesot bijis pašmērķis kādam kultūras darbiniekam liegt ieceļošanu Latvijā.

"Saprāta robežās tomēr cenšos kultūru nodalīt no politikas, izņemot gadījumus, kad mākslinieks pauž atklātu naida runu vai jebkādā formā apšauba neatkarīgas valsts suverenitāti, demokrātiskās vērtības un propagandē agresiju," norādīja ministrs.

Turklāt iekšlietu ministrs uzskata, ka nevar būt emocionāls, lēmumi jāpieņem izsvērti uz pierādījumu bāzes. Ja uz katru mākslinieka izpausmi iekšlietu ministrs reaģētu ar lēmumu par personas iekļaušanu "melnajā sarakstā", tas nonivelētu šī instrumenta efektivitāti un jēgu, uzskata amatpersona.

Tajā pašā laikā ministrs nevarot noliegt, ka atsevišķi mākslinieki, organizējot savus koncertus Latvijai jūtīgos datumos, faktiski slēptā formā izaicina Latviju, un paši "uzprasās uz "persona non grata"" statusu.

"Atgriežoties pie uzdotā jautājuma, manuprāt, Timatija kungam vajadzētu izdarīt pareizos secinājumus, un Latvija ir devusi skaidru signālu, kas notiks gadījumā, ja šis dziedātājs atklātā vai slēptā formā musinās Latvijā dzīvojošos cilvēkus, propagandēs agresiju vai Krievijas pārākumu pār citām valstīm," norādīja Ģirģens.

Māksliniekiem ir jārespektē Latvijas valsts vēsture un nav nepieciešams provocēt, uzskata ministrs. "Nav nepieciešams īstenot slēptā formā maigo varu. Mēs to redzam un atbilstoši reaģējam. Cilvēki vēlas vienkārši baudīt kultūru bez slēptiem signāliem. Mana pozīcija ir skaidra, proti, kaimiņiem ir jādzīvo draudzīgi, jāveido veselīgas diplomātiskas, ekonomiskas un kultūras attiecības demokrātisku procesu ietvaros," skaidroja Ģirģens. 

Atbilstoši Imigrācijas likumam, ja ministrs saņemšot kompetentas iestādes atzinumu, ka Timati vai jebkura cita mākslinieka ieceļošana un uzturēšanās Latvijā nav vēlama kādu konkrētu iemeslu dēļ, tad attiecīgā persona tikšot iekļauta "melnajā" sarakstā.

"Tātad, ja šī ziņa nonāk līdz pašam māksliniekam, aicinu viņu izturēties un cienīt Latviju, mūsu valsts teritoriālo suverenitāti, respektēt un arī savā valstī veicināt demokrātiskās vērtības, mazinot saspīlējumu starpvalstu attiecībās," uzsvēra ministrs.

Ģirģens arī norādīja, ka viena no viņa prioritātēm ir Latvijā novērst divkopienu valsts rašanos, kā arī nepieļaut Latvijā dzīvojošo cilvēku savstarpējo neiecietību un sabiedrības šķelšanos.

"Melnajā sarakstā" ārvalstniekus var iekļaut arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), un tieši viņš pagājušajā nedēļā paziņoja, ka šajā sarakstā iekļāvis Krievijas dziedātāju Grigoriju Lepsveridzi jeb Grigoriju Ļepsu, kurš nākamā gada februārī bija plānojis sniegt koncertu Rīgā. Dziedātājam noteikts liegums ieceļot Latvijā uz nenoteiktu laiku. Ļepss jau iepriekš ir iekļauts vairāku valstu "melnajos sarakstos".

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris, vai Rinkēvičs Latvijas "melnajā sarakstā" iekļaus arī Timati, aģentūrai LETA teica, ka to nevar komentēt, turklāt sarakstā iekļautie netiekot izziņoti un apspriesti, izņemot atsevišķus gadījumus.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Imigrācijas likumu iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja pastāv kāds no septiņiem apstākļiem, piemēram, kompetentām valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā. Tāpat ārzemnieku ministrs var iekļaut sarakstā, ja ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai vai iestādes sniegušas informāciju, kas liedz ārzemniekam ieceļot un uzturēties Latvijā.

Ja ārzemnieks ir Latvijai nevēlama persona jeb "persona non grata", tad par tās iekļaušanu sarakstā lemj ārlietu ministrs.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu