Astoņi bērni gadiem ilgi cietuši no audžuvecāku fiziskas, emocionālas un seksuālas vardarbības (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vardarbība pret bērniem. Ilustratīvs attēls
Vardarbība pret bērniem. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Valsts policija (VP) pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par audžuģimenē konstatētiem nodarījumiem vairāku gadu garumā, ko vecāki vērsuši pret savā aizgādniecībā esošiem nepilngadīgajiem bērniem. Šī gada 24. septembrī kriminālprocess nodots prokuratūrā kriminālvajāšanas uzsākšanai, portālu "Apollo" informēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Ilze Jurēvica.

Iepriekš kādā no Rīgas reģiona iecirkņiem vērsās divas nepilngadīgas meitenes, kuras ziņoja par audžu ģimenē pret viņām notiekošu seksuālo un fizisko vardarbību no audžuvecāku puses.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka no aizbildņu puses sistemātiski tikusi veikta fiziska un emocionāla vardarbība ilgstošā laika periodā kopumā pret astoņām nepilngadīgām personām. Divas nepilngadīgās meitas cietušas no seksuālās vardarbības. Aizdomās par noziedzīgajiem nodarījumiem aizturēti abi audžuvecāki.

Resoriskā pārbaude nekavējoties uzsākta pēc tam, kad kādā no VP Rīgas reģiona pārvaldes iecirkņiem vērsās divas nepilngadīgas meitenes, kuras ziņoja par audžuģimenē pret viņām notiekošu seksuālo un fizisko vardarbību.

Baltoties uz pārbaudes laikā gūto informāciju, 2018. gada 21. augustā tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 16. nodaļas, proti, par iespējamiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Tāpat, gūstot informāciju par audžuģimenē pret bērniem vērsto iespējamo noziedzīgo nodarījumu, VP informēja attiecīgās institūcijas - konkrētās teritorijas pašvaldības vadību un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju.

Ņemot vērā izmeklējamās lietas apjomu un sarežģītību, turpmāko kriminālprocesa izmeklēšanu savā lietvedībā pārņēma VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes Dzimumnoziegumu apkarošanas nodaļa.

Veicot turpmāko izmeklēšanu, uzsāktais kriminālprocess tika kvalificēts atbilstoši noskaidrotajiem faktiem, proti, tika noskaidrots, ka laika periodā sākot no 2015. gada decembra pret divām nepilngadīgām audžumeitām tika vērsta seksuālā vardarbība, par ko kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 160. panta ceturtās daļas.

Savukārt laikā no 2016. gada vasaras līdz 2016.-2017. gada ziemai viena no nepilngadīgajām meitenēm tikusi sistemātiski izvarota. Par to kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 159. panta otrās daļas.

Tāpat kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 174. panta otrās daļas - par vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo, kā rezultātā kopumā astoņiem bērniem nodarītas fiziskas un emocionālas ciešanas, kas notika sistemātiski laika periodā no 2007. gada līdz 2019. gadam.

Šī gada 11. februārī pēc VP Dzimumnoziegumu apkarošanas nodaļas iniciatīvas no ģimenes tika izņemti visi pieci uz to brīdi aizbildniecībā esošie nepilngadīgie bērni, un ievietoti krīzes centrā. Savukārt abi audžuvecāki tajā pašā dienā tika aizturēti un viņu dzīves vietā tika veikta kratīšana.

Divu dienu laikā pēc veiktās aizturēšanas, šī gada 13. februārī, 1961. gadā dzimušai sievietei tika piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar apcietinājumu. 1968. gadā dzimušajam vīrietim ar tiesas lēmumu tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Arī turpmāk VP amatpersonas uzstāja uz apcietinājuma turpināšanas nepieciešamību, ko tiesa apmierināja līdz pat izmeklēšanas pabeigšanai un kriminālprocesa nodošanai prokuratūrā kriminālvajāšanas uzsākšanai šī gada 24. septembrī.

Atbilstoši Krimināllikumam par vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods ar probācijas uzraudzību līdz trim gadiem.

Savukārt par seksuālo vardarbību un nepilngadīgā izvarošanu persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz pieciem gadiem vai mūža ieslodzījumu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu