"Viņš bija tik liels kā "cukurpaciņa"." NMPD dalās ar stāstu par dzemdību pieņemšanu rudens naktī šosejas malā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/NMPD

"Ir izsaukumi, kurus nav iespējams aizmirst – šis ir viens no tiem," ar šādiem ievadvārdiem ceturtdien, 7. novembrī, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) sociālajā tīklā "Facebook" dalījās ar stāstu par pirms gada pieņemtām priekšlaicīgām dzemdībām naktī, tumsā un ceļa malā. "Tajā naktī izšķiroša varēja būt pat mazākā vēja plūsma..."

"Pulkstenis rādīja 5.38, kad mediķu automašīnā pasaulē nāca viens no mūsu mazākajiem pacientiem. Bērniņš piedzima priekšlaikus, vairāk nekā divus mēnešus pirms noteiktā laika pavisam maziņš un neaizsargāts," raksta NMPD, salīdzinot jaundzimušo ar "cukurpaciņu", jo zīdainis svēris nieka kilogramu un bijis "sprīdi garš".

Dzemdības bijušas kritiskas kā mātei, tā bērnam. 14 NMPD darbinieki darījuši visu, lai glābtu jaunās sievietes un bērna dzīvību.

"Šādiem bērniņiem liktenīga var būt apkārtējās vides temperatūras maiņa vai pat neliela vēja pūsma - tik trausla ir zīdaiņa dzīvība pirmajos mirkļos pēc piedzimšanas. Tāpēc priekšlaikus dzimušajiem nepieciešama ļoti īpaša, specifiska palīdzība un aprīkojums, lai saglabātu bērna dzīvību."

NMPD bērnu ar māti nekavējoties steidza nogādāt slimnīcā Rīgā, mērojot vairāk nekā 100 kilometru attālumu.

"Šajā reizē nozīme bija ne tikai ātrumam, bet arī ļoti sarežģītai un īpašai palīdzībai, kas visu ceļu bija jānodrošina gan zīdainim, gan arī mammai. Neskaitāmās telefonsarunās mūsu Operatīvās vadības centra un Specializētās medicīnas centra dispečeri un ārsti koordinēja situāciju, organizējot palīdzības sniegšanu līdz pat brīdim, kad varējām nodot mammu ar bērnu Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcas kolēģu gādīgajās rokās."

"Katra minūte, ikviena kolēģa domas un rīcība bija ar vienu mērķi – izdarīt visu, lai nosargātu mazo, trauslo, tikko dzimušo dzīvībiņu. Mums izdevās!" 

NMPD raksta, ka ceturtdien, 7. novembrī, mazais izdzīvotājs svin savu pirmo dzimšanas dienu. "Esam saņēmuši ziņu, ka bērniņam un māmiņai viss ir labi, bērns attīstās, sācis rāpot, ceļas jau kājās."

Mediķi, kuri pieņēma dzemdības šosejas malā, pie mazā ķipara un viņa māmiņas dodas ciemos, lai nodotu dienesta sveicienu jubilejā.

"Paldies, mūsu kolēģei Janai Petrovskai, kura savām rokām darinājusi sirsnīgu dāvanu - domājot par tās dienas notikumiem un īpašo bērniņu, kurš piedzima tik sīciņš kā "cukurpaciņa". Tapis mazs tamborēts zaķītis un NMPD automašīna, kas arī bija mūsu pirmā satikšanās vieta," raksta NMPD, daloties ar bildi, kur redzamas dāvanas jubilāram.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu