Kā izvēlēties savām vajadzībām piemērotu galda datoru?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Jums nepieciešams jauns dators, taču piedāvājums rada apjukumu un Jūs nezināt, kuram no variantiem dot priekšroku? Turpinājumā daži noderīgi ieteikumi, kas palīdzēs izdarīt labāko izvēli.

Kādēļ izvēlēties galda datoru?

Ja varat iztikt bez portatīvā datora mobilitātes, galda dators var nodrošināt daudz lielāku jaudu un atšķirīga veida ērtības. Salīdzinājumā ar portatīvo datoru, galda datoru ir vienkāršākāk atjaunot un pielāgot savām vajadzībām. Protams, dažos klēpjdatoros varat nomainīt cieto disku, atmiņas kartes un citus elementus, taču procesors gan bieži vien ir iebūvēts, tādēļ apstrādes un grafikas jauda paliks nemainīga līdz nākamajam pirkumam.

Atkarībā no ražotāja, galda datoros var apmainīt lielāko daļu komponentu, tai skaitā video karti, mātesplati un centrālo procesoru. Ikreiz, kad maināt kādu no elementiem, ir jāpārbauda datora specifikācija.

Vēl viena personālā datora priekšrocība – nav jāuztraucas par akumulatora uzlādi. Vienkārši pievienojiet to uzticamai kontaktligzdai un – lai labi kalpo!

Un, ja izvēlaties jau gatavu galda datoru, nevis komplektējat to pats, nav arī jāuztraucas par saderības problēmām. Ja apsverat sava datora uzlabošanu, apspriedieties ar speciālistu, kas ieteiks labākos risinājumus.

Operētājsistēma

Bez operētājsistēmas dators darboties nevar darboties pilnvērtīgi. Datora operētājsistēma ir visaptveroša programmatūra, kas savieno fizisko aparatūru un lietojumprogrammas.

Windows ir viena no populārākajām operētājsistēmām. Ja esat datorspēļu fans, tad Windows noteikti būs Jūsu TOP izvēle, jo vairums spēļu radītas tieši šai operētājsistēmai.

Otra populārākā izvēle ir MAC operētājsistēma. Jums jāievēro Apple noteikumi, taču aizsardzības un privātuma iespējas, ko iegūstat, izmantojot Mac datoru, ir visaugstākajā pakāpē. Lai arī Apple datoru cenas ir visai augstas, jaunāko ierīču jauda un kalpošanas laiks parasti sakrīt ar sākotnējiem ieguldījumiem.

Pieejamas arī citas operētājsistēmas, piemēram, Linux – tā ir efektīva un pieejama bez maksas.

Citi kritēriji, kas jāņem vērā

Ir svarīgi pievērst uzmanību tam, kas atrodas galda datorā. Jaunākās un labākās komponentes, protams, maksā vairāk, taču attiecīgi nodrošina lielāku jaudu un labāku datora darbību kopumā.

Centrālais procesors

Centrālais procesors nodrošina instrukcijas, kas nepieciešamas datora pareizai darbībai un lietotāja sniegto komandu izpildei. Populārākie personālo datoru procesoru zīmoli ir divi – Intel un AMD. Runājot par procesoriem, vispirms jāizvērtē kodolu daudzums. Tie nosaka to procesu daudzumu, kurus iespējams palaist vienlaicīgi.

Intel ir labi pazīstams ar saviem jaudīgajiem un efektīvajiem procesoriem. Tie parasti maksā vairāk, taču tas ir lielisks ilgtermiņa ieguldījums. Savukārt AMD nodrošina pietiekamu efektivitāti par pieejamāku cenu.

Video karte

Nākamais būtiskais faktors ir video karte. Īpaši svarīgs šis elements ir tiem, kuri datoru plāno izmantot spēlēm vai kādām specializētām grafikas programmām.

Izvēloties personālo datoru ar maināmu video karti, nepieciešamības gadījumā esošo karti iespējams nomainīt uz prasībām atbilstošāku modeli. Video kartes plašā izvēlē pieejamas ne tikai specializētos veikalos, bet arī citviet. Piemēram, videokartes izvēle interneta veikalā 220.lv palīdz ietaupīt gan laiku, gan līdzekļus.

RAM

RAM palīdz veikt un paātrināt darbības, saglabājot sistēmas informāciju par funkcijām, kuras pieprasāt. Tā kā programmatūra, piemēram, spēles un lietojumprogrammas kļūst modernāka, datora efektīvai darbībai nepieciešama lielāka atmiņa. Visdrošāk izvēlēties datoru ar vismaz 8 GB atmiņu. Protams, ja datoru izmantosiet tikai ikdienišķām darbībām, apjoms var būt arī mazāks.

Monitors

Neatkarīgi no tā – spēlējat spēles, strādājat pie grafiskā dizaina, vai Jums nepieciešami vairāki monitori, jāņem vērā, ka ne visi monitori darbojas vienādi. Vispārīgi runājot, ja monitors nepieciešams spēlēm, vislabākā izvēle būs monitors ar ātru atsvaidzes intensitāti (piemēram, 240 Hz) un mazu reakcijas laiku (1 ms). Grafiskajiem dizaineriem jāizvēlas monitors, kas nodrošina lielisku krāsu reproducēšanu, lai izveidotais materiāls lieliski izskatītos arī citos monitoros.

Viena no top izvēlēm šobrīd ir 4K monitors, kas nodrošina augstu izšķirtspēju, izcilu dzidrumu, dabiskus attēlus.

Domājot par datora izvēli, svarīgi vēl arī citi elementi, piemēram, porti, audio sistēma un citi parametri, kas var izrādīties ļoti būtiski. Izvērtējot savas vajadzības un salīdzinot vairākus variantus, varēsiet izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko galda datoru.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu