Kriptovalūta, narkotikas un viltus identitātes. Kā tika atšķetināta pirmā tumšajā tīmeklī pasūtītā slepkavība?

Foto: Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šā gada martā krievu izmeklētāji kļuva par pirmajiem, kuri atklājuši tumšajā tīmeklī - interneta slēptajā daļā - pasūtītu slepkavību. Kā noziegums tika pastrādāts un kurš bija pasūtītājs, atklāj Raidorganizācijas BBC Krievijas ziņu dienests.

Apakšpulkvede Jevgeņija Šiškina strādāja Krievijas Iekšlietu ministrijā, izmeklējot īpaši svarīgus noziegumus. 2018. gada oktobrī Maskavā Šiškinu nošāva pie viņas dzīvesvietas.

» Pusaudzes, kuras nogalināja savu tēvu. Gadījums, kas sašķēla Krievijas sabiedrību

Piecus mēnešus vēlāk vietējā policija paziņoja, ka saistībā ar slepkavību aizturēti divi cilvēki - 17 gadus vecais medicīnas students Abdulazizs Abdulazizovs un vēl kāds 17 gadus vecs skolnieks. BBC žurnālisti norāda, ka jauniešus tumšajā tīmeklī nolīga hakeris Jaroslavs Sumbajevs, kura noziegumus Šiškina izmeklēja kopš 2014. gada.

"Noķer mani, ja vari"

Šiškina priekšniecībai raksturoja Sumbajevu kā bīstamu noziedznieku un līderi hakeru grupējumā, kas nodarbojās ar krāpniecību internetā. Grupējums, kurš izkrāpa naudu no tūroperatoriem, bija Šiškinas galvenā izmeklējamā lieta. Viņas dēls Jaroslavs stāsta, ka reiz esot pazaudējis dzīvokļa atslēgas un tādēļ vairākas stundas pavadījis mātes darba kabinetā. Uz viņas galda esot bijušas izdrukas no interneta forumiem, kuros bija informācija par Sumbajevu.

Sumbajevs (kuru draugi raksturo kā "labu cilvēku") uzskatīja Šiškinu par personīgu ienaidnieci. Viņš par izmeklētāju rakstīja naidpilnus komentārus forumos un draudēja aplikācijā "Telegram"; Šiškina šos ziņojumus pārlasīja tik daudz reižu, ka zināja tos no galvas.

Sumbajevs draugiem stāstīja, ka viņam patīkot filma "Catch Me If You Can" ("Noķer mani, ja vari"), kurā izveicīgs krāpnieks vienmēr ir soli priekšā izmeklētājiem. Pēc tam, kad Sumbajevu 2015. gadā izsludināja starptautiskajā meklēšanā, viņš Šiškinai ik pa laikam par sevi atgādināja gluži kā filmas galvenais varonis. Viņš no Krievijas aizbēga uz Melnkalni, bet pēc tam uz Turciju un vēlāk - Gruziju. Viņš zvanīja izmeklētājai no dažādiem numuriem un rakstīja ziņas no anonīmiem kontiem. 

"Jevgeņija, jūs jau kļūstat atpazīstama. Drīz par jums uzzinās visa Krievija. Jūsu kolēģi saka, ka jūs no dusmām kļūstat histēriska un siekalas šķīst uz visām pusēm," rakstīja Sumbajevs.

Kad Sumbajevs no Turcijas aizbēga uz Gruziju, hakeris kādam tuvam cilvēkam rakstīja, ka "organizē pasūtījuma slepkavību".

Nelikumīgā "karjera"

Astrahaņā dzimušais Sumbajevs jau agrā vecumā aizrāvās ar eksaktajām zinātnēm un klasesbiedri viņu uzskatīja par apdāvinātu, žurnālistiem stāsta viņa draugi. 

Neskatoties uz apķērību, likumīgu biznesu viņam tā arī neizdevās izveidot. Kad Sumbajeva vecāki izšķīrās, jaunieša raksturs esot mainījies uz slikto pusi. Studiju gados viņš esot bijis gatavs jebkādiem darbiem, ja tikai ar tiem varēja nopelnīt. Savu hakera karjeru viņš sāka forumos - pārdeva zagtus elektroniskos maciņus un piedāvāja datu nozagšanas "pakalpojumus".

» "Gadiem ilgs konflikts." Jauna informācija par savlaicīgi novērsto rīdzinieces izplānoto vīra slepkavību

Pēc tam viņš piedāvāja ieguldīt naudu biznesā, kas nodarbojas ar no eksotisku zvēru ādām darinātu somiņu un naudas maku tirdzniecību. Protams, ieguldītāji palika gan bez savas naudas, gan arī solītās peļņas. Viens no ieguldītājiem BBC stāsta, ka zaudējis summu, kas "līdzvērtīga piecām līdz septiņām algām manā reģionā".

2012. gadā Sumbajevu apsūdzēja mahinācijās ar kredītkartēm. Atrodoties mājas arestā, viņš sabojāja elektronisko aproci un aizbēga no Astrahaņas. Sumbajevu izsludināja federālajā meklēšanā.

Ap to pašu laiku Sumbajevs internetā iepazinās ar hakeriem Maksimu Matjuševu un Kirilu Kulabuhovu. Viņi izgudroja savu shēmu: tūrisma uzņēmumiem izsūtīja krāpnieciskus e-pastus, ieguva paroles un pēc tam uzņēmumu vārdā nopirka visdārgākās iespējamās vilciena biļetes, par kurām vēlāk jau citos kontos atguva naudu. Tā no 31 uzņēmuma tika izkrāpti 17,5 miljoni rubļu (247 000 eiro).

2014. gadā šo lietu uzņēmās Šiškina - Iekšlietu ministrijas īpaši svarīgu lietu izmeklētāja transporta jomā Centrālajā federālajā apgabalā. Bijušie kolēģi raksturo Šiškinu kā enerģisku un stingra rakstura, citi uzskatīja viņu par augstprātīgu. Impulsīva, ambicioza, spēcīgi uz visu reaģēja un darbā kontaktējās tikai ar priekšniecību - tā viņu raksturo tuvinieki.

"Pats galvenais - viņa bija godīgs "ments", tādu ir ļoti maz. Kukuļus neņēma, es pat biju par to šokā," stāsta Šiškinas dēls Jaroslavs. "Meklēja kaut kādu savu, tēlaini izskatoties, taisnību."

Lietā bija vairāk nekā 60 epizodes. 2014. gada nogalē viens no krāpnieciskās shēmas starpniekiem Romans Mihailovs piekrita sadarboties ar izmeklētājiem, lai saņemtu maigāku sodu. 2015. gada novembrī Mihailovu pie viņa mājām piekāva un sagrieza ar saplēstu tikla pudeli.

"Sveiciens no Sumbajeva," esot teicis uzbrucējs. Par "sveicienu" Mihailovs izstāstīja savam advokātam uzreiz pēc uzbrukuma.

Policija Sumbajevu tā arī neatrada. Toties aizturēja viņa līdzzinātājus - hakerus Matjuševu un Klabuhovu. Kad viņus pratināja, Sumbajevs jau bija aizbēdzis no Krievijas. Viņu pievienoja Interpola meklēto noziedznieku datubāzei.

Lietuvas pase, Igaunijas numurs

Kad Sumbajevs tika izsludināts meklēšanā, Gruzijā dzīvojošais paziņa no interneta forumiem Vasilijs Margijevs viņam izkārtoja viltotu pasi uz Lietuvas pilsoņa Vitālija Makarova vārda, BBC pastāstīja Margijeva advokāts. Sumbajevs par pasi samaksāja sešus tūkstošus eiro. Ar viltoto dokumentu viņš bez bēdām dzīvoja Turcijā, pēc tam 2017.gadā pārcēlās uz Gruziju.

Tur viņš ar Margijevu satikās aci pret aci, un abi krāpnieki sāka strādāt kopā: Sumbajevs aizdeva naudu, lai Margijevs varētu sākt nodarboties ar mašīnu dzīšanu pāri robežai, savukārt Margijevs solīja kontaktus Gruzijas drošībnieku aprindās.

Tomēr Margijevam nekādu sakaru iestādēs nebija, tāpēc viņš savu biznesa partneri apmānīja - sarīkoja vakariņas it kā ar pilsētas prokuroru, kurš patiesībā bija Margijeva draugs, taksometra šoferis Eduards Šaverdovs. Viņš restorānā esot labi paēdis un izlicies, ka nesaprot krievu valodu.

Sumbajevs drīz vien saprata, ka tiek vazāts aiz deguna. Viņš nolēma atbrīvoties no Margijeva. 2019. gada janvārī Margijevs, esot smagā reibuma stāvoklī, izkāpa no taksometra, jo viņam no alkohola bija palicis slikti. Ceļa malā viņam uztriecās automašīna, vīrietis smagā stāvoklī nonāca slimnīcā. Viņš ir pārliecināts, ka tas bija tīšs uzbrukums.

» Atrasta Latvijas vismeklētākā noziedzniece Angeļina Sacjuka, pateicoties sabiedrības iesaistei

Margijevs joprojām ar grūtībām staigā un runā, norāda viņa advokāts. Neskatoties uz to, vasarā viņu arestēja par Sumbajeva nolaupīšanu, lai izspiestu izpirkuma maksu.

2017. gadā Sumbajevs par "bitkoiniem" centās pārdot divas lepnas villas Spānijā. Māja Marbellā maksāja apmēram 1,6 miljonus eiro, bet Alikantē - 1,8 miljonus eiro. Pārdevējs uzdevās par Mihailu un norādīja Igaunijas telefona numuru, taču, kā žurnālistiem norādīja izmeklēšanai pietuvināts informācijas avots, tas patiesībā esot bijis Sumbajevs. "Piedāvājums lieliski derēs tiem, kuriem kāda iemesla dēļ ir problēmas atvērt bankas kontu Spānijā," tolaik rakstīja Sumbajevs.

2018. gadā Sumbajevs esot slēpies Gruzijas pilsētā Gori, kur metās iekšā kriptovalūtu pasaulē. Viņš strādāja pie jaunas digitālās valūtas sākotnējā piedāvājuma jeb ICO un grasījās rīkot konferenci ar "pasaules līmeņa runātājiem", sponsorēt "pētniecības institūtus". BBC žurnālistu rokās nonācis šā projekta biznesa plāns, kura pēdējais punkts sastāv no vārda SCAM - ar to domāts plānots bankrots.

2018.gada janvārī tika aizdedzināts izmeklētājas Šiškinas līzingā iegādātais "Lexus" automobilis. "Sarīkošu elli tai k**ei," Sumbajevs sarakstē ar draudzeni komentēja fotogrāfiju ar sadegušo auto.

Šiškinas priekšniecība uzzināja par dedzināšanu un piedāvāja viņai nodrošināt apsardzi, taču izmeklētāja atteicās. Tomēr Šiškinas mājas adresi izņēma no visām datubāzēm.

"Migels Moraless"

Sumbajevs šajā laikā nepārtraukti mainīja adreses Gruzijā. Interneta forumos viņš stāstīja, ka pelnot ar narkotiku un ieroču tirdzniecību tumšajā tīmeklī. 

Migelss Moraless līdz aizturēšanai bija viens no Meksikas bēdīgi slavenākajiem un nežēlīgākajiem jaunās paaudzes narkobaroniem. Viņš darbojās kartelī "Los Zetas". 

Tumšā tīmekļa krievvalodīgajā daļā bija savs "Migels Moraless", kurš kopš 2016.gada virtuālajā melnajā tirgū vadīja veikalu "Los Zetas". Nepilnu divu gadu laikā tumšā tīmekļa tirgū "Hydra" veikals esot veicis vairāk nekā 250 000 darījumu, kļūstot par 11.aktīvāko tirgotāju nelikumīgajā platformā.

» Internets, tehnoloģijas un revolūcija. Kādu nākotni paredzēja Stīvs Džobss pirms 30 gadiem?

Ja aplikācijā "Telegram" ievada Igaunijas numuru, ar kuru "Mihails" Spānijā tirgoja miljoniem eiro vērtās villas, tas sakrīt ar "Migela Moralesa" telefona numuru. 

Vairāki informācijas avoti BBC žurnālistiem apliecinājuši, ka Sumbajevs patiešām esot bijis "Migels Moraless".

Pagājušā gada oktobra sākumā izmeklētājas Šiškinas līķis ar divām šautām brūcēm tika atrasts pie auto stāvvietas Krasnogorskā. 2019.gada martā viņas slepkavībā atzinās divi pusaudži.

Jau pirmajā pratināšanā viņi atzinās, ka tumšā tīmekļa melnā tirgus placī "Hydra" viņi esot uzņēmušies šo darbu pastrādāt, atsaucoties uz narkotiku veikala "Los Zetas" īpašnieka "Migela Moralesa" pieprasījumu.

Šiškinas slepkavība

19 gadus vecais students Abdulazizs Abdulazizovs piekrita skolnieka K.G. piedāvājumam nošaut Šiškinu. Puiši dzīvoja Sanktpēterburgas tuvumā un bija sapazinušies basketbola laukumā.

17 gadus vecais G. bija viens no "Los Zetas" tumšā tīmekļa veikala koordinatoriem. Pasūtītājs par slepkavību viņam piesolīja miljonu rubļu (14 000 eiro). "Migels Moraless" pusaudzim nosūtīja Šiškinas adresi un personīgos datus, teikts BBC rīcībā nonākušajos lietas materiālos.

G. vērsās pēc palīdzības pie Abdulazizova, sakot, ka "vajag nogalināt sliktu sievieti". Abdulazizovs pāris nedēļas padomāja, bet galu galā piekrita.

"Tā ir ne tikai pirmā slepkavība, kas pilnībā organizēta tumšajā tīmeklī, bet arī pirmā atklātā slepkavība, kas sarīkota tumšajā tīmeklī," uzsver uzņēmuma "Internet rozisk" vadītājs Igors Bederovs. Viņa uzņēmums aktīvi palīdzēja Šiškinas slepkavības izmeklēšanā.

Viena no pazīstamākajām leģendām par tumšo tīmekli ir tāda, ka tur pastāvot vietnes, kurās var pasūtīt slepkavību. Patiesība gan ir tāda, ka aiz tām stāv krāpnieki, kuri pazūd tālēs zilajās ar klientu iemaksāto kriptovalūtu.

Viena no tādām vietnēm ir "Besa Mafia". Tās izveidotāji uzdevās par albāņu kriminālo grupējumu, kas pēc pasūtījuma varot nogalināt cilvēkus ASV, Kanādā un Eiropā. 2017.gadā britu kiberspeciālists Kriss Monteiro atrada "caurumu" vietnes sistēmā un piekļuva tās uzturētāju sarakstēm. Izrādījās, ka neviens no pasūtījumiem tā arī nebija izpildīts. 

Abdulazizovs, iespējams, bija pirmais, kurš īstenoja tumšajā tīmeklī pasūtītu slepkavību.

Jaunieša draudzene stāsta, ka Abdulazizovs esot bijis "kompānijas dvēsele". Viņi tikušies nedaudz ilgāk par mēnesi, kura laikā viņš iepazinies ar sirdsdāmas vecākiem un plānojis viņu iepazīstināt ar savējiem. Meitene stāsta, ka G. neesot satikusi, bet esot dzirdējusi par viņa saistību ar narkotiku tirgošanu internetā.

Nopratināšanas stenogrammās Abdulazizs par sevi rada visai nekaitīgu iespaidu: medicīnas institūta pirmkursnieks, kurš braukā ar skeitbordu, skatās filmas un mēģina līdzināties savam mīļākajam dziedātājam Brenanam Sevidžam. 

Vēlāk jaunietis stāsta, ka šaut esot iemācījies no filmas "Hitman". No Sanktpēterburgas uz Maskavas apkaimi ticis, izmantojot aplikāciju "BlaBlaCar". Noīrēja viesnīcu, rēķinu samaksāja ar karti. G. pateica, kur atrast paslēptu pistoli un patronas.

2018. gada 9. oktobrī Abdulazizovs "Yandex. Taxi" taksometrā piebrauca pie Šiškinas mājas.

"Es sekoju sievietei, kad viņa iznāca no kāpņu telpas," nopratināšanā stāsta jaunais vīrietis. "Es izvilku pistoli un ātri paspēru soli uz priekšu. Tajā brīdī sieviete ieraudzīja, ka turu pistoli, klupa man virsū. Cenšoties izvairīties no sitiena, nokritu uz kreisās rokas, bet ar labo no gurna iešāvu viņai vēderā. Pēc tam piecēlos un iešāvu viņai kakla rajonā."

Bija pusastoņi no rīta. Abdulazizovs devās prom. Pa ceļam pārvilcis tīru kreklu, viņš nostaigāja divus kvartālus un atkal izsauca "Yandex. Taxi". Abdulazizovu atrada, pateicoties šiem braucieniem.

Slepkavības dienā Abdulazizovs devās uz Brenana Sevidža koncertu Maskavā un video no tā ievietoja savā "Instagram" kontā.

Piecus mēnešus vēlāk viņu apcietināja aizdomās par Šiškinas slepkavību. Viņam draud mūža ieslodzījums.

Tikmēr "Migels Moraless" slēgtā "Hydra" forumā rakstīja, ka vainu par izmeklētājas nogalināšanu "cenšas piešūt maniem puišiem", kuri reiz esot "bargi sodījuši gaiļus", kuri aplaupījuši kādu kriptovalūtu uzņēmumu.

Sumbajeva liktenis

Sumbajevs Gruzijā nodzīvoja gadu. 2018. gada novembra sākumā Sumbajevu aizturēja viņa dzīvesvietā Gori, kur likumsargi atrada ieroci un dokumentus uz lietuvieša "Vitālija Makarova" vārda.

Gruzijā Sumbajevu apsūdzēja nelikumīgā ieroča glabāšanā un viltus pases izmantošanā. Viņa advokāts strīdas, ka likumīgā ceļā tikt pie pases viņa klients neesot varējis un uz Gruziju aizbēdzis no "Krievijas specdienestu vajāšanas". Sumbajevs lūdza Gruziju piešķirt viņam politisko patvērumu, bet saņēma atteikumu. 

Apsūdzības par Šiškinas slepkavību pagaidām pret viņu nav izvirzītas; Krievija sākumā pieprasīja Sumbajeva izdošanu saistībā ar biļešu lietu. 

Šā gada maijā BBC žurnālisti redzēja 29 gadus veco Jaroslavu Sumbajevu tiesas sēdē Gruzijas Augstākajā tiesā. "Man ir paziņojums. Es vairs neteikšu ne vārda, ja šī tiesas sēde netiks slēgta." Saņēmis noraidījumu, viņš tiešām nerunāja.

Pēc pusstundas tiesnesis paziņoja, ka izlemts Sumbajevu izdot Krievijai. Pēc četriem mēnešiem Gruzijas Tieslietu ministrija izdeva dekrētu par hakera izdošanu. Viņa aizstāvji tajā pašā dienā iesniedza prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Sumbajevs ziņā BBC žurnālistiem apgalvo, ka viņam neesot nekāda sakara ar izmeklētājas slepkavību un ka aiz restēm viņš nonācis Krievijas specdienestu aktivitāšu rezultātā.

Pēc Sumbajeva aresta "Los Zetas" veikals turpināja darbu. Darbojas ar "Migelu Moralesu" saistītie konti; BBC uzzināja, ka viņš tos nodevis pietuvinātām personām.

Sumbajevu 24. oktobrī izdeva Krievijai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu