Āboliņš: Likumpārkāpuma gadījumā NEPLP neizslēdz iespēju anulēt "All Media Baltics" apraides atļauju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.
NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš. Foto: Edijs Pālens/LETA

Likuma pārkāpuma konstatēšanas gadījumā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) būs gatava sodīt mediju grupu "All Media Baltic", neizslēdzot iespēju anulēt apraides atļauju, pēc partiju apvienības "Jaunā vienotība" Saeimas frakcijas ārkārtas sēdes sacīja NEPLP priekšsēdētājas vietnieks Ivars Āboliņš.

Viņš norādīja, ka šobrīd katram televīzijas kanālam - LNT un TV3 - ir sava apraides atļauja ar darbības pamatnosacījumiem un katram kanālam tie ir atšķirīgi. Ja 2. decembrī televīzijas kanāls LNT neatbildīs kritērijiem, tas būs uzskatāms par pārkāpumu.

Tāpat Āboliņš atsaucās uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, kas nosaka, ka programmas formātu nedrīkst mainīt.

"Padome rīt [13. novembrī] tiksies ar "All Media Baltic" vadību, nākamajā nedēļā padomes sēdē izskatīsim iesniegtos dokumentus, tad arī pieņemsim lēmumu. Gribu atkārtot - programmas formāts nav maināms. Lai komersants iegūtu jaunu apraides atļauju, pēc mūsu šī brīža aprēķiniem, būs nepieciešami divi, trīs mēneši," sacīja Āboliņš.

Āboliņš izvairīgi runāja par ziņu daudzumu televīzijas kanālā LNT, uzverot, ka runa ir par programmas formātu, kas ir vispārējs. Viņš skaidroja, ka LNT nevar būt ar šauras nišas programmu. Tai ir jābūt paredzētai maksimāli plašai auditorijai ar plašu un daudzveidīgu saturu, kas iekļauj arī ziņas.

Jautāts, kas varētu notikt pēc 2. decembra, kad, kā plānots, ka no ētera pazudīs LNT ziņas, Āboliņš atbildēja, ka sekos attiecīga rīcība.

"Mūsu monitoringa centrs veiks pārbaudi. Ja mēs konstatēsim, ka netiek ievēroti apraides atļaujas nosacījumi, sekos attiecīga rīcība, kas var vainagoties ar sodiem un citām nopietnam sekām. Pašlaik ticu, ka "All Media Baltic" ievēros likumu, tomēr pastāv iespēja, ka sods varētu būt arī licences atņemšana, ja netiks ievēroti programmas pamatnosacījumi. Taču esmu pārliecināts, ka mediju grupa tos izpildīs," pastāstīja Āboliņš.

Padomes loceklis Patriks Grīva norādīja, ka nav saprotama mediju grupas rīcība. Tā vietā, lai no sākuma sakārtotu juridisko pusi un pēcāk izziņotu pārmaiņas sabiedrībai, "All Media Baltic" ir rīkojies pretēji. Viņš pastāstīja, ka tikai šodien mediju grupa iesniegusi padomē oficiālu dokumentāciju par grozījumiem apraides licencē.

"Mēs iesniegtos dokumentus vēl analizēsim un likuma noteiktajā kārtībā arī izskatīsim," sacīja Grīva.

Jau ziņots, ka "All Media Baltics" no decembra Baltijā strādās ar TV3 zīmolu. Mediju grupa veiks izmaiņas arī televīzijas kanālu portfelī, tostarp kanāls LNT vairs neturpinās darbu esošajā formā.

Kompānijā informēja, ka "All Media Baltics" paplašinās kanāla TV3 piedāvāto ziņu apmēru, pārnesot lielāko daļu no LNT ziņu dienesta radītā satura. Mediju grupa veidos arī vienotu ziņu dienestu.

"All Media Baltics" jau sācis darbinieku atlaišanu. Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, saistībā ar reorganizāciju plānots atlaist vismaz 30 darbiniekus. Tomēr "All Media Baltics" pārstāve Alise Mališko aģentūrai LETA norādīja, ka mediju grupa tikai sākusi sarunas ar telekanālu TV3 un LNT ziņu dienestu komandām, līdz ar to patlaban nebūtu korekti saukt atlaižamo darbinieku skaitu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzdevis kultūras ministram Naurim Puntulim (VL-TB/LNNK) līdz novembra beigām sniegt redzējumu un konkrētus priekšlikumus Latvijas informatīvās telpas stiprināšanai un masu mediju daudzveidības nodrošināšanai.

Tikmēr Kultūras ministrija ir uzdevusi NEPLP sniegt vērtējumu, kā telekanālu TV3 un LNT ziņu dienestu saplūšana ietekmēs viedokļu daudzveidību elektronisko mediju telpā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka no nākamā gada vairs nebūs LNT ziņu raidījuma "Top 10", taču joprojām būs vērojami tādi LNT raidījumi kā "900 sekundes" un "Degpunktā".

Jau vēstīts, ka 2017. gada 18. oktobrī tika noslēgts darījums, kura rezultātā starptautisks aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums "Providence Equity Partners" iegādājās Zviedrijas mediju grupas "MTG" biznesu Baltijā. Mediju grupa nodrošina televīzijas kanālu TV3, LNT, TV6, "Kanāls2", radio "Star FM", Latvijas video portāla "TVPlay", ziņu un izklaides portāla "Skaties.lv", "TVPlay Home" satelīttelevīzijas un "SmartAD" darbību Baltijas valstīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu