"Es domāju, ka nomiršu." Britu jaunieša veselību katastrofāli iespaido "veipošana" (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Brits Evans Fišers sāka "veipot" 16 gadu vecumā. Pēc nepilniem trim gadiem viņš par mata tiesu izbēga no nāves, jo ieradums bija atstājis katastrofālu iespaidu un jaunieti nācās pieslēgt "mākslīgajai plaušai", vēsta Lielbritānijas raidorganizācija BBC.

Evans sāka veipot 2017. gada sākumā. Tolaik viņš bija 16 gadus vecs un gribēja nopietni pievērsties boksam. Viņš nolēma atmest cigarešu smēķēšanu un tā vietā sāka veipot.

Lai arī viņš bija nepilngadīgs, iegādāties cigaretes un e-cigaretes "bija vienkārši". 

2017. gada maijā Evanam sākās grūtības elpot. Evana māte pusaudzi nogādāja slimnīcā, jo viņš miegā smagi klepoja un viņam trūka elpa. Slimnīcā tika konstatēts, ka Evana plaušu veselības stāvoklis ir ļoti smags, un viņu pieslēdza mākslīgās elpināšanas aparātam.

"Es domāju, ka nomiršu," saka Evans.

Viņa veselības stāvoklis turpināja pasliktināties. Par ar mākslīgās elpināšanas aparātu nebija iespējams viņa plaušām piegādāt gana daudz skābekļa. Jaunieša dzīvība karājās mata galā.

Evanu pārveda uz slimnīcu Lesterā, kur viņu pieslēdza "mākslīgajai plaušai" jeb ECMO - aparātam, kas no Evana asinsvadiem sūknēja asinis, ogļskābo gāzi tajās aizstāja ar skābekli un pēc tam iepumpēja atpakaļ jaunieša ķermenī.

"Aparāts izglāba manu dzīvību," žurnālistiem stāsta Evans. 

"Viņam bija ļoti nopietna plaušu slimība. Nācās izmantot ECMO aparātu, un tas patiešām ir ļoti nopietni," skaidro Notingemas Universitātes slimnīcas ārsts Džaješs Bats.

2017. gada maijā notikušais šomēnes aprakstīts akadēmiskajā žurnālā "Archives of Disease in Childhood".

Evanam šonedēļ apritēja 19 gadi. Viņa atveseļošanās process bija garš. Pēc ECMO aparāta izmantošanas pagāja seši mēneši, līdz viņš atkal varēja staigāt.

"Es joprojām neesmu atgriezies normālā dzīvē. Es teiktu, ka tikai par 75 līdz 85%," stāsta jaunietis. "Tikai pēdējo pusgadu jūtos nedaudz pārliecinātāks par sevi.

Veipošana mani burtiski iznīcināja. Visiem mēģinu to iestāstīt, bet mani uzskata par muļķi; saku to saviem draugiem, bet viņi neklausās.

Viņi to joprojām dara, kaut arī redzēja, ko es pārcietu. Vai vērts riskēt ar savu dzīvību e-cigarešu dēļ? Negribu, lai ar jums notiek tāpat kā ar mani. Negribu, lai jūs nomirstat, es to nevēlu nevienam."

Evans arī baidās, ka citu "veipotāju" dūmu ieelpošana bārā vai uz ielas viņam atkal varētu beigties ar veselības problēmām.

Evana ārsti uzskata, ka pie vainas patiešām ir "veipošana". Evanam izveidojās slimība, ko dēvē par hipersensitīvu pneimonītu. Ieelpojot kādu vielu, tika aktivizēta imūnsistēmas reakcija. 

Hipersensitīvu pneimonītu var ierosināt, piemēram, putnu spalvas vai izkārnījumi. Zinātnieki izpētīja Evana lietotos e-cigarešu šķīdumus un noskaidroja, ka viens no tiem jaunietim izraisīja imūnreakciju.

"Galvenā mācība ir tāda, ka "veipošana" nav droša, īpaši jaunu cilvēku vidū, un viņiem nevajadzētu pat tuvoties [e-cigaretēm]," norāda Bats. 

Evana ārsti norāda, ka "veipošana" "nav droša", lai gan Lielbritānijas veselības aprūpes organizācijas norāda, ka tā esot par 95% drošāka nekā tabakas smēķēšana.

Pēdējā laikā fiksēti vairāk nekā 2000 gadījumi, kad "veipotāji" sasirguši ar pagaidām neizpētītu plaušu saslimšanu, galvenokārt ASV. Vairāki desmiti saslimšanas gadījumu beigušies letāli.

Jaunā pētījumā izvirzīta teorija, ka potenciālais saslimšanu iemesls varētu būt vitamīna E acetāts. Vitamīna E acetāts ir eļļa, kas iegūta no vitamīna E un kuru pievieno THC (psihoaktīvā viela marihuānā) saturošiem "veipošana" produktiem.

Lielbritānijā "veipo" apmēram 3,6 miljoni cilvēku. Tik smagi saslimšanas gadījumi kā Evanam gadās ārkārtīgi reti, tomēr vairāki mediķi BBC žurnālistiem apstiprinājuši, ka tas neesot vienīgais.

Vairums ar "veipošana" saistīto saslimšanu un nāves gadījumu reģistrēti ASV. Tiek uzskatīts, ka tur no "veipošanas slimības" nomiruši 39 cilvēki. Vairums gadījumu saistīti ar THC veipošanas šķīdumu lietošanu.

Taču Evans lietoja parastus e-cigarešu šķīdumus, ko var iegādāties veikalos.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu