"Nolādēto ciems" Austrālijā. Vieta, kur kaimiņi ir pedofili un izvarotāji (2)

Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tie ir cilvēki, kuriem blakus negribētu dzīvot neviens. Korellas ciemats Austrālijā ir īpašs ar to, ka to par mājām sauc cilvēki, kurus sabiedrība uzskata par pārāk bīstamiem arī pēc cietumsoda izciešanas.

Austrālijā, Viktorijas štatā atrodas nelielā Araratas pilsētiņa. Tajā ir skolas, lielveikali un rindu mājas - varētu teikt, ka tā ir tipiska nomales pilsētiņa, uz kuru pārvācas cilvēki, kuri sapņo par svaigu gaisu un savu atvašu bērnību ārpus lielpilsētas trokšņa un smoga.

Tiesa, cilvēki šeit dzīvo tik idilliski - tam par pamatu kalpo apstāklis, ka samērā netālu no pilsētas atrodas Korellas ciemats, kuram vietējo ikdienas valodā gan ir baisāks nosaukums - "Nolādēto ciems".

"Nolādēto ciemā" ir 65 iedzīvotāji - ja kāds netīšām iemaldītos šajā vietā, viņš, visticamāk, uzreiz nemanītu neko savādu, ja neņem vērā mazo iedzīvotāju skaitu un apstākli, ka gandrīz visi sastopamie cieminieki ir vīrieši.

Šo vietu par savām mājām sauc cilvēki, kuri ir izcietuši sodu par pedofiliju vai seksuālo vardarbību.

Austrālijas varasiestādes viņus uzskata par pārāk bīstamiem, lai tie atgrieztos atpakaļ sabiedrībā. Uz šo vietu bijušie likumpārkāpēji tiek nogādāti uzreiz pēc cietumsoda izciešanas.

Ciemats atrodas pastāvīgā uzraudzībā, taču tam apkārt nav ne dzeloņdrāšu žogu, ne arī bruņotu sargu.

Teritorija ir apbūvēta ar nelielām mājiņām - dažās no tām ir pat četras istabas. Par to, lai no šīs teritorijas neviens brīvi nedotos prom, rūpējas tehnoloģijas - visiem "Nolādēto ciema" iedzīvotājiem ap potīti ir drošības aproce, kas ir aprīkota ar GPS tehnoloģiju, vēsta portāls "News AU".

Izbijušie cietumnieki drīkst izbraukt no ciema pēc pārtikas tikai sargu uzraudzībā un viņiem ir stingri noteikta komandantstunda.

Cilvēkiem, kuriem ir noteikts dzīvot ciemā, ir obligāti jāpiedalās psihoterapijas sesijās un rehabilitācijas programmās. Bijušajiem cietumniekiem ir stingri jāseko visiem noteikumiem - to pārkāpšana tiek uzskatīta par kriminālnoziegumu, kurš ir sodāms ar līdz pat pieciem gadiem cietumā.

Portāls "Daily Mail" vēsta, ka ciemā valda slepena, vēl no cietuma laikiem saglabāta, hierarhija - par komūnas līderiem tiek uzskatīti cilvēki, kas notiesāti par seksuālo vardarbību, tikmēr par zemāko "kastu" tiek uzskatīti cilvēki, kas izcietuši cietumsodu par bērnu seksuālu izmantošanu. Šī "lietu kārtība" radot spriedzes pilnu atmosfēru un gandrīz katru dienu iedzīvotāju vidū rodoties kāds jauns konflikts.

» "Grūda uz zemes un noveda līdz asarām." Sievietes Krievijas profesora-slepkavas Sokolova dzīvē

Starp "Nolādēto ciema" iedzīvotājiem ir arī daži no Austrālijas baisākajiem noziedzniekiem. Viņu starpā ir arī Robins Flečers - vīrietis, kurš ir izmantojis hipnozi, lai izvarotu vairākas pusaudzes, kā arī sērijveida bērnu izvarotājs Endrjū Dārlings, kurš pa šo laiku jau ir centies izbēgt, taču ātri vien notverts.

Tiesa, Korellas ciemā neviens nepaliek mūžīgi - pēc kāda laika bijušie ieslodzītie tiek pakļauti rūpīgām pārbaudēm un tiek atbrīvoti, lai atgrieztos sabiedrībā.

Diemžēl, neviens nav spējīgs pilnībā garantēt to, ka pēc ciema pamešanas šie cilvēki būs pilnībā "rehabilitēti" - 2015. gadā tolaik 32 gadus vecais Šons Kristians Praiss pāris mēnešu laikā pēc izlaišanas noslepkavoja 17 gadus veco Masu Vukotiku. Vīrietis esot staigājis pa parku ar nazi, līdz ieraudzījis meiteni, kas, pēc viņa vārdiem, "sarunājās ar putniem kā tāda sasodīta Sniegbaltīte". 

"Man vienkārši vajadzēja viņu nogalināt," izmeklētājiem atklājis Praiss.

Laika posmā no 2015. līdz 2016. gadam no "Nolādēto ciema" izbēgt ir mēģinājuši četri vīrieši. Lai arī viņi ātri vien ir noķerti, Araratā dzīvojošie bieži vien izjūt uztraukumu par savu un savu bērnu drošību.

"Tiklīdz kāds izbēg, to uzreiz zina visa pilsēta, jo liela daļa pilsētas iedzīvotāju strādā vai nu Araratas cietumā, vai ciematā. Tas ir baisi. Mēs aizslēdzam durvis un logus, un nedodamies laukā, līdz ir zināms, ka aizbēgušais ir notverts," portālam "Daily Mail Australia" atklājusi kāda no ciemata iedzīvotājām.

Lai arī "Nolādēto ciema" iedzīvotāji ir cilvēki, kurus vairums uzskata par pat ļoti bīstamiem, viņi sev piespriesto cietumsodu jau ir izcietuši, kas raisa jautājumus par to, kā efektīvāk rīkoties ar šāda statusa cilvēkiem.

Neskatoties uz to, ka viņus savos kaimiņos nevēlētos lielākā daļa, kaut kur izbijušajiem cietumniekiem ir jādzīvo - pašlaik Austrālijas valdība ir akceptējusi vēl viena "Nolādēto ciema" būvniecību - šajā miljonus vērtajā projektā būšot pagaidu dzīvesvietas vēl 20 "nevēlamajiem kaimiņiem".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu