Paaugstinās uzņemšanas prasības augstskolās. Par valsts naudu, iespējams, varēs studēt tikai ar atzīmēm virs 7 (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Izglītības ministre Ilga Šuplinska (Jaunā konservatīvā partija) rosina no nākamā mācību gada paaugstināt uzņemšanas prasības augstskolās, nosakot, ka par valsts naudu studēt drīkstēs vien tie, kuriem vidējā atzīme būs vismaz 7 balles, kā arī nebūs nevienas nesekmīgās atzīmes, vēsta LTV raidījums Panorāma.

Studentu skaits pēdējo desmit gadu laikā sarūk, un ar pirmo piegājienu neizdodas aizpildīt pat budžeta vietas, tāpēc parasti tiek uzņemti visi, kas vēlas, bet vēlāk aptuveni piektdaļa par valsts naudu studējošo studijas pārtrauc.

Latvijas Televīzija aptaujāja lielākās universitātes un secināja, ka patlaban par valsts naudu studēt iespējams arī tad, ja vidējais vērtējums centralizētajos eksāmenos patiešām zems.

Tikmēr studenti satraucas, ka līdz ar striktākajām uzņemšanas prasībām valsts budžeta vietu skaits samazināsies un augstākā izglītība kļūs nepieejama.

"Šādas sasteigtas pārmaiņas virzās uz augstākās izglītības elitārismu un nepieejamību jaunajiem studentiem un esošajiem studentiem. Un tā vietā, lai virzītos uz augstāko izglītību, kā ir Igaunijā vai Ziemeļvalstīs, mēs ejam pilnīgi pretējā virzienā," uzsvēra Latvijas Studentu apvienības prezidente Justīne Širina.

Diskusijas par pārmaiņām vēl turpināsies līdz šī gada beigām, un ministrijā norāda, ka patlaban piedāvātās prasības uzņemšanai budžeta vietā vēl varētu mainīties.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu