Tiešsaistes festivāla laikā bez maksas iespējams noskatīties 12 Latvijas filmas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Tiešsaistes festivāla "Latvijas filmas pasaulē" portālā "filmas.lv" līdz 25. novembrim bez maksas varēs noskatīties 12 Latvijas kinolentes, informēja Nacionālā kino centra (NKC) speciāliste filmu nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

Viņa skaidroja, ka šis festivāls ir sveiciens latviešu diasporai svētkos, jo 12 Latvijas filmas varēs noskatīties bez maksas jebkurā pasaules vietā, kur vien atrodams interneta pārklājums.

Pirmais šāds festivāls notika vasarā, ap Līgo svētkiem. Tā laikā portālam "filmas.lv" pieslēdzās skatītāji no 69 pasaules valstīm, ieskaitot Latviju. Lielākā interese tika fiksēta Lielbritānijā, ASV un Vācijā.

Turpinot paplašināt Latvijas filmu pieejamību diasporas mītnes zemēs un citur pasaulē, NKC sadarbībā ar Latvijas filmu producentiem otrā festivāla izlasē piedāvā vēl piecas Simtgades filmas, trīs restaurētas klasiskās spēlfilmas no Latvijas kino zelta fonda un četras bērniem vai visai ģimenei kopā skatāmas filmas - vienu spēlfilmu un trīs animācijas īsfilmas.

Piecas Simtgades filmas, kas ar portālu "filmas.lv" nonāk pie skatītājiem pasaulē, rāda Latviju dažādos valsts vēstures periodos, arī tad, kad valsts vēl nemaz nebija - par tālu senvēsturi stāsta 2018. gada dokumentālā spēlfilma "Baltu ciltis". Strēlnieku gaitas 20. gadsimta sākumā pēta 2017. gada dokumentālā filma "Astoņas zvaigznes". 30. gadu Latvijā sakņojas gan 2018.gada spēlfilma "Homo novus", gan 2017. gada dokumentālā filma ar spēlfilmas elementiem "Ievainotais jātnieks", bet 2018. gada dokumentālā filma "Kurts Fridrihsons" stāsta par salīdzinoši neseno, bet skarbo padomju laiku, informēja Matīsa.

Tiešsaistes festivāla laikā varēs noskatīties arī Latvijas kino vēstures zelta fonda filmas, kas ir nesen restaurētas un tādējādi arī internetā nodrošina iespējami labāko attēla kvalitāti.

Otrajā tiešsaistes festivālā Latvijas kinoklasiku pārstāv trīs filmas - 1972. gadā uzņemtā režisora Rolanda Kalniņa spēlfilma "Ceplis", 1977. gadā uzņemtā režisora Aivara Freimaņa spēlfilma "Puika" un 1991. gadā uzņemtā režisora Jāņa Streiča filma "Cilvēka bērns".

Jaunākajai kinoskatītāju paaudzei kopā ar visu ģimeni būs piemērots arī stāsts par muzikālo Cīrulīšu ģimeni 1993. gada spēlfilmā "Ziemassvētku jampadracis", sacīja Matīsa. Tāpat varēs noskatīties Latvijas animācijas klasiķes Rozes Stiebras leģendāro muzikālo īsfilmu "Zelta sietiņš" (1975) un "Zaķīšu pirtiņa" (1979). Savukārt jauno laiku animāciju piedāvās studijas "Atom Art" un režisora Edmunda Jansona 2017. gada filma "Bize un Neguļa".

Portāls "filmas.lv" ir arī Latvijas filmu nozares plašākā datu bāze - tur pieejama kataloga informācija par vairāk nekā 2600 Latvijā uzņemtām filmām, sākot ar 1920. gadu. Portāls tapis pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas ar Eiropas Savienības atbalstu, tā izveidē sadarbojas NKC un Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas nodrošina portāla tehnisko darbību.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu