Madonā vientuļš sirmgalvis pirms nāves noraksta mantu sociālai darbiniecei. Negaidīti uzradušies radinieki apšauba darbinieces rīcību (25)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Sociālā darbinieka misija ir palīdzēt grūtībās nonākušajiem. Viņu darbam ir  kopīga iezīme ar mediķiem – cilvēki vēlas pateikties par palīdzību. Taču sociālais darbinieks ir amatpersona, par palīdzēšanu saņem algu un dāvanas pieņemt nedrīkst. Madonas sociālajā dienestā šāds gadījums atklājies, jo vientuļam sirmgalvim pēc nāves negaidīti uzradušies radinieki, kas pieprasīja pārbaudīt dienesta darbinieces rīcību, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Madonas novada Mētrienas pagasta Ķimstniekos noslēgti dzīvoja Jāzeps Pudulis. Viņš pagastā bija ievērojams cilvēks, jo pensijas gados bija aizrāvies ar apkārtnes ainavu gleznošanu. 

Savu bērnu viņam nebija. Tuvākie radi bija brāļu bērni, ar ko viņš bija pārtraucis kontaktus.  Rūpes par sirmgalvi uzņēmās Madonas sociālā dienesta darbiniece. Sirmgalvis izlēma visu savu mantu novēlēt jaunajai sievietei. Viņa neatteicās. 

Pēdējos dzīves gadus Jāzeps Pudulis dzīvoja sociālajā dzīvoklī Mētrienas pagasta centrā. Te viņu iekārtoja sociālā darbiniece, kas jau bija saņēmusi dāvinājumu no sava klienta. 

Mitekli sociālajā mājā, kur palikt pa ziemu, māksliniekam izkārtoja sociālā darbiniece Rita Šuvcāne. Dāvanā no aprūpējamā viņa bija  saņēmusi vecu folksvāgenu, grāmatas, gleznas un bankas kontā esošos pāris tūkstošus eiro. Darījums noslēgts pie pašvaldības bāriņtiesas darbinieces, kuras kabinets bija blakus sociālās darbinieces darba vietai.

2017. gada vasarā pēc medikamentu pārdozēšanas Pudulis nomira. Uz viņa bērēm neaicināti sabrauca radi. Viņiem radās aizdomas, ka manta pie sociālā dienesta darbinieces nav nonākusi likumīgi. Tāpēc uzrakstīts iesniegums policijai.

"Iemesli ir vairāki. Sociālās darbinieces attieksme. Bēru procedūrā un pie bēru galda. Aizskarošas frāzes adresētas uz mūsu pusi. Fakts, ka kaut kas norakstīts trešajai personai tieši sociālajai darbiniecei bija pamats aizdomām, jo paskaidrojumi arī nekāi netika doti saistībā ar šo lietu," raidījumam pauž vientuļā sirmgalvja radinieks Einārs.

Šuvcāne ir pārliecināta, ka likumu nav pārkāpusi. Viņai ar veco vīru izveidojušās labas attiecības, bieži viņu apmeklējusi, palīdzējusi vairāk, nekā to prasa darba pienākumi.  Dāvināšanas iniciators bijis Pudulis. Jo mantinieku viņam neesot un valstij atstāt mantu nevēloties. Brāļu bērnus viņš neesot gribējis redzēt, arī uz savām bērēm aicināmo personu sarakstā tos nav ierakstījis.

"Viņš bija vientuļais pensionārs bez apgādniekiem. Bērnu viņam nebija. Viņam visi radinieki, kas bija, māsas brāļi, mamma, tētis, visi bija miruši. Jāzeps man uzticēja pēdējos savas dzīves gadus, pavadīt kvalitatīvi. Viņš man uzticējās kā fiziskai personai, nevis kā amatpersonai. Tas, ka es biju sociālā darbinieka pienākumu izpildītājs tajā laikā, diemžēl, tā sakrita," Madonas sociālā dienesta Sociālās palīdzības un sociālā darba nodaļas vadītāja Rita Šuvcāne.

Pirms dāvanas pieņemšanas Šuvcāne nav informējusi dienesta vadību par savādo situāciju. Priekšnieks to uzzinājis  pēc vairākiem gadiem no mirušā klienta radiem. Ar darbinieci veiktas pārrunas. Par citiem gadījumiem, kad klienti apdāvina darbiniekus, dienestā neesot zināms. 

"Mēs nesaredzam, ka šis ir tik smags pārkāpums, ka tur būtu kādas soda sankcijas jāpieņem, vēl jo vairāk man nav pamata neticēt, ka tas ir nezināšanas vai līdz galam nesaprašanas dēļ, kas ir novēršama lieta, un kas ir novērsta. Vairāk šis cilvēks tādas kļūdas neatkārto un viņš ir labs darbinieks," Madonas novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītājs Gundars Riekstiņš.

» "Nerātnie sirmgalvji." Cilvēki, kuri noziedzībai pievērsušies mūža nogalē

Pēc Puduļa radinieku iesnieguma dāvināšanu pārbaudīja arī Madonas policija un prokuratūra. Krāpšanu izmeklētāji nesaskatīja, bet to, vai amatpersona drīkstēja pieņemt dāvinājumu un pēc tam lemt par klientu, apgāja.

Dāvinājuma pieņemšana vai nepieņemšana, pildot dienesta pienākumus, ir ētikas jautājums, līdz ar to nav pamata vērtēt, vai sociālais darbinieks, pildot dienesta pienākumus, ir tiesīgs pieņemt dāvinājumus. 

"Sociālo dienestu darbinieku attiecības ar klientiem ir viens no jautājumiem ar ko nodarbojas Sociālo darbinieku biedrība. Tās ētikas kodeksam ir tikai ieteikuma raksturs. Taču biedrības viedoklis ir nešaubīgs – darbinieki nedrīkst pieņemt dāvanas no klientiem," Madonas rajona  prokuratūras prokurors Jānis Kajaks.

"Sociālā darba profesijas ētiskie principi un normas nosaka to, ka Nedrīkst pastāvēt duālas attiecības starp sociālo darbinieku un klientu. Ko tas nozīmē, tas nozīmē attiecības sociālā darba kompetences jomā un kādā citā privātā jomā, tādā veidā, ka tas var ietekmēt lēmumu, vai pastāv aizdomas, ka tas varētu ietekmēt lēmumu. Šeit ir tādi kā divi aspekti. Viens ir divu personu attiecības, otrs ir profesijas prestižs kā tāds, kurš varētu tikt grauts, ja pastāvētu šādas aizdomas," Sociālo darbinieku biedrības valdes priekšsēdētājas vietnieks Mārtiņš Moors.

Tā kā sociālais darbinieks ir amatpersona, viņa darbības jāvērtē arī atbilstoši interešu konflikta novēršanas likumam. Ja konstatē pārkāpumu, atkarībā no tā smaguma var būt administratīvā vai kriminālatbildība.

To, vai šis ir izņēmuma gadījums, vai tādu ir daudz, nav iespējams pārbaudīt. Sociālais darbs ir pašvaldību pārziņā un katra pašvaldība izvēlas, vai un kā kontrolēt savas amatpersonas.  

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu