"Nerātnie sirmgalvji." Cilvēki, kuri noziedzībai pievērsušies mūža nogalē

Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sabiedrība bieži vien uzskata seniorus par krietni nevarīgākiem un pat nekaitīgākiem, kādi viņi patiesībā ir. Kurš gan domātu, ka kundzei gados koferī glabājas kokaīna kilogrami vai par zādzībām aizdomās turētu sirmu kungu? Tiesa, ir stāsti, kas apstiprina, ka uzsākt kriminālo "karjeru" var jebkurā vecumā.

Traģiskā pakaļdzīšanās

Pa Lielbritānijas kūrortpilsētas Bognoras pludmali skrēja trīs jauni vīrieši. Pirmo sauca Mahmuds Sami - viņš valstī bija ieradies no Tuvajiem Austrumiem un studēja vietējā universitātē. Viņa draugs, nigērietis Akams Adebajo, jau bija beidzis koledžu un strādāja veikalā Londonas pierobežā. Abi vīrieši bija narkotiku tirgoņi, kuri bija izlēmuši iegūt savā kontrolē pilsētas nelegālā tirgus daļu. Tobrīd viņi dzinās pakaļ savam sīvākajam konkurentam - lietuvietim Dimitrisam Semelisam, kurš, saprotot, ka spēku pārsvars galīgi nav viņa pusē, bēga ko vien kājas nes.

Foto: Unsplash

Pludmales apmeklētāji novēroja, kā Dimitriss izspraucas starp pāris pludmales namiņiem un skrien uz parku. Vīrietis ticis līdz pat parka vārtiem, taču pretinieki bijuši vienlīdz ātri un viņu panākuši. Adebajo nogāza vīrieti uz sejas un Sami viņa ķermenī pāris reizes iedūra nazi.

» Pusaudzes un padzīvojuša narkobarona mīlasstāsts. Kas ir El Čapo noslēpumainā sieva?

Netālu no nozieguma vietas stāvēja parasta zaļas krāsas automašīna, pie kuras stūres bijis kāds seniors. Ar asinīm notraipītais Sami ieleca automašīnas salonā un noslīdēja uz grīdas, kamēr vadītājs ātri pagrieza mašīnu pretējā virzienā un traucās uz grāfistes robežu.

Sami pavisam ātri nokļuva lidostā un iesēdās reisā uz Bahreinu - tālu no britu policijas jurisdikcijas. Slepkavības līdzzinātājam, Akamam Adebajo, tā nepaveicās, un viņš nokļuva cietumā. Neskatoties uz nozieguma brutalitāti, izmeklētājus visvairāk šokējis trešais nozieguma dalībnieks - 81 gadu vecais Īens Hemenss. Vīrietis, kurš agrāk vadījis burgeru busiņu un tagad dzīvoja treilerī kopā ar savu suni, tika aizturēts par videospēles cienīgu noziegumu.

Dzeguzes ligzdā

Sākotnēji neviens nevarēja saprast - kas tieši šim sirmajam kungam varēja būt kopīgs ar Londonas gangsteriem? Tika izvirzīts pieņēmums, ka viņš ir bijis nevis līdzdalībnieks, bet gan upuris. Viens no minējumiem bija, ka viņa mājoklis varētu būt izraudzīts "dzeguzes ligzdas taktikai". Tā ir prakse, kad narkotiku tirgoņi, izmantojot iedzīvotāju nespēju pretoties, uz laiku sagrābj viņu īpašumus un izmanto tos kā savu operāciju bāzi.

"Nezinu, kādēļ atvēru viņiem durvis, taču tā gadījās. Mani pabīdīja malā un viņi uzreiz devās uz viesistabu," BBC atklājis kāds seniors, kurš cietis no attiecīgās taktikas. Lai arī narkotiku tirgoņi nav lūguši atļauju, viņi piesolījuši, ka samaksās par neērtībām. Seniors stāstījis, ka "sēdēju ieslēdzies guļamistabā divas dienas. Ļāva iziet tikai uz tualeti. Bija baisi".

Foto: Unsplash

Par noziedzinieku upuriem nereti kļūst vientuļi seniori, invalīdi un vientuļās mātes. Labākajā gadījumā mājas saimniekiem nākas pāris dienas paciest bandītu klātbūtni, sliktākajā - pašiem iesaistīties kriminālajās darbībās. Policija uzskatīja, ka tieši tas arī varētu būt noticis ar 81 gadu veco Īanu Hemensu, turklāt viņš pats noliedza saikni ar narkotiku tirgoņiem.

Seniors stāstījis, ka atbraucis uz Bognoru, jo juties garlaikots un vēlējies pastaigāties pa jūras krastu. Ceļā uz pilsētu viņš esot ieraudzījis abus jaunos vīriešus un nolēmis, ka viņi, visticamāk, mēģina pievērst kāda labvēlīga autovadītāja uzmanību.

"Priecājos, ka būs ar ko papļāpāt desmit minūtes," skaidrojis vīrietis. 

Viņš apgalvojis, ka pēc pastaigas mazliet atpūties mašīnā, kad pa durvīm iebrāzies ar asinīm notraipīts cilvēks, kuru viņš nav atpazinis. Šo versiju šaubīgu gan padarīja citu aculiecinieku liecības - izrādījās, ka seniors jau iepriekš bija manīts vadājot Mahmudu Sami, turklāt aizdomas raisīja arī tas, cik tuvu no nozieguma vietas bija noparkojies pensionārs.

"Svētku zaglis"

81 gadus vecā kunga vārdos gan slēpās kripata patiesības - viņam patiešām nebija ar ko parunāt. Spriežot pēc izmeklēšanā iegūtajiem pierādījumiem, Hemenss bija sācis kontaktēties ar kriminālās pasaules pārstāvjiem garlaicības un vientulības dēļ. Lai arī narkotirgoņu vadāšana nebūt nebija drošākā nodarbošanās, var pieņemt, ka vecā vīra dzīvei patiešām trūka adrenalīna. Noziedzniekiem večuks bija īstākais atradums - viņš varēja bez liekām aizdomām darīt visu, ko vien vēlējās.

Statistika liecina, ka šādi apsvērumi ir vairumam noziedznieku, kas ir seniora vecumā - viņi izmanto to, ka lielākā sabiedrības daļa viņos nesaskata nekādus draudus. Tiesa, izskats var būt ļoti mānīgs. Par to spilgti liecina 82 gadus vecā amerikāņa Semjuela Sabatino piemērs. Kamēr līdzcilvēki viņu raksturoja kā labdabīgu un mazliet lēnu večuku, vīrietis augstā līmenī nodarbojās ar laupīšanu un ik pa laikam uzlauztās mājas atstāja ar vairāku desmitu tūkstošu ASV dolāru vērtām trofejām.

Foto: Unsplash

Šī gada septembrī Sabatino, kā ierasts, devās uz Ņujorku. Amerikā svinēja Darba svētkus - daudzi šajā laikā pameta savas mājas, lai dotos svinēt pie radiem, kas garnadzim sniedza plašas iespējas. Šī iemesla dēļ Semjuels policistu aprindās bija nodēvēts par "svētku zagli".

» Kad ģimenes idille slēpj stindzinošas šausmas. Tērpinu ģimenes stāsts

Seniora parastais mērķis bija turīgas daudzdzīvokļu mājas. Viņš necentās pārlieku slēpties un pats uzsāka sarunu ar kaimiņiem, kas viņu ievēroja. Neskatoties uz to, neviens nevarēja iedomāties, ka sirmais kungs ir spējīgs uz ko kriminālu. Ja kāds uzdeva pārāk daudz jautājumu, viņš vienkārši izlikās, ka ir sajaucis stāvus.

Pēdējā laupīšanas reizē vīrieša nelikumīgās darbības pamanīja mājas šveicars. Sabatino gan mēģināja paskaidrot, ka ir ieradies pie kāda sava attāla radinieka, taču mājas uzraugs neesot zaudējis modrību un izsaucis policiju. Likumsargi pēc tam esot atklājuši, ka vīrietis ir veicis 12 laupīšanas un kopumā nozadzis mantas 400 tūkstošu ASV dolāru vērtībā.

Eksotiskie augļi

Narkotiku kontrabanda ir viena no tām kriminālajām "profesijām", kurās samērā nevainīgs izskats viennozīmīgi tiek uzskatīts par priekšrocību - tieši šī iemesla dēļ narkotiku starptautiskai pārvadāšanai visbiežāk izvēlas jaunas meitenes. Tiesa, 71 gadus vecās Sjū Klārkas un viņas 72 gadus vecā vīra Rodžera piemērs pierāda, ka tas nebūt nav tikai jauniešu "lauciņš".

2018. gada decembrī senioru pāri aizturēja uz kruīza kuģa, kurš pietauvojās Lisabonā. Viņu kajīti pārmeklēja Portugāles policija, kuri bija saņēmuši informāciju par iespējamu kontrabandu. Likumsargi nebija kļūdījušies - Rodžera čemodāna oderē bija paslēpti deviņi kilogrami kokaīna. Tiek lēsts, ka Lielbritānijas melnajā tirgū šāds narkotiku daudzums varētu būt aptuveni vienu miljonu sterliņu mārciņu vērts.

Foto: Unsplash

Pensionāri ātrumā nākuši klajā ar stāstu - pie visa esot bijis vainīgs kāds jamaikietis vārdā Lī, kuru seniori esot sastapuši Spānijā. Šis noslēpumainais vīrietis esot viņiem apmaksājis kruīza braucienu septiņu tūkstošu vērtībā un piekodinājis vienā no kruīza pieturvietām paķert no viņa partnera koferus, kuros it kā esot glabājušies eksotiski augļi, kuri Lielbritānijā maksājot bargu naudu. Lieki teikt, ka augļu koferos nebija.

» Ģimenes narkotiku bizness: Igaunijā pusaudzes ar vecāku atbalstu tirgo aizliegtas vielas

Rodžers pieminējis, ka par šo pakalpojumu mistiskais Lī esot viņiem piesolījis aptuveni 800 streliņu mārciņas. Tiesa, neviens no abiem "augļu kontrabandistiem" nespēja nosaukt ne vīrieša telefona numuru, ne epastu, ne vietu, uz kurieni viņiem bija paredzēts nogādāt savu kravu.

Izmeklētāji pieņēma, ka lauleņi ir bijuši profesionāli narkokurjeri. Izmeklēšana atklājusi, ka senioru pāris kopš 2017. gada bija bijuši trīs kruīza braucienos, turklāt visi no tiem bija ar pieturu kādā no Dienvidamerikas valstīm, no kurām Eiropā nonāk ievērojama daļa kokaīna. Šie kruīzi pensionāru pārim, kuru oficiālie ienākumi bijuši 800 streliņu mārciņas mēnesī, izmaksāja tuvu 20 tūkstošiem sterliņu mārciņu. Starptautiskā izmeklēšana atklāja, ka pāris savā rūpalā nebija iesācēji - 2010. gadā viņi esot aizturēti Norvēģijā ar 240 kilogramiem marihuānas.

Noziegums un sods

Lai arī Semjuela Sabatino tiesas prāva vēl nav beigusies, pašlaik izskatās, ka vīrieša radītie zaudējumi ir pietiekami, lai viņš nonāktu aiz restēm uz vismaz 15 gadiem. Šajā gadījumā viņam atbrīvošanas mirklī būs gandrīz 100 gadi.

Klarku pāri notiesāja šī gada septembrī - pāris cietumā pavadīs astoņus gadus. Izdevums "Sunday Mirror" vēsta, ka Rodžers esot publiski sūdzējiem par dzīves apstākļiem: "Šeit ir žurkas, kas ir truša lielumā, un no visām spraugām lien ārā tarakānu miljoni". Viņš ir uzrakstījis vēstuli Lielbritānijas premjeram, un joprojām cer, ka viņu nosūtīs uz to pašu cietumu, kur sodu izcieš viņa sieva.

» Aizvien populārāks kļūst uzņēmums, kas vientuļiem cilvēkiem dod iespēju parunāties par dzīvi

Tiesa sešas dienas izskatīja pensionāra, kurš kļuva par narkotirgoņu šoferi, lietu. Viņu atzina par vainīgu. "Jūs palīdzējāt noziedzniekam pamest notikuma vietu, lai arī skaidri zinājāt, ka viņš ir vainīgs smagā noziegumā, turklāt, visticamāk, bijāt labi informēts par viņa nodarbošanos," sēdes noslēgumā esot teicis tiesnesis.

Šī gada oktobrī senioram piespriests deviņu mēnešu cietumsods. Hemenss esot mierīgi noklausījies tiesneša lēmumu un, kā šķitis mediju pārstāvjiem, nemaz neesot saskumis. Iespējams, cietums sirmgalvim šķita labāka alternatīva nekā vientulība viņa paša treilerī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu