Burovs atceļ Rīgas domes sēdi. NDF pārmet opozīcijai slēptu sadarbību ar koalīciju (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs piedalās grantu programmas "Atspēriens" uzvarētāju paziņošanas pasākumā Rīgas domē.
Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs piedalās grantu programmas "Atspēriens" uzvarētāju paziņošanas pasākumā Rīgas domē. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) izdevis rīkojumu par trešdien, 20. novembrī, plānotās RD kārtējās sēdes atcelšanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. 

Rītdien plkst. 12 bija jānotiek kārtējai domes sēde, kuras darba kārtībā bija iekļauti pamatā tehniska rakstura jautājumi.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijas vadītājs Dainis Locis aģentūrai LETA gan atzina, ka opozīcija tāpat nebūtu sēdi apmeklējusi, lai redzētu, vai tā var notikt bez opozīcijas līdzdalības. 

Pēc viņa teiktā, tas, ka "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" šķietami pārtraukuši sadarbību ar Neatkarīgo deputātu frakciju vēl neko nenozīmē, jo iespējas koalīcijai nodrošināt kvorumu ir dažādas.

Locis arī pagaidām neatklāja, vai un kad opozīcija varētu rosināt sasaukt ārkārtas sēdes, norādot, ka "izstrādātās taktikas ir vairākas" un par to īstenošanu tiks lemts, attīstoties notikumiem domē.

Arī "Vienotības" frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis aģentūrai LETA sacīja, ka opozīcija nevēlas priekšlaicīgi izstāstīt savus plānus un "atklāt pretiniekam visas kārtis", tādēļ iespējamos ārkārtas sēžu sasaukšanas plānus nekomentēja.

Pie politiskajām partijām nepiederošie RD deputāti savukārt uzskata, ka Rīgas domē opozīciju pārstāvošie politiskie spēki apzināti kavē ārkārtas vēlēšanu norisi.

Deputātu bloka "Rīgai!" vadītājs Oskars Putniņš aģentūrai LETA sacīja, ka opozīcijai jau šodien bija iespēja panākt vismaz divu ārkārtas sēžu norisi. Ja ar pirmo reizi neizdotos atstādināt no amata vicemēru, Neatkarīgo deputātu frakcijas (NDF) pārstāvi Vadimu Baraņņiku, "Saskaņa" solīja uzreiz sasaukt vēl vienu sēdi, atgādināja Putniņš.

"Taču opozīcija pateica, ka atbalstīs Baraņņika atstādināšanu, kas nozīmē, ka ārkārtas vēlēšanas viņi nemaz negrib.

Domāju, ka viņi mēģina "novilkt" laiku līdz martam, kad domi atlaist vairs nav iespējams un var iecelt pagaidu administrāciju," sprieda Putniņš. 

Taujāts par turpmāko darbu domē, Putniņš sacīja, ka pagaidām viņš nogaidīs, kas notiks tālāk, jo neatkarīgie deputāti rosinājuši atlaist visu domes vadību, uz ko opozīcija neparakstoties. 

Savukārt to, vai viņa vadītais bloks apmeklēs ārkārtas sēdes, ja opozīcija tādas sasauks, Putniņš pagaidām nekomentēja, norādot, ka par to vēl tiks domāts. 

Arī Neatkarīgo deputātu frakcijas vadītājs Valērijs Petrovs aģentūrai LETA sacīja, ka viņa frakcija nogaidīs līdz pieņemt kādus jaunus lēmumus.

"Mēs ar prieku atstādinātu visu domes vadību, bet ir redzams, ka opozīcijai ir kaut kāda slēpta sadarbība ar koalīciju, jo viņi neko negrib parakstīt un arī paši neko nedara," uzskata domnieks.

Vienlaikus viņš apliecināja, ka, ja opozīcija sasauks ārkārtas sēdes, bet uz tām neieradīsies, arī viņa vadītā frakcija sēdēs nepiedalīsies un kvorumu nodrošināt nepalīdzēs. 

Šodien debatējot par Baraņņika atcelšanu no vicemēra un Rīgas Brīvostas valdes locekļa amata, arī Neatkarīgo deputātu frakciju pārstāvošais Aleksejs Rosļikovs pauda viedokli, ka opozīcija tikai skaļos lozungos saka, ka grib ārkārtas vēlēšanas.

"Jums bija iespēja sasaukt trīs sēdes pēc kārtas par tā paša Baraņņika atstādināšanu, bet jūs tagad palīdzat "Saskaņai". Nacionālā apvienība jau sāk stostīties un domāt - varbūt te kaut kas var sanākt," pauda domnieks.

Neatkarīgo deputātu frakcijā ir apvienojušies četri no partijas "Saskaņa" izslēgtie deputāti, bet deputātu blokā "Rīgai!" - kādreizējais "Latvijas attīstībai" biedrs Oskars Putniņš un divi bijušie Jaunās konservatīvās partijas biedri Imants Keišs un Druvis Kleins. Ar neatkarīgajiem deputātiem atsevišķos jautājums sadarbojas arī nacionālajā apvienībā "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK darbību apturējusī Baiba Broka.

Komentējot domes neatkarīgo deputātu pārmetumus par to, ka opozīcija "slēpti sadarbojas ar koalīciju", gan Ķirsis, gan Locis norādīja, ka opozīcija neplāno piedalīties šo deputātu "spēlītēs".

"Es nemaz īsti nesaprotu, kas viņi tādi ir, jo viņi ir no koalīcijas atšķēlušies deputāti, kuri izveido grupas, lai atbalstītu koalīciju. Mēs esam opozīcija, nevis viņi," sacīja Locis.

Savukārt Ķirsis pauda viedokli, ka ar saviem pārmetumiem neatkarīgie deputāt vienkārši mēģināja ar visiem spēkiem amatā noturēt savu pārstāvi Vadimu Baraņņiku.

Pats Baraņņiks aģentūrai LETA pauda, ka viņa atstādināšana no amata saistīta ar Burova vēlmi atjaunot AS "Rīgas Centrāltirgus" valdi.

Baraņņiks sacīja, ka, viņaprāt, otrdien domes ārkārtas sēde sasaukta tikai tāpēc, lai, panākot Baraņņika atstādināšanu no amata, atjaunotu viņa atlaisto "Rīgas Centrāltirgus" valdi.

""Rīgas Centrāltirgus" valde ir pieļāvusi virkni pārkāpumu un zaudēja uzticību, taču šodien tā zibenīgi atjaunota," pauda politiķis.

Viņš piebilda, ka, viņaprāt, tas noticis tādēļ, lai nodrošinātu iespēju pagarināt Rūpniecības tirgus nomas līgumu. Baraņņiks uzskata, ka šis līgums pilsētas iedzīvotājiem nav izdevīgs, tāpēc viņš iepriekš pieņēmis lēmumu to nepagarināt.

"Tieši pēc tam sākās arī visi procesi. Kuluāros sākumā mēģināts pierunāt partijas GKR frakciju piekrist manai atlaišanai, kas sākotnēji nesanāca. Tad sekoja partijas "Saskaņa" ultimāts. Pēc tam notikusi apzināta GKR maldināšana, kā rezultātā GKR piekrita parakstīties par manu atstādināšanu no amata," norišu gaitu savā skatījumā iezīmēja Baraņņiks.

Kontekstā ar Rīgas mēra lēmumu atstādināt pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" valdi, Baraņņiks uzsvēra, ka neredz iespējamos pārkāpumus, par ko valde būtu atlaižama.

Atgādinot problēmsituāciju, kas saistīta ar "PNB" bankas darbības pārtraukšanu, Baraņņiks pauda, ka "Rīgas namu pārvaldnieks" nav vainīgs pie "PNB" kraha, turklāt uzņēmums mēģinājis nākt pretim klientiem, kuru konti reģistrēti minētajā bankā.

Savukārt lēmumu par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" padomes locekli apstiprināt līdzšinējo uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Ernestu Saulīti Baraņņiks komentē atturīgi, vien uzsverot, ka, visticamāk, Saulītis nebūtu viņa pirmā izvēle šim amatam.

"Viņš nebija vienīgais pretendents, viņš nebija prioritāte.

Esmu izpētījis dažādus kandidātus, bet konkrētus vārdus negribu nosaukt. Saulītis ir labs speciālists, bet es skatījos arī uz citiem kandidātiem," teica deputāts.

Kā ziņots, Burovs nolēmis atcelt "Rīgas namu pārvaldnieka" valdi, kā arī atjaunojis amatos Baraņņika atstādinātos "Rīgas Centrāltirgus" valdes locekļus.

Rīgas domnieki šodien ar balsu vairākumu atcēla no amata līdzšinējo vicemēru Baraņņiku. Līdz ar viņa atbrīvošanu visas trīs viņa pārraudzībā bijušās kapitālsabiedrības - "Rīgas Centrāltirgus", "Rīgas satiksme", un "Rīgas namu pārvaldnieks" - nonāca Burova pārziņā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu