Latvijā vairāki tūkstoši cilvēku nepārbauda savu HIV statusu (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sarkanā lentīte - visā pasaulē atpazīta zīme, kas simbolizē sapratni, līdzcietību un morālu atbalstu tiem, kas cieš no HIV/AIDS.
Sarkanā lentīte - visā pasaulē atpazīta zīme, kas simbolizē sapratni, līdzcietību un morālu atbalstu tiem, kas cieš no HIV/AIDS. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šonedēļ daudzās Eiropas valstīs norisinās "HIV testēšanās nedēļa". Arī Latvijas iedzīvotājus var skart šis vīruss -  daudzi par to nezina, jo nedodas pārbaudīties. Taču ārsti atgādina, ka laicīgi atklāts un ārstēts, HIV nav nāvīgs, ziņo TV3 Ziņas.

Latvijā gada laikā HIV, jeb imūndeficīta vīruss, tiek diagnosticēts vairāk nekā 300 cilvēkiem, tādējādi starp Eiropas valstīm Latvija ierindojas pirmajās vietās HIV izplatībā.

Pašlaik apzināto inficēto pacientu skaits ir ap 8000. Taču inficēto skaits var būt par dažiem tūkstošiem lielāks, jo ir cilvēki, kas savu infekciju nemaz neapzinās. Tāpēc HIV un AIDS slimnieku atbalsta biedrība atgādina, ka ir svarīgi noskaidrot savu un partnera HIV statusu.

«Šī infekcija apdraud ikvienu sabiedrības locekli. Mēs joprojām dzīvojam 20. gadsimta mītos, ka tā skar seksuālo pakalpojumu sniedzējus, narkomānus vai homoseksuālus vīriešus. Šis gadsimts ir pierādījis, ka lielākā infekcijas pārnese notiek heteroseksuālā ceļā,» skaidro atbalsta grupas «Agihas» vadītājs Andris Veiķenieks.

HIV slimniekiem valsts nodrošina apmaksātu terapiju visa mūža garumā. Ar mūsdienu medicīnu un pareizu slimības ārstēšanu var saglabāt vesela cilvēka dzīvi, taču cilvēki joprojām baidās pārbaudīties. 

«Mūsu kolēģi infektologi ir pasaules līmeņa cilvēki, kuri ir spējīgi menedžēt slimību un pielāgot terapiju. Imunitātei pazemināties nevajadzētu, ja pacients kārtīgi lieto medikamentus, mēs laboratoriski viņu kontrolējam,» skaidro Infektoloģijas poliklīnikas vadītāja Inga Ažiņa.

Savukārt Veselības ministrija grasās informēt cilvēkus par infekcijas slimību un vīrusa izplatīšanos. Kā arī informēt par ārstēšanos, kuras laikā cilvēks vairs nav infekcijas avots un vīrusu tālāk nevar nodot. Top arī datu reģistrs par inficēšanās ceļiem.

«Apkopojot datus, būs iespēja atklāt vājākos posmus, uz ko īpaši jāstrādā,» bilst Veselības ministrijas Sabiedrības veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane.

Akcijas laikā Latvijas lielākajās laboratorijās par zemāku cenu varēs veikt testu, bet nedēļas nogalē centrālajā dzelzceļa stacijā bez maksas varēs pārbaudīties jebkurš interesents. 

Video: TV3 ziņas.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu