Garnadži nakts aizsegā no rīdzinieces izkrāpj naudu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Kā sieviete kļuvusi par kiberzādzības upuri. Zagļi nakts aizsegā no viņas kartes "novilkuši" nedaudz vairāk kā 100 eiro, ziņo raidījums "Bez Tabu". 

Sieviete raidījumam stāsta, ka piecēlusies no rīta un ievērojusi divus bankas "Swedbank" paziņojumus. Vienā paziņojumā bija teikts, ka no kartes noņemta naudas summa 109.99 eiro vērtībā, bet otrs paziņojums vēstīja, ka sievietes bankas kartes darbība ir apturēta, lai rūpētos par viņas finanšu drošību. 

Kiberzagļi šī nozieguma paveikšanai izmantoja populārās kopānijas "Apple" vārdu, jo maksājuma uzdevumā ir minēts, ka nauda ir iztērēta tieši tur. Kā norāda sieviete, viņasprāt, šī summa ir par lielu, lai tā būtu kāda nejaušība. Viņa apgalvo, ka nav veikusi tāda rakstura maksājumus.

"Kā tas vispār fiziski iespējams, ka kāds tiek manā kontā un bez manas ziņas veic kādu pārskaitījumu. Kā to vispār var dabūt gatavu," jautā sieviete.

Sievietes nelāgo situāciju apstiprina "Swedbank" pārstāvis Jānis Krops: 

"Iepriekš ir bijuši veikti kaut kādi darījumi, kas šīs kartes datus ir nodevuši krāpnieku rokās, tie ir dažādi Ķīnā vai tālās zemēs reģistrēti internetveikali, kur piedāvā dažādus pakalpojumus par ļoti zemām cenām, šāds veikals iegūst jūsu karšu datus un mēģina iegūt naudu no šīs kartes."

Viņš stāsta, ka parasti interneta zagļi no sākuma veic testa maksājumus mazu summu apmērā, lai pārliecinātos, ka karte strādā. Pēcāk jau tiek rezervēts lielākas summas darījums. Šīs summas parasti esot 49.99 eiro vai 109.99 eiro. Krops arī skaidro, ka tehnoloģiju gigantam "Apple" ar to nav nekāda sakara, paskaidrojot, ka šādi krāpnieki parasti izvēlas pasaulē atpazīstamu uzņēmumu aizsegu. 

"Krāpnieku platformas nestrādā tikai uz vienu cilvēku, vienu karti vai vienu banku. Tāpēc arī monitoringa un karšu krāpšanas novēršanas daļas eksperti, kas mēģina apturēt krāpniekus, cenšas arī proaktīvi slēgt kartes, jo banka redz, ka kāds karti mēģina izmantot kaut kādiem darījumiem," norāda Jānis Korps. 

Bankas klientiem ir jāseko līdzi sava konta izrakstam un neskaidrību gadījumā, jāsazinās ar banku. 

Arī Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska iesaka patērētājiem būt uzmanīgiem veicot maksājumus internetā. Pirms reģistrēt savu karti kādā internetveikalā, vienmēr jānoskaidro viss par konkrēto uzņēmumu. 

"Arī jāseko līdzi bankas kontam, vai pēkšņi neparādās kaut kādi mistiski darījumi,” norāda Maija Katkovska.

Noskaties sižetu!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu